HK.dk logo

Til kamp mod rød saftevand og mariekiks

19. september 2016  |  HK Kommunal  | 

Foto: Nils Lund Pedersen

Pia Glud arbejder med at lære børn om tandsundhed i Odenses mest belastede ghettoområde Vollsmose. Et udfordrende, men skønt og livsbekræftende job.

- Kan I se, hvad der er galt med Peters tænder?, spørger Pia Glud de søde børn i 4-6-års alderen, der er stimlet sammen rundt omkring hende og tandlægestolen på klinikken i Vollsmose.

- De er beskidte, svarer en af drengene og peger på tøjaben Peters sorte gebis.

- Ja, det er nemlig rigtigt, svarer Pia Glud og kvitterer med et stort smil.

– Og hvad kan man så gøre ved det?, spørger hun igen.

- Man kan børste dem, svarer han.

- Min mor børster mine tænder, afbryder en af pigerne.

- Også min, fortæller en dreng.

- Ej, hvor er det bare godt, at I får børstet tænder, siger Pia Glud til børnene og tager en hel håndfuld tandbørster og deler ud til dem. De begynder lystigt at børste på tøjaben Peters tænder. Men det sorte på tænderne går først væk, da de også får tandpasta på tandbørsten.

Da Peters tænder er rene, får børnene lov at lege med tandgebisser og spytsugeren sammen med deres pædagoger. Imens går profylakseassistent Pia Glud i gang med at tjekke alle børnenes tænder igennem og give dem en forebyggende fluorpensling.

Færre huller

Normalt får børn kun fluor på tænderne, hvis de virkelig har brug for det – men i Vollsmose er det anderledes. Her er langt de fleste børn udsatte for huller, og cariesprocenten er op til 30 procent højere end i resten af Odense Kommune.

Pia Gluds arbejde består i at besøge vuggestuer og børnehaver i Vollsmose, så de cariesudsatte børn bliver fanget lynhurtigt. Og det er da også lykkedes Pia Glud at bidrage stort til at nedbringe Vollsmosebørnenes huller med 16 procent, siden hun startede med udelukkende at arbejde med profylakse – eller forebyggelse på godt dansk – i 2002. Og hun hævder, at hun først går på pension, når Vollsmosebørnene ligger på niveau med resten af Odenses børn.

- Jeg elsker mit job. For mig giver det simpelthen så meget mening at arbejde med de her børn. Mange af dem har nok at kæmpe med i forvejen, så synes jeg ikke også, de skal kæmpe med tandpine og dårlige tænder, forklarer Pia Glud på syngende fynsk.

Slik og rød saftevand

Hun fortæller, at børn utroligt hurtigt tilpasser sig, så i stedet for at få fikset tandpinen tygger de bare i den anden side. Hvis hullerne får lov at udvikle sig og tænderne derfor mistes, opstår der problemer. Det kan betyde, at kæbestillingen bliver forkert, og at små børn kan have svært ved at udtale ord rigtigt.

50-årige Pia Glud kan få helt ondt i maven, når hun møder et barn, hvor hullerne er så dybe, at hun slet ikke kan se bunden af tanden – eller når der måske slet ikke er noget tand tilbage, men bare en lille, sort stump.

- Mange af forældrene herude har i forvejen ikke mange ressourcer, derfor står tandbørstningen ikke øverst på listen. Jeg møder mange børn, som aldrig får børstet tænder derhjemme. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi har fået et super godt samarbejde med pædagogerne i de forskellige institutioner herude. Det betyder, at de børster tænder sammen med børnene, så de i hvert fald får børstet dem én gang om dagen, fortæller Pia Glud.

Bjørnetjenester

Hun er oppe imod stærke kræfter, når hun prøver at få børnenes tænder på ret køl. Hvis man som forældre har få ressourcer, er det let at ty til sukker og søde sager, når man enten vil forkæle sine børn, eller bare gerne vil have dem til at tie stille.

- Noget af det, jeg kæmper mod er slikkepinde helt fra børnene er under et år. Og sutteflasker med rød saftevand og knuste mariekiks. Det giver en sød grød, som mætter dejligt og gør børnene glade – men der er virkelig tale om en bjørnetjeneste for de her børn, siger Pia Glud alvorligt.

Brænder for børnene

Hun kan af og til føle, at hun er på en umulig opgave – men hun kan se på tallene, at hendes arbejde virker, og hver gang en af de små, lækre ”nougatbasser” – som hun kalder børnene – kigger op på hende med et smil, giver det hele mening.

- De er simpelthen så søde og sjove. Jeg elsker at arbejde med børn. Det er sjovt; da jeg blev uddannet, der brændte jeg for faget. Det gør jeg selvfølgelig stadigvæk, men jeg brænder endnu mere for børnene. Og så er det dejligt, at jeg kan gøre en forskel med min faglighed.

Af samme grund kunne hun ikke forestille sig at arbejde med voksne igen.

- Jeg tror på den tidlige indsats. Det er bedre at forebygge end at helbrede, og jeg vil gerne spare børnene for nogle trælse oplevelser. Og på en eller anden måde kan man sige, at lige meget hvor beskidt et barn er, og hvor lidt det får børstet tænder – så bliver det aldrig rigtigt ulækkert. Men det gør det altså, hvis man er 65 år og har røget i 50 år og aldrig børstet tænder. Der er altså en anden lækkerhed over børn, siger hun.

God tid

I klinikken i Vollsmose er alle børnene så småt ved at være igennem tjek og fluorpensling. Der mangler dog en enkelt dreng, som prøver at gøre sig ubemærket, mens han børster ivrigt på gebisset på gulvet.

- Jeg vil ikke prøve, siger han og kigger ængsteligt op på pædagogen.

Pia Glud sætter sig ned på gulvet til ham, og spørger om han vil smage den lækre tuttifrutti-tandpasta. Det vil han gerne. Hun prøver forsigtigt, at lokke ham med op i tandlægestolen, men han insisterer på, at han ikke har lyst til at prøve.

- Det er helt ok, siger hun. Så smut du ind til de andre.

Drengen løber hen til sine kammerater, som er ved at se Karius og Baktus på tegnefilm.

- Det er fint nok, så kan jeg bare se ham næste gang, jeg kommer ud i institutionen. Så er der gået et halvt år, og så kan han se, hvordan alle de små også hopper op i stolen – det skal nok gå, siger Pia Glud overbevisende. Hun har prøvet det før, og hun vil for alt i verden ikke give børnene en dårlig oplevelse. Så hellere give sig god tid.


Send besked til forfatter


Annuller

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk