HK.dk logo

Benhårde krav til ledige i Danmark

26. juli 2016  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Forpligtelserne for danske arbejdsløse er blandt de fem skrappeste i verden.

Nu kan de kræfter, der hævder, at ledige i Danmark har bedre vilkår end i så mange andre lande, godt stikke piben ind. En 2015-rapport fra den internationale økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, dokumenterer nemlig, at danske ledige i en international sammenligning er udsat for nogle af de allerskrappeste krav. Det skriver Avisen.dk.

Den barske danske kurs mod arbejdsløse drejer sig især om, hvordan man som ledig skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Her indtager Danmark en femteplads på listen over strammer-lande. Sverige, Tyskland og England, som er lande, vi normalt sammenligner os med, ligger henholdsvis nummer 11, 12 og 15 på listen. Kun Rumænien, Norge, Polen og Malta har strengere rådighedskrav end Danmark. 

Mobilitet og gyldige grunde

Placeringerne er afgjort ud fra en samlet vurdering af fire krav, som er helt centrale, når det handler om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet: Faglig mobilitet, geografisk mobilitet, rådighed under tilbud og aktiviteter og omfanget af gyldige grunde til at sige et arbejde op eller at undlade at deltage i en aktiv indsats.

Rapporten fra OECD er offentliggjort på et tidspunkt, hvor regeringen og arbejdsgiverne i forbindelse med trepartsforhandlingerne presser på for at stramme kravene til ledige. 

’For at sikre virksomhedernes adgang til arbejdskraft og modvirke risikoen for rekrutteringsudfordringer, er det afgørende at ledige er parate til at tage de jobs, der er, ved at være både fagligt og geografisk mobile,' står der i det kommissorium, der var et oplæg til trepartsforhandlingerne. Men der kan simpelthen ikke strammes mere, mener fagbevægelsen, forsker og a-kasserne.

Som i middelalderen

Eksempelvis mener professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, at det til sidst ender med, at vi betragter arbejdskraft og ledige på samme måde, som man gjorde i middelalderen, hvor frie lønarbejdere blev betegnet som ’omvandrende legemer’. 

- Man kan jo ikke være gift, have familie eller noget som helst, hvis man på skift skal placeres i det ene og det andet sted rundt omkring i landet, siger Henning Jørgensen til Avisen.dk.Social og beskæftigelse Ledig

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk