HK.dk logo

2025-plan klatter penge væk og svigter den offentlige økonomi

31. august 2016  |  HK Kommunal  |  DL  |  Chefgruppen  |  ABL/HK  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Regeringens plan for dansk økonomi frem mod 2025 gør ondt værre ved det offentlige danmarks økonomi. Kritisabelt, lyder det fra HK Kommunal.

Der hviler et stort pres på den offentlige økonomi. Og i det lys er det decideret uheldigt at klatte penge væk på topskattelettelser til de danskere, der tjener mere end en halv million om året. Det mener HK Kommunal ovenpå præsentationen af regeringens 2025-plan for dansk økonomi.

- Det virker til at regeringen helt har glemt, at der også er dynamiske effekter af offentlige aktiviteter. Og når det så samtidig er usikkert hvilken effekt topskattelettelserne får på beskæftigelsen, ja så virker det i allerhøjeste grad som en gavebod til dem, der har nok i forvejen, lyder det fra HK Kommunals formand Bodil Otto.


0,5% løft i offentlig velfærd ikke nok

I 2025-planen foreslår regeringen et løft i den offentlige velfærd på 0,5% årligt.

- Det er selvfølgeligt bedre end den 0-vækst, som Venstre tidligere har foreslået. Men omvendt er det slet ikke nok til at dække de udgifter den demografiske udvikling alene giver. Eksempelvis flere ældre, flere små børn samt flygtninge. Og det er da slet ikke nok at sikre en tidssvarende velfærd, lyder det fra Bodil Otto.

For at sikre at den offentlige service følger med både den demografiske udvikling og den generelle velstandsudvikling i samfundet, skal den offentlige service stige med 1,2 % om året.

- Konsekvensen af at pengene ikke rækker kan blive dårligere standarder i det offentlige. Og vi frygter, at endnu flere vil vælge private løsninger på bekostning af det offentlige. Det er en skidt udvikling, fordi vi sammen kan løfte opgaven bedre, siger Bodil Otto.

- Og så skal vi huske, at regeringen i dens eget kasseeftersyn i august 2015 reducerede det offentlige forbrug med 3 milliarder kroner. Så at tale om en genopretning er at stikke befolkningen blår i øjnene, tilføjer hun.

Giv nu pensionen ro

Pengene til skattelettelserne skal komme ved at forhøje pensionsalderen fra 67 år til 67,5 år i 2025 - samtidig med at efterlønsalderen parallelt bliver forhøjet fra 63 til 63,5 år.

- De her ændringer kommer kort tid efter fremrykningen af tilbagetrækningsreformen blev gennemført. Der bør som udgangspunkt være ro om pensionsområdet med en rimelig varslingstid, så folk kan nå at tilpasse sig, siger Bodil Otto.

Bodil Otto bemærker desuden også, at nogle af pengene til skattelettelserne skal komme fra de studerende.

- Når man skærer i SU’en rammer det vores professionsbachelorer og de studerende på erhvervsakademierne. Når regeringen samtidig i finanslovsforslaget for 2017 vil spare 140 millioner kroner på uddannelsesområdet har vi altså en situation, hvor de unge og de ældre skal betale for skattelettelser til en stor gruppe danskere.

Politik Pension Arbejdsmarked

mød kolleger i vores faglige netværk

Find dit netværk

mød kolleger i vores faglige netværk


Find dit netværk

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk