HK.dk logo

Industriferien er fortid

26. juli 2016  |  HK Privat Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

I en ikke så fjern fortid lukkede danske virksomheder ned i den såkaldte industriferie midt i skolernes sommerferie. Men det er historie, viser en undersøgelse blandt 1300 medlemmer af HK/Privat.Tiden, hvor de danske arbejdere i samlet flok stemplede ud for at holde ferie, er slut. Industriferien hører en svunden tid til.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer af HK/Privat, som Epinion har lavet.

Her svarer kun 11 procent, at deres arbejdsplads holder lukket i en periode i løbet af skoleferien. 9 procent svarer, at deres arbejdsplads holder delvist lukket med en reduceret arbejdsstyrke, mens langt de fleste – nemlig 80 procent – svarer nej til, at deres arbejdsplads holder lukket, mens skolebørnene har fri.

HK/Privat er den største sektor i HK. Medlemmerne er primært kontorassistenter, it-folk, tandklinikassistenter samt regnskabspersonale, sekretærer og receptionister.

Men ifølge Marianne Vind, der er næstformand i HK/Privat, er det en generel tendens, at industriferien er på retur.

- Det, vi ser i Danmark, er, at alt er i gang hele tiden. Det er simpelthen for dyrt at standse en produktion, siger hun og understreger, at vi ikke skal mere end 10 år tilbage, før billedet så noget anderledes ud.

- Dengang var det mere almindeligt, at virksomhederne lukkede ned, og alle talte om industriferien. Mange af de unge, der i dag kommer på arbejdsmarkedet, kender slet ikke ordet, siger Marianne Vind.

Klassisk billede
Hos både Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri kan man nikke genkendende til tendensen.

- Det er et helt klassisk billede. Industriferien hører fortiden til, siger Steen Müntzberg, der er underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening.

At virksomhederne ikke længere lukker ned, skyldes ifølge Steen Müntzberg, at mange ikke længere producerer til lager, da det er for dyrt.

- Samtidig eksporterer dansk erhverv til dele af verden, hvor der ikke normalt holdes ferie i juli, og når man har investeret i dyre produktionsapparater, er man også nødt til at holde dem i gang, siger han.

Vicedirektør i Dansk Industri, Kent Damsgaard, peger også på den internationale konkurrence, som mange danske virksomheder har oplevet siden finanskrisen, som en årsag til industriferiens død.

- Frygten for at miste kunder er større end tidligere. Samtidig angiver danske virksomheder, at det, de især kan i forhold til deres udenlandske konkurrenter, er at producere fleksibelt og kundetilpasset. Og det harmonerer dårligt med industriferie og langtidsplanlægning, som en sådan ferie vil kræve, siger Kent Damsgaard.

Få vil stadig lukke ned

Hverken Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening eller HK/Privat tror dog på, at vi i fremtiden vil se et arbejdsmarked, der for alles vedkommende holdes i gang i sommermånederne.

- Der vil fortsat stadig være nogle, der lukker ned. Det kan for eksempel være de små arbejdspladser, hvor medarbejderne ikke kan udføre deres job, hvis chefen ikke er der, siger Marianne Vind og peger på de små advokat-, tandlæge- og lægepraksisser.

Ifølge Kent Damsgaard er det også muligt for de danske virksomheder, der har specialiseret sig i standardvarer, netop fordi de kan producere til lager og planlægge længere ud i fremtiden.

Kræver planlægning

At virksomhederne kører videre med fuld eller let reduceret mandskab kan dog give nogle udfordringer – især for børnefamilierne. For det er ikke alle arbejdspladser, der er lige gode til at planlægge, lyder det fra HK/Privat.

- Vi får mange spørgsmål i løbet af foråret, som handler om ferie. De går på, at medarbejderne ikke har fået aftalt ferie, og nu pludselig står i juni og ikke kan få lov til at holde fri i de ønskede uger. Virksomhederne skal blive bedre til at planlægge ferien i god tid, så det hele kan gå op, siger Marianne Vind, der også ser en anden problematik ved udviklingen, hvor lønmodtagerne er blevet mere fleksible med deres arbejdstid.

Arbejdsgiverne tager det nemlig ofte for givet, at medarbejderne bare står til rådighed uanset tidspunktet, og sådan skal det ikke være, pointerer Marianne Vind.

- Vi har alle brug for at hive stikket ud. Så når vi endelig holder ferie, skal der ikke være nogen forventninger fra lederen til medarbejderne om, at de tjekker mails eller tager telefonen. Det gælder også den anden vej, siger hun.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk