HK.dk logo

Send besked til forfatter


Annuller

Dorte holdt ved – og vandt til sidst

07. juli 2016  |  HK Stat  | 

Østre Landsret

Fredag den 1. juli fik Dorte Østre Landsrets ord for, at hun ikke skal tilbagebetale det kvalifikationstillæg på 4.600 kroner pr måned , hun modtog i perioden 2010 til 2014. Foto Per Johansen.

Dorte Kjersgaard Henckel slipper for at tilbagebetale 130.000 kroner i for meget udbetalt kvalifikationstillæg til Forsvarets Personalestyrelse, fordi hun modtog pengene i god tro. Det har Østre Landsret afgjort, efter HK har anket en tidligere dom i Byretten, hvor arbejdsgiveren fik medhold.

Det er ikke medarbejderen alene, der har ansvar for at kontrollere, om tallene på lønsedlen stemmer. Også arbejdsgiveren har pligt til at sikre, at udbetalingerne er rigtige. Det viser afgørelsen i Østre Landsret af en sag om for meget udbetalt kvalifikationstillæg, som HK har ført for afdelingsleder i forsvaret Dorte Kjersgaard Henckel imod Forsvarets Personalestyrelse.

Den 29. august 2014 klokken 8:02 modtager Dorte Kjersgaard Henckel et telefonopkald på vej hen ad gangen til sit kontor. Hun hører, at kvinden, som ringer fra lønkontoret, spørger: ”Sidder du ned, for jeg har en kedelig meddelelse”. 
Dorte når at tænke alt muligt, inden kvinden fortæller, at det handler om penge. At Dorte har inkasseret alt for meget i tillæg, og at hun nu skal betale tillæg plus pension fra hele perioden tilbage i form af løntræk på 250.000 kroner i alt. 


- Jeg troede, det var en joke. Skjult kamera. Så jeg begyndte at grine, fortæller Dorte, som har arbejdet i forsvaret i 29 år. 

Snart gik alvoren op for hende. Familien havde lige købt hus, og økonomien ville slet ikke kunne bære et løntræk som dette. 

Troede alt var i orden

Siden december 2010 havde Dorte fået udbetalt et pensionsgivende kvalifikationstillæg på 4.600 pr måned. Arbejdsgiverens argument for at kræve tilbagebetaling var, at Dorte burde have vidst, at hendes tillæg kun skulle udgøre 1.500 kroner pr måned, da det var dét beløb, der var blevet tildelt hende ved den lokale lønforhandling i 2010. Men aftalen om de 1.500 kroner kendte Dorte ikke til, og aftaledokumentet havde hun aldrig set.  

Dorte havde, da hun fik sin lønseddel i december 2010, tjekket HK’s lønstatistikker og fundet, at hun med det nye tillæg stadig lå lidt under medianen for sin stillingskategori. Hun gik derfor ud fra, at alt var i orden. Ikke mindst fordi, hun i 2008 var avanceret fra overassistent til afdelingsleder i forbindelse med et nyt job, som ledelsen havde opfordret hende til at søge. Ledelsen ville se, hvordan hun klarede sig i jobbet, inden den ville give et tillæg. Det var Dortes opfattelse, at hun klarede jobbet rigtig godt. Det, at hun ved flere lønforhandlinger i samme periode også havde fået begrundede engangstillæg, bekræftede hende heri.

Et helvede begynder

Efter opkaldet fra lønkontoret gik sagen videre til forsvarets juridiske afdeling, og gennem tre måneder hørte Dorte intet. 

- Det var et helvede for mig. I forbindelse med en organisationsændring fik jeg nogle nye medarbejdere, der var lønsagsbehandlere og som derfor kendte til min sag. Jeg følte hele tiden, at tvivlen hang over mig. Heldigvis havde jeg en god kontorchef, der støttede mig, og jeg vidste jo selv, at jeg ikke havde gjort noget forkert.

Gennem sin tillidsrepræsentant kom Dorte i kontakt med HK Stat Hovedstaden, som efter en lang række møder med Dorte begyndte en forhandling med Forsvarets Personalestyrelse. Denne fastholdt, at Dorte havde modtaget det høje tillæg i ond tro, og at hun skulle betale det tilbage. 

- Jeg klarede mig igennem ventetiden ved, at jeg har en god evne til at abstrahere. Og når nogen fx spurgte, om jeg skulle på ferie, svarede jeg igen og igen, ’det ved jeg ikke’. Hele tiden sagde jeg til mig selv, ’du ved, du har ret’. 

Da forhandlingsparterne ikke kunne blive enige, gik sagen videre til Byretten. Her blev det i oktober 2015 afgjort, at Dorte skulle tilbagebetale i alt knap 130.000 kroner, idet en del af tilbagebetalingskravet var forældet. Hun valgte straks at følge HK’s anbefaling om at anke sagen til Landsretten.

- HK støttede mig hele tiden i, at vi havde ret, og at vi skulle anke, hvis vi tabte sagen, fortæller Dorte. 

Får medhold til sidst

Fredag den 1. juli 2016 kom sagen for Østre Landsret. Her fik Dorte medhold i, at hun havde modtaget pengene i god tro. 

- Endelig sker der retfærdighed. Jeg er så glad, fortæller Dorte og fortsætter: 

- Uden den støtte, jeg har fået fra HK, kunne jeg ikke have gjort det. Jeg kunne ikke have stået som alene person mod så stor en organisation. 

Landsrettens begrundelse er, at der ikke er er godtgjort, at arbejdsgiveren har oplyst hende om at hendes tillæg IKKE var 4.600 kroner, men kun 1500 kroner. Hendes nærmeste chefer burde også have bemærket, at hun fik tillægget på 4.600 kroner, da de ved de lønforhandlinger, hvor hun fik engangstillæg, så hendes lønoplysninger. Endelig fandt landsretten, at et månedligt kvalifikationstillæg på 4.600 var inden for normalområdet, idet tillæg til ledere i forsvaret på Dortes niveau kan ligge mellem 1.200 og 10.000 kroner pr måned.


Det skal du være opmærksom på, hvis du får et løntillæg

Få dokumentation for tillægget ved en mail eller en underskrevet aftale. 
Kontroller altid din lønseddel, du har selv et ansvar for, at det der fremgår af lønsedlen, er korrekt. 

Dommen fortæller, at begge parter har ansvar for, at der tildeles det korrekte tillæg. I Dortes tilfælde var HR ikke i tvivl om, at hun fik for meget. Men de havde aldrig fortalt hende, hvor meget hun kunne forvente. Derfor kunne hun ikke drages til ansvar for ikke at reagere, da hun fik mere, end HR havde tildelt hende. 

Kilde: Faglig konsulent Daniel Faber ThremsDU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk