HK.dk logo

Jeg har valgt at leve livet

29. juni 2016  |  IMI  |  Rani Bech Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Roelof Witmans var netop gået i gang med drømmeuddannelsen som trykker, da en arbejdsskade ændrede hans liv for altid.


Roelof

Alting kørte bare. Og så skete ulykken, siger Roelof Witmans FOTO: Sonja Iskov

Der er noget særligt ved Roelof Witmans. Han humper. Men det er ikke det, man først lægger mærke til i hans selskab. Det er mere det alvorlige og intense blik, han har. Han er i smerte. Det er han altid. Også når andre ikke kan se det på ham. Nogle gange er det så slemt, at han ikke kan være i sin krop og slet ikke i selskab med selv de mennesker, han elsker allerhøjest. Denne eftermiddag er smerterne bare i baggrunden af den kunstige morfin, der gør dagligdagens gøremål mulige. Det er sådan livet er for Roelof Witmans. Sådan har det ikke altid været.

– Jeg har altid haft et job og fået tingene til at løbe rundt. Jeg var gift med min søns mor. Jeg flød med strømmen. Så for seks år siden blev jeg skilt og havde ikke noget sted at bo. Samtidig mødte jeg min nuværende kæreste. Hun var helt anderledes end mig. Meget målrettet og vidste, hvad hun ville, fortæller Roelof Witmans. 

Alting kørte bare

Det inspirerede også ham til at finde ud af, hvad han egentlig selv ville. Han ville være trykker.

– Det var noget teknisk, noget håndværksmæssigt og noget grafisk. Man skal kunne bruge både hovedet og kroppen – og maskinerne. Det var lige mig. Så jeg begyndte på uddannelsen, fik et tolvtal og en læreplads. Alting kørte bare. Og så skete ulykken, siger Roelof Witmans.

Arbejdsulykken bestod i, at hans fod blev klemt mellem en palleløfter og en port. Roelof Witmans var indlagt på Rigshospitalet i en måned og var igennem ni operationer. Det er tre år siden. Foden sidder stadig for enden af benet i dag, men der er stadig stor risiko for amputation.

– Det er svært at acceptere situationen. Der er ikke noget fedt i at være handicappet. En handicapparkeringsplads kan jo ikke rigtigt opveje det, siger han og smiler, mens han leder efter en letforståelig måde at forklare sin uforståelige tilstand på.

– Jeg forsøger at finde andre måder at gøre tingene på, så jeg kan leve et normalt liv. At få øje på mulighederne i stedet for begrænsningerne. Jeg har ikke kontrol over mine smerter. De kan overmande mig når som helst, siger han og uddyber:

– Men jeg vil ikke lade mit handicap styre mig. Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at være en god kæreste og en god far. Jeg bliver nødt til at styre mit liv i en retning, som jeg kan stå inde for. Jeg ved jo godt, at jeg er handicappet. Men jeg er også mere end det. Det er jo ikke verdens undergang. Man må gøre godt med det, man har. Man kan vælge at leve eller lade være. Hvis man kun koncentrerer sig om, at det hele er noget lort – så har man faktisk tabt, siger han. 

Glad igen

Roelof Witmans var også klar over, at han nu skulle finde sig et nyt fag.

– Jeg havde altid godt kunnet tænke mig at være mediegrafiker, men havde ikke modet til at springe ud i det. Jeg kommer ud af en håndværkerfamilie og var vokset op med ideen om, at man ikke kan leve af at være kreativ. Der er alt for meget usikkerhed – og det er ikke et »rigtigt job«. Det var held i uheld, at jeg nu havde muligheden for at kaste mig over det. Det gør mig glad og er med til at holde mig oppe, siger han.

Det var også en fordel, at det stadig var inden for samme branche, og at arbejdspladsen gerne ville beholde ham. Det sidste især, fordi chefen og kollegerne kender baggrunden for Witmans handicap og selvfølgelig er forstående over for det.

– Når jeg er helt fordybet i mit arbejdet og sidder med et layout, kan smerten pludselig komme og afbryde det hele. Så kan jeg kun sidde med foden oppe og lave ingenting. Det er enormt frustrerende, for jeg var jo lige i gang og skal jo være færdig, siger Roelof Witmans.

Det er det, der ifølge ham er det værste ved handicappet. Det ikke de voldsomme smerter i sig selv. Det er ikke den kunstige morfin, han er tvunget til at tage hver dag, men som han også skal være varsom med ikke at blive afhængig af. Skuffelserne gør ondt Det de uindfriede forventninger, der er konsekvensen af det hele, der er det værste. Både i arbejds- og i privatlivet.

– Jeg bliver tit rigtig skuffet. Måske vil jeg lave en god middag til min kæreste. Og så må jeg bare indse midt i det hele, at det kan jeg ikke i dag. Både min familie og venner har selvfølgelig stor forståelse for, at det er sådan, det er. Men det minder mig om mine begrænsninger og tvinger mig til at se i øjnene, at der er ting, jeg bare ikke kan uanset, hvor gerne jeg end vil dem, siger han.


Skaden er en del af ham

I hele forløbet omkring en arbejdsskade holdes fokus på konsekvensen i forbindelse med arbejdslivet. Hvis det som i Roelof Witmans tilfælde er en fysisk skade, er der også mest fokus på den fysiske del af skaden. Men for ham er arbejdsskaden en del af hele ham – fysisk og mentalt og døgnet rundt. Derfor skal der også tages hånd om det psykiske velvære og udfordringerne i privatlivet.

– Jeg har dage, hvor jeg er dybt deprimeret over hele situationen. Det giver jeg mig selv lov til at være. Men jeg går også til psykolog, fordi det er vigtigt for mig have et sted uden for familien, hvor jeg kan lægge mine bekymringer. Mit handicap skal ikke definere mig som menneske. Og jeg vil ikke byde min familie, at jeg skal have en depression oven i mit handicap. Derfor er jeg opmærksom på, hvordan det kan undgås, siger Roelof Witmans og tilføjer tankefuldt:

– Jeg kommer jo aldrig over det. Jeg skal lære at leve med det. 

Artiklen blev bragt i fagbladet it, medie & industri i sommeren 2015

Arbejdsskade

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk