HK.dk logo

Offentligt ansatte har rekord i psykiske arbejdsskader

22. september 2016  |  HK Kommunal  |  DL  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Sidste år anmeldte rekordmange offentligt ansatte en psykisk arbejdsskade. For stort arbejdspres, konstante organisationsændringer og for mange afbrydelser er grunden, mener HK Kommunal.

Flere danskere får blå mærker på sjælen som stress, PTSD og depression af at gå på arbejde. Sidste år anmeldte 5.539 danskere en psykisk arbejdsskade. Det er endnu en rekord. Siden 2010, hvor der blev anmeldt 3.107 psykiske arbejdsskader, er skaderne blot steget år efter år efter år. Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings årsrapport ifølge Ugebrevet A4.

Selvom der er langt fra stress til psykisk arbejdsskade, viser en undersøgelse HK Kommunal har foretaget blandt medlemmerne, at 3 ud af 4 oplever, at deres arbejdsplads er stresset. 3 ud af 4 oplever på egen krop stresssymptomer
– hovedpine, konflikter på jobbet og i hjemmet og en mere usund livsstil. Det gør stort indtryk på næstformand i HK Kommunal, Mads Samsing:

- Når vi spørger vores medlemmer, hvor skoen trykker, så handler det oftest om for stort arbejdspres, konstante organisationsændringer og for mange afbrydelser. Det er klart, at det fører til et psykisk dårligt arbejdsmiljø, hvis man ikke kan gøre sit arbejde ordentligt, forklarer næstformand i HK Kommunal, Mads Samsing.

KL: Kommunerne er konstant under pres

Tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor viser, at der er forsvundet omkring 30.000 fuldtidsstillinger i kommunerne siden 2010. Det påvirker arbejdstempoet hos de offentligt ansatte, der er tilbage.

KL erkender over for Ugebrevet A4, at flere medarbejdere i dag føler et psykisk pres.

- Stigningen er sket i kølvandet på krisen. Der er en sammenhæng mellem presset for effektiviseringer og reformer og anmeldelserne af psykiske arbejdsskader. Hvis arbejdet er usikkert i en længere periode, påvirker det psykisk. Medarbejderne hos os er præget af værdier. De ønsker at gøre en forskel for mennesker gennem deres arbejde. Bagsiden ved stærkt engagerede medarbejdere er, at de aldrig synes, de gør det godt nok. Det kunne være godt med mere ro på. Men det kan jeg ikke love. Den nye virkelighed er, at kommunerne hele tiden er under pres økonomisk siger borgmesteren og ville ønske, at man kunne sætte tempoet lidt ned, siger Michael Ziegler (K), formand for KL's Løn og Personaleudvalg og borgmester i Høje- Taastrup til Ugebrevet A4.


HR, økonomi, it og stab Skole, bibliotek og kultur Social og beskæftigelse Sundhed og tandklinik Teknik, klima og miljø Ydelse og borgerbetjening Arbejdsmiljø

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk