HK.dk logo

Styrken ved svage relationer

12. juli 2016  |  HK Privat Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Vi ved efterhånden godt, at det er vigtigt at have et godt netværk, både privat og arbejdsmæssigt. Men vi er måske ikke altid opmærksomme på, at sammensætningen af vores netværk også har en stor betydning for, hvor brugbart vores netværk er i forskellige situationer.

Generelt kan man sige, at diversitet er en fordel – jo flere forskellige typer, man har i sit netværk, jo større er sandsynligheden for, at man har nogen at trække på i livets mange forskellige situationer. Men forskellighed kan også handle om andet end det; styrken i de forskellige relationer, vi har, er også væsentlig ift. hvem vi kan bruge til hvad.

Vores netværk kan nemlig være meget mere end en hjælpende hånd eller et sikkerhedsnet, når vi har brug for det. Det kan også være en trædesten til personlig og faglig udvikling. Men så er det ikke helt ligegyldigt, hvordan dit netværk er sammensat, og hvem du går til, når du har brug for sparring og gode råd.

Den amerikanske sociolog Mark S. Granovetter forskede allerede i 1970’erne i forskellen mellem stærke og svage relationer. Han opdagede blandt andet:

  • At svage relationer har en stærk effekt i forhold til at skabe forandring og udvikling.
  • At stærke bånd har en meget svag effekt i forhold til at skabe forandring og synes tværtimod at fastholde begge parter i deres positioner.

Hvordan kan det være? Når man har en stærk relation, kender man hinanden godt. Man har ofte en lang historie sammen fra flere forskellige tidspunkter og områder i livet. Og i denne type relation kan det være svært at skifte holdning. Det kan være svært at mene eller gøre noget helt andet, end hvad der forventes af én, eller hvad man plejer at gøre.

I en ny relation er man til gengæld ikke så bundet af ”plejer” eller af den andens forventninger. Når relationen er svag og kendskabet til hinanden overfladisk, er det ifølge Granovetter lettere at udvikle sig og udtrykke nye holdninger eller ønsker.

Kilde: Granovetter, 1973, The strength of weak ties.  Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk