HK.dk logo

Ombudsmand: e-Boks-tjek er borgernes ansvar

22. august 2016  |  HK Kommunal Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Det kan blive dyrt for en 90-årig bilejer, at han ikke fik tjekket sin e-Boks. Ny sag gør det klart, at ansvaret er borgernes.

En ældre herre nåede at modtage både en synsinkaldelse,en påmindelse og to bødeforlæg på 2.000 kroner før han, efter at have modtaget et fysisk brev fra Trafik- og Byggestyrelsen, endelig fik synet sin bil. Det fortæller Folketingets ombudsmand i en pressemeddelelse.

En repræsentant for den ældre herre har efterfølgende bedt Trafik- og Byggestyrelsen om at annullere bøderne. Men det har styrelsen afslået, og Folketingets Ombudsmand slår nu fast, at når en myndighed har sendt et brev med Digital Post, er den ikke forpligtiget til også at sende det som fysisk post.

Lovgivningen er klar - det er borgernes ansvar

- Jeg kan godt forstå, hvis mange – måske bl.a. ældre borgere – kan have svært ved at vænne sig til at tjekke e-Boks på samme måde, som de tømmer postkassen. Men lovgivningen er klar, og den pålægger borgerne ansvaret for og risikoen ved ikke at holde øje med digital post, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Han håber derfor, at sagen kan tjene som en påmindelse, der kan forhindre, at andre havner i samme situation som den 90-årige bilejer.

Reglerne om Digital Post

  • Reglerne om digital post blev vedtaget af Folketinget i juni 2012 som led i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi ”Den digitale vej til fremtidens velfærd” (2011-2015).
  • Fra 1. november 2014 blev det obligatorisk for personer, der er 15 år eller derover, og som har bopæl eller fast ophold i Danmark, at være tilsluttet Offentlig Digital Post (nu Digital Post), medmindre de blev fritaget.
  • Man kan f.eks. søge om at blive fritaget for Digital Post, hvis man har en kognitiv eller fysisk funktionsnedsættelse, der forhindrer én i at bruge digital post; hvis man ikke har adgang til en computer i eget hjem; hvis man ikke behersker dansk; eller hvis man bor et sted, hvor der ikke er bredbåndsforbindelse med en nærmere angivet hastighed.
  • Myndighederne kan, men skal ikke, sende breve til borgerne via Digital Post.
  • Et brev sendt med Digital Post anses for at være kommet frem til borgeren på det tidspunkt, hvor brevet ligger i borgerens e-Boks.
  • Det tidspunkt, hvor et brev anses for at være kommet frem til modtageren, har betydning for, hvornår f.eks. en afgørelse får retsvirkning over for borgeren. Det er derimod – ligesom tidligere – normalt uden betydning, om eller hvornår borgeren rent faktisk læser brevet.
  • Ligesom man selv har ansvaret for at tømme sin fysiske postkasse, har man også selv ansvaret for at holde øje med, om der kommer post i e-Boks. Man bærer derfor også selv risikoen for eventuelle renter, rykkergebyrer e.l. som følge af, at man ikke har tjekket sin post.

Kilde: Ombudsmanden.dk


Ydelse og borgerbetjening HR, økonomi, it og stab

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk