HK.dk logo

Lider du også af Computer Vision Syndrome

01. september 2016  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Computer Vision Syndrome (CVS) er udråbt til at udgøre den største erhvervsmæssige risikofaktor i det 21. århundrede. Men hvad er CVS? Og hvad kan du gøre ved det?


Computer Vision syndrome

Har du ofte spændingshovedpine, dobbeltsyn og tørre og trætte øjne? Så lider du måske af Computer Vision Syndrome (CVS). CVS er ofte midlertidigt og kommer af at have fokuseret øjnene på en skærm i længere tid ad gangen. Bare tre timers arbejde om dagen er nok.

Men det er muligt selv at gøre noget ved det.

- Du kan indrette arbejdspladsen sådan, at du hjælper kroppen med at gøre det, som er bedst for dig, siger arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat, June Halvorsen.

Husk at blinke
Ikke mindst er det vigtigt at blinke. Og at indrette sin arbejdsplads sådan, at man blinker mest naturligt.

- Du bør blinke mindst fire til seks gange i minuttet for at undgå tørre og irriterede øjne. Men det glemmer vi ved skærmen, siger June Halvorsen.

For at blinke mere naturligt bør du placere din skærm 50 til 70 cm væk og justere højden, så du ser skråt nedad, forklarer hun.

- Hvis du ser ligeud, er dit øje vidt åbent. Når du ser nedad, åbner du øjet mindre, og så bliver det mere naturligt at blinke hyppigt.

Brug 20-20-20-reglen

Når vi bruger øjnene statisk, får vi svært ved at stille skarpt. Derfor er det vigtigt at variere øjnenes fokus mange gange i løbet af en dag.

- Sørg for, at dit fokus er varieret mellem ting på afstand og ting, der er tæt på. Det holder synet ved lige, siger June Halvorsen.

- Du kan tage 20-20-20-reglen til dig. Hold 20 sekunders pause hvert 20. minut og fokuserer på et punkt, som er 20 fod - eller 6 meter - væk.

Arbejdsgiveren har pligt til at få undersøgt dit syn
Udefrakommende lys, lysstyrken og kontrastforholdet på skærmen, skriftstørrelsen og linjeafstanden spiller også en rolle.

- Det kan du finde masser af tips til på nettet (se faktaboks, red.). Hvis ikke det hjælper, skal du måske have skærmbriller eller kontaktlinser, som er beregnet til arbejdet, siger June Halvorsen.

Hvis du arbejder regelmæssigt ved en skærm, har din arbejdsgiver pligt til at få undersøgt dit syn, allerede inden du starter, og fejler dine øjne noget, skal din arbejdsgiver betale for skærmanordninger, forklarer hun.

Få tips til indretningen her

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk