HK.dk logo

Sådan får I lønnen op på din arbejdsplads

25. august 2016  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Mindstelønnen skal ikke stå alene: Du og kollegerne har krav på en årlig lønforhandling gennem overenskomsten, og I kan hjælpe hinanden til det bedste resultat.

Opdateret 25. august 2016.

Først og fremmest: Tal om jeres løn.

- Åbenhed om lønnen er klart i den ansattes interesse, for det giver højere løn. Der hvor man taler om lønnen, stiger lønnen mest, siger Kim Jensen, faglig chef i HK HANDEL.

Nogle arbejdsgivere forbyder ansatte at tale om deres løn. Men det kan du roligt se bort fra, for ifølge Ligelønsloven kan arbejdsgiver ikke forbyde dig og dine kolleger at tale om lønnen. Hvis I holder jeres løn hemmelig for hinanden, hjælper I kun arbejdsgiveren.

Du og dine kolleger kan danne jer et indtryk af, hvor I ligger lønmæssigt, ved at se i HK HANDELs lønstatistik for 2013 – her kan I se gennemsnitslønnen for de forskellige jobfunktioner blandt medlemmerne.

Lønstatistikken viser desuden en lønstigning på 1,6 procent fra 2012 til 2013 – det svarer til en stigning på 405 kroner om måneden. 

- Mindstelønnen er steget 217 kroner om måneden alene i 2013, så mens det er positivt, at stigningen ikke modregnes i lønnen, må der være rum for større forbedringer i de personlige tillæg, siger Kim Jensen, faglig chef i HK HANDEL.


Lønforhandling giver højere løn

Lønforhandling

Overenskomsten giver ret til en årlig lønforhandling, og det understreger, at mindstelønnen ikke skal udgøre hele din løn. Kun cirka en tredjedel af HK HANDELs medlemmer bruger retten til lønforhandling, men en rundspørge viser, at det godt kan betale sig at forhandle: 77 procent af dem får en lønstigning ud af det.

Hvis I har en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, kan denne forhandle på de øvrige HK’eres vegne. I kan ikke forlange kollektive forhandlinger, da overenskomsten i udgangspunktet er individuel.

Du kan forberede dig på en individuel forhandling med denne guide.

Eller du kan få mere direkte rådgivning ved at kontakte HK HANDELs løncoach ved at sende en SMS til 1919 med teksten HKLØN. I løbet af par dage kontakter løncoachen dig på det nummer, du har skrevet fra. Send SMS’en mindst en uge før lønsamtalen, så du har tid til at forberede, hvordan coachens råd kan bruges.

Hvis arbejdsgiveren ikke vil forhandle, kan du/I altid kontakte jeres lokale HK-afdeling på tlf. 70 11 45 45 og få råd.

Løn

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk