HK.dk logo

Se, hvor meget dit ministerium får i flyttepenge

15. september 2016  |  HK Stat  | 

HK Stat har fået indsigt i de samlede beløb afsat til udflytning af statslige arbejdspladser i de kommende år. I alt 120 millioner til udflytning i 2017, lyder det i regeringens forslag til finanslov. Slet ikke nok, mener HK Stats næstformand Peter Raben.

120 millioner kroner i 2017, 60 millioner i 2018 og 5 millioner i 2019. Sådan ser regnestykket for statens udflytning ud ifølge regeringens forslag til finanslov, der i disse uger debatteres heftigt på Christiansborg. 

HK Stat har bedt Finansministeriet om et samlet overblik over penge til udflytning i de kommende år, og i grafikken herunder kan du se, hvor mange penge, der er afsat til dit ministerium.  

I februar udtalte finansminister Claus Hjort Frederiksen til Ritzau, at "vi har afsat 400 millioner kroner i 2016. Det, der måtte være af udgifter i 2017, kommer på næste års finanslov."

Nu lægger finansministeren så op til ikke at videreføre puljen med 400 nye millioner i 2017, men i stedet afsætte samlet 186 millioner over de næste 4 år. Samlet set er der altså afsat 586 millioner til statens flytteplaner fra 2016-2020. Dertil kommer, at der skal findes et endnu ukendt beløb til Udlændingestyrelsen, og dermed kommer ministerierne til selv at betale en stor del af regningen for flytningen. Det er slet ikke nok, mener HK Stats næstformand Peter Raben.

- Udflytningsplanen går nu fra at være underfinansieret til at være en decideret sparerunde. Regeringens besparelser og håndtering af sagen har betydet, at mange medarbejdere er rejst, og det rammer nu borgerne, siger han.

Ministerierne skal selv finde 55 procent af regningen

Finansministeriet regnede i februar ud, at den samlede regning for udflytning af de knap 4.000 job vil løbe op i 944 millioner kroner plus et endnu ikke offentliggjort millionbeløb til at bygge et nyt domicil til Udlændingestyrelsen, der skal flytte 375 årsværk til Næstved. Heller ikke det regnestykke kommer med statsgaranti, mener Peter Raben. 

- Det virker som om, Finansministeriet har skruet på alle knapper for at vise et samlet tal for flytningen på under en milliard. Men der er risiko for, at regningen kommer til at vokse. Og det kan betyde nye besparelser i de kommende år, advarer han. I februar meddelte Erhvervs- og Vækstministeriet, at ministerierne vil få dækket omkring 45 procent af regningen for at flytte. Resten af pengene – de 55 procent – skal de selv finde.

- Danmark har brug for, at udflytningen bliver en succes. Men de massive besparelser giver en dårlig start for de nye arbejdspladser, der starter med enorme sagsbunker. Der er ingen tvivl om, at der bliver ansat mange nye dygtige folk rundt i landet, men når specialister med mange års erfaring stopper, tager det tid at lære de nye op.

Sparerunde kan ende med milliardregning

HK Stat har flere gange advaret mod at sende regningen med i flyttebilen og dermed risikere forringelser i service for borgerne på langt sigt.

- På eksempelvis arbejdsskadeområdet og i Ankestyrelsen kan længere sagstider ramme svage borgere, og på landbrugsstøtte-området rammer besparelserne erhvervslivet. I værste fald kan Danmark blive dømt til at betale EU-milliarder tilbage, hvis vi laver for mange fejl. Det kan altså blive meget dyrt og undergrave velfærden, at regeringen nægter at investere mere i udflytningen, siger Peter Raben.

anmærkninger

Kilde: Finansministeriet

HK Stat har fået denne oversigt fra Finansministeriet, hvor du kan se, hvor mange penge finanslovsforslaget rummer til flytning. Og hvordan de skal fordeles mellem ministerierne.

Fakta om udflytning

Ministerierne får i gennemsnit medfinansiering for ca. 45 pct. af de samlede transaktionsomkostninger. Det betyder samtidig, at de selv skal finde de resterende midler inden for deres eksisterende økonomiske rammer over de næste år. 

Ministerierne har haft mindreudgifter i størrelsesordenen 4 mia. kr. om året de seneste år. Disse midler kan i nogen grad omprioriteres til at dække udflytningsomkostningerne. 

Det er ikke den udflyttede institution, der nødvendigvis kommer til at bære den samlede merudgift. Det er derimod ministeriet som helhed, som skal finde frie midler inden for eget område.

I lyset af, at udgifterne primært falder over de næste 3 år, har regeringen besluttet at fordele den afsatte reserve på 400 mio. kr. i 2016 over flere år. 

Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet: Udflytning af statslige arbejdspladser
Udflytning Politik

Nyheder om udflytning


Statsrevisorer vil have grundig undersøgelse af udflytning

13. oktober 2017  | HK Stat

Hvad er konsekvenserne når 3.900 statslige arbejdspladser flytter? Hvad betyder en flytning for driften? Hvad er de samlede omkostninger? De spørgsmål skal Rigsrevisionen nu undersøge. HK Stat-formand ser frem til svarene, men efterlyser her og nu-evaluering, før næste flytterunde begynder.


Staten anker dom om, hvor langt ansatte skal følge med jobbet

22. august 2017  | HK Stat

HK Stats formand undrer sig over, at staten er så optaget af at få slået fast, hvor langt en medarbejder skal acceptere at lade sig flytte rundt.


Grønlandske søkort havareret i udflytning

16. august 2017  | HK Stat

Produktionen af vigtige søkort til Grønland er gået fuldstændig i stå efter flytningen af Geodatastyrelsen til Aalborg. Det skriver Politiken. Regeringen beskyldes for løftebrud.


HK vinder principiel sag om, hvor langt statsansatte skal følge med jobbet

11. august 2017  | HK Stat

183 kilometer længere ud og hjem og en fordobling af rejsetiden er mere, end en statsansat skal tåle, når hendes arbejdsplads flytter. Det fastslår byretten i Randers i ny dom i principiel sag, rejst af HK Stat. Tålegrænsen er med til at afgøre, om en ansat mister dagpenge, hvis hun ikke flytter med jobbet, fx fra Viborg til Hjørring.


Staten flytter – se hvor mange, der vil med

22. juni 2017  | HK Stat

Bag tallene: 232 stillinger er flyttet til Hjørring. 7 er flyttet med, og det svarer til 3 procent af medarbejderne. Samtidig er 46 ud af 51 medarbejdere flyttet med Arbejdstilsynet eller pendler nu til arbejde i Slagelse.


HK Stat: Uansvarligt at udpege styrelser som prøveballon

10. maj 2017  | HK Stat

Hold politiske børnehavedrillerier inden for Christiansborgs tykke mure. Ude i virkeligheden gør de stor skade, siger Rita Bundgaard om 5 V-politikeres forslag om at udflytte 3 navngivne styrelser fra København i en fart.


Trend: Sverige overvejer at udflytte 10.000 statsarbejdspladser

10. februar 2017  | HK Stat

Sverige overvejer at træde i Danmarks fodspor og udflytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden og ud i landet. Anlæg nye arbejdspladser i provinsen i stedet for at udflytte eksisterende, lyder det fra den svenske fagforening ST.


- Må vi be' om en anden tone, tak!

29. december 2016  | HK Stat

Med forsøg på at indføre flyttepligt for alle statens HK’ere og kurser for chefer i at håndtere såkaldte low performere provokerede Moderniseringsstyrelsen i 2016 både statens HK’ere og deres formand. Rita Bundgaard opfordrer arbejdsgiverne til at lægge stilen om.


Har du fået ny kontrakt med bredt ansættelsesområde?

21. december 2016  | HK Stat

Hvis din arbejdsplads som følge af regeringsdannelsen er blevet berørt af ressortomlægning, og du har fået ny ansættelseskontrakt, skal du være opmærksom på, om der står i den, at du har "bredt ansættelsesområde". Er det er tilfældet, råder HK Stat dig til straks at kontakte din HK-afdeling.


Ingen chefer vil med NaturErhverv-styrelsen til Als

29. november 2016  | HK Stat

83 HK-ansatte og i alt op mod 200 medarbejdere i NaturErhvervstyrelsen fik torsdag deres fyreseddel. 25 medarbejdere og ingen chefer vil flytte med. Det store videntab er dybt bekymrende, for det kan koste dyrt, advarer HK Stat.


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk