Ring til HK's fagforening

Når du har spørgsmål til ansættelsesvilkår, kontingent, medlemskab samt samtaler i Job og vejledning

7011 4545

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Skal vi ringe dig op?

Bestil et opkald, så ringer vi til dig i det ønskede tidsrum

Bestil opkald

Ring til HK's a-kasse

Når du har spørgsmål til dagpenge, feriedagpenge, efterløn, jobsøgning i EØS og selvstændig virksomhed

7010 6789

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 

Skal vi ringe dig op?

Bestil et opkald, så ringer vi til dig i det ønskede tidsrum

Bestil opkald

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Kompetencer: I fremtiden skal HK’ere op i helikopteren

29. september 2016  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Du skal være klar på at se nye muligheder i dine opgaver, når fremtiden banker på. Få to eksperters bud på de vigtige kompetencer her.

Digitalisering, effektivisering og adskillige reformer kræver noget af de HK’ere, der får hjulene til at dreje rundt i kommuner og regioner. Der er brug for nye kompetencer, og HK’erne skal i endnu højere grad være i stand til at byde ind med forslag til, hvordan opgaverne kan løses smartere, fortæller to eksperter.


- Der er sket nogle ret klare skift for HK’erne de senere år. Et af dem er skiftet fra at tale i telefon til at skrive mails. Det er et væsentligt skift for mange, for selvom telefonerne kunne være forstyrrende, så kan det trods alt være lettere at tale sig til rette i en telefon - og mails udløser ofte flere mails. Derudover er der mange, der er gået fra at være generalister, til at være specialister. Og så er der naturligvis skiftet fra at gøre noget for borgerne til at guide dem, fortæller Trine Schandorff, der er chefkonsulent i konsulentfirmaet Muusmann og tidligere områdechef i en kommune.

I løbet af det seneste års tid har HK Kommunal i samarbejde med KL fået udarbejdet kompetenceprofiler på forskellige administrative faggrupper. For HK Kommunal er det vigtigt at fortælle omverdenen hvor meget, der ligger af administrative kompetencer. Hvilke opgaver en veldrevet velfærdsstat kræver, og hvor afhængige samfundet er af administrative kompetencer. 

Derudover skal kompetenceprofilerne gerne bruges ude på arbejdspladserne som et værktøj til kompetenceudvikling, forklarer uddannelseskonsulent i HK Kommunal, Christian Nyholm.

Overblik over vigtige kompetencer

- Vi ser gerne, at man tager udgangspunkt i profilerne til f.eks. MUS-samtaler. Her kan de bruges i den enkeltes planlægning som et værktøj til hvilke kompetencer, man mangler og hvilken uddannelse der ville være god at tage, siger Christian Nyholm.

Indtil videre er der lavet kompetenceprofiler for administrative medarbejdere på et generelt plan, der er lavet specifikt for biblioteks- og borgerservicemedarbejdere, kontrolmedarbejdere på kontroltrin 3, økonomi, HR og personale-med-arbejdere samt tandklinikassistenter, ligesom kompetenceprofiler for jobcentermedarbejdere er på vej.

- Kompetenceprofilerne skal gøre det nemmere for HK’erne at orientere sig i hvilke kompetencer, der er vigtige for deres fagområde. Målet er også at understøtte den faglige stolthed. Den administrative faglighed er vigtig både for velfærdsstaten og en veldrevet kommune – men den er også under pres, fordi der ikke er en forståelse af, hvor vigtigt den rent faktisk er, for at andre fagligheder kan fungere optimalt, forklarer Christian Nyholm.

Både han og Trine Schandorff er enige om, at den administrative faglighed fremover består, men at det bliver vigtigt at have et overblik og en helhedsforståelse, så man kan være innovativ og se nye måder at løse opgaverne på.

Opgaver i udvikling

- Der er et skifte i gang, hvor det administrative arbejde går fra at være noget drifttungt, til noget, der er under konstant udvikling. Der er den digitale udvikling, som vi skal udnytte fuldt ud. Det betyder, at vi skal gøre tingene på nye måder – vi skal ikke bare sætte strøm til blanketter men finde ud af at udnytte det digitale potentiale og finde nye veje. Det kan være rigtig svært. Det handler om at være innovative, og hvis det er en kompetence, man besidder, så kan man virkelig rykke, siger Trine Schandorff. Hun understreger dog, at det heller ikke duer, hvis alle er innovative hele tiden.

- Der er stadig brug for nogle medarbejdere, der kan holde driften sikkert kørende. Nogle der kan dobbelttjekke og holde øje med afvigelser; som kan se mosaikkerne i stedet for at se katedralen, forklarer Trine Schandorff. 

Uddannelseskonsulent i HK Kommunal Christian Nyholm spår, at de administrative medarbejdere fremover skal være dygtige til at analysere arbejdet og løse problemerne.

- I dag er de meget praksismindede, og de er super gode i kommunikationen med borgerne – men det er vigtigt at bygge ovenpå og se sine egne opgaver i forhold til hele organisationen. Det er ikke længere nok bare at have forståelse for sine egne opgaver, man skal kunne se sammenhængen og være i stand til at byde ind med, hvordan man kan løse opgaverne på en smartere måde.

Overenskomst Kompetencer Karriereudvikling Uddannelse Udvikling

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk