HK.dk logo

HK Stat: Regeringen giver penge til Skat med den ene hånd og tager med den anden

30. august 2016  |  HK Stat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Hele formålet med 2025-planen er at gøre Danmark 65 milliarder kroner rigere. Det er langt mindre, end danskerne skylder hinanden i skatter og afgifter, påpeger HK-Stat formand Rita Bundgaard. Hun ærgrer sig over, at grønthøsteren fortsætter med at skære i staten.

Grønthøsteren på 2 procents omprioriteringsbidrag i staten fortsætter. Pensionsalderen stiger, og der kommer store besparelser på SU, i BaneDanmark og på flere statslige institutioner for at få råd til skattelettelser. Det er nogle af de tiltag, der skal tegne Danmark i de kommende år, hvis regeringen kan samle flertal for sin 2025-plan og forslaget til finanslov for næste år.

Planlagt massive besparelser i Skat

I HK Stat var ikke mindst finansieringen af Skat ventet med spænding, efter at skatteministeren i fredags lovede milliarder til at rette op på krisen. 

- Det er jo i sig selv grotesk, at regeringen planlægger en redningsplan for 7 milliarder samme dag, som de afskriver gæld for 14 milliarder. Når det så oven i købet viser sig, at finansministeren lader sin grønthøster køre videre med besparelser – også i Skat – på 2 procent om året, så viser det billedet af et finansministerium, der er helt ude af trit med, hvor alvorlig situationen er.

- I forvejen var vi skeptiske over for, om 7 milliarder var nok. Finanslovsforslaget afslører, at regeringen ønsker at skære igen, snart den kan. Det hænger simpelthen ikke sammen med deres løfter om at ville styrke Skat og redde Danmarks velfærd, siger Rita Bundgaard.

Om 2025-planens overordnede formål sagde statsministeren i sin tale:

"Populært sagt strammer vi alle bardunerne på én gang, så teltet står skarpere og kan modstå regn og storm."

- Men omprioriteringsbidraget har høstet 2 procent af staten i årevis, og med regeringens nye stramninger ikke bare knager mange statslige funktioner i sømmene. Flere sprækker også, og regeringen risikerer, at hele teltet bliver flået i laser i blæsevejr. Og så kan det regne ind, som vi har set med Skat, advarer Rita Bundgaard, der er træt af, at de politiske ledere altid omtaler deres medarbejdere - altså de statsansatte - som en udgift.

- Det at være offentligt ansat midt i finanslovsforhandlingerne føles i forvejen lidt som en julefest, hvor værten hvert år giver mindre og mindre mad og samtidig klager over, at vi gæster er alt for dyre at have rendende. Sidste år fik vi slæbesild, og nu får vi så at vide fra finansministeren, at gaven denne gang er, at de alligevel ikke aflyser julen, selv om det var planlagt. Og det bør vi sandelig være taknemmelige for. Tak!

Straffer ældre, studerende og statsansatte

Hele formålet med 2025 planen er at gøre Danmark rigere med 65 milliarder kroner over de kommende år. Det beløb er langt mindre end de 93 milliarder i gæld, som danskerne skylder hinanden i skatter og afgifter, påpeger Rita Bundgaard. 

- Bare de 12,3 milliarder, som Danmark er blevet snydt for på grund af sagen om aktieudbyttebetalinger og alt for lidt kontrol, ville være nok til at undgå alle de besparelser, som regeringen planlægger på SU de næste mange år. Eller til massive investeringer i uddannelse eller efteruddannelse, hvis det var det, man ville. 

- Nu straffer man i stedet de ældre på arbejdsmarkedet og de studerende og ikke mindst de statsansatte. Det er ikke rimeligt, siger Rita Bundgaard.                                

HK Stat fortsætter med at læse alt det med småt i regeringens 2025-plan og finanslovsforslag. 

Læs også: Rita Bundgaard: Brug ikke alle pengene på at flytte folk rundt

Se hele finanslovsforslaget


Fakta om finanslovsforslaget og Skat

Skatteministeriets flerårsbudget i finanslovforslaget

 År   2015   2016  2017 (F)   2018   2019   2020 
 Mio. kr.  6.128,4  5.992,6  6.086,2  5.652,7  5.419,2   5.054,2

Redningsplanen for Skat

 År   2017   2018   2019   2020 
 Mio. kr.  1.250  1.650  2.050  1.750

Kilde: fm.dkPolitik SKAT

flere Nyheder om skat


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk