HK.dk logo

Elever må gerne gå til jobsamtale i arbejdstiden

30. august 2016  |  MidtVest  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Butikselev Karina Madsen fik nej af sin arbejdsgiver til at gå til jobsamtale med løn i arbejdstiden, men så gik HK MidtVest ind i sagen.

- Det var dejligt at kunne få hjælp fra HK, lyder det fra Karina, der 31. juli 2016 blev uddannet salgsassistent i en butik i det midt- og vestjyske.
Karina fortæller, at hun i april fik at vide, at hun ikke kunne blive i butikken efter endt elevtid, og hun begyndte derfor at se sig om efter job et andet sted og blev hurtigt indkaldt til samtale.
- Jeg fortalte mine forældre, at jeg var blevet kaldt til samtale, og min mor sagde, at hun mente, at jeg kunne få fri med løn til at gå til jobsamtale. Så jeg spurgte butikschefen. Hun var glad på mine vegne for, at jeg var blevet kaldt til samtale. Men hun mente ikke, at jeg kunne gå til samtalen med løn i arbejdstiden, beretter Karina.

Henvendte sig til HK

Ung kvinde i butik

- Jeg har valgt at fortælle om min oplevelse, fordi der måske er mange elever, der ikke ved, at de har ret til at gå til jobsamtale med løn i arbejdstiden, og jeg håber, at flere bliver opmærksomme på rettigheden ved, at jeg fortæller om min sag, siger Karina Madsen. (Foto: Colourbox)

Fordi, jobsamtalen var nært forestående, valgte Karina at rette sig efter det, hendes arbejdsgiver havde sagt. Det lykkedes hende at få byttet om på sin vagt, så hun kunne gå til samtale i sin fritid og møde ind på arbejdet efter jobsamtalen.

Men med henblik på de jobsamtaler, som måtte følge efter, henvendte hun sig til den lokale afdeling af HK MidtVest for at få mere at vide om sine rettigheder. Hendes sidste tid i butikken var nemlig planlagt, og det kunne vise sig vanskeligt at få ændret vagterne.

-          Jeg fik at vide hos HK MidtVest, at jeg havde ret til at gå til jobsamtale med løn i arbejdstiden, og det fortalte jeg til min chef, der rettede henvendelse til distriktschefen for at høre om mulighederne, men distriktschefen sagde blankt nej, siger Karina.

HK ind i sagen

På baggrund af afslaget valgte HK MidtVest at gå ind i sagen, og efter samtaler med distriktschefen endte det med, at Karina kunne gå til jobsamtale med løn. 
I alt blev det til to jobsamtaler mere, inden hendes elevtid var forbi.
- Jeg har valgt at fortælle om min oplevelse, fordi der måske er mange elever, der ikke ved, at de har ret til at gå til jobsamtale med løn i arbejdstiden, og jeg håber, at flere bliver opmærksomme på rettigheden ved, at jeg fortæller om min sag.

- Jeg er utrolig glad for den hjælp, HK har ydet. Hjælpen betød, at jeg kunne tage på arbejde og passe mit job uden at bekymre mig, fordi jeg vidste, at HK tog hånd om sagen. Jeg meldte mig ind i fagforeningen, da jeg blev elev, og jeg synes, at det giver tryghed at være medlem af en fagforening, siger hun.

Sådan er reglerne

Susanne Sommerlund, formand for HK Handel MidtVest, fortæller, at det er Funktionærloven, der slår fast, at elever må gå til jobsamtale med løn i arbejdstiden.

- Elever, der arbejder inden for Funktionærlovens område - altså på eksempelvis kontor, i butik, som klinikassistenter eller med lagerfunktioner - er kontraktansatte og er reelt sagt op, når de begynder at kigge sig om efter job efter elevtiden, og så er det Funktionærlovens paragraf 16, der gælder, forklarer hun.

- Paragraffen siger, at når en funktionær har afgivet eller modtaget opsigelse fra tjenesten, skal arbejdsgiveren - uden afkortning i lønnen - give ham eller hende den nødvendige fritagelse fra arbejdet til at søge anden beskæftigelse, beretter hun.

- En arbejdsgiver kan altså ikke som sådan nægte en elev at gå til jobsamtale i arbejdstiden. Det fremgår dog af loven, at eleven skal tage hensyn til arbejdsgiverens ønske om, at arbejdssøgningen lægges på det tidspunkt, som er mest gunstigt for virksomhedens arbejde, tilføjer hun.

Susanne Sommerlund opfordrer elever, der støder på problemer i forbindelse med jobsamtaler, til at rette henvendelse til HK MidtVest på midtvest@hk.dk eller på telefon 7011 4545.

Reglerne gælder i øvrigt ikke kun inden for HK Handel men også sektorerne Privat, Kommunal og Stat, hvor elever arbejder inden for Funktionærlovens område.

Funktionærloven Elev

Nyttig viden for dig, der er elev


Uddannelse, løn, regler m.m.

Følg HK MidtVest på Facebook


Se facebookside

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk