HK.dk logo

Watson bliver din nye hjælper i arbejdet

04. oktober 2016  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen

På få sekunder kan robotten Watson gennemlæse og forstå millioner af dokumenter, love, forskningsrapporter og bekendtgørelser og omdanne det til viden, som kan bruges til at træffe kvalificerede beslutninger.

Det virker meget overvældende og overbevisende, når Watson viser sine evner.

I hvert fald blev der grinet – ikke nedladende, men anerkendende, som i ”hold da op”, da Watson blev præsenteret på konferencen Fag & Fremtid.

Watson er en digital assistent bygget på kunstig intelligens, og den imponerede de mange tilhørere til oplægget med innovationschef Anders Quitzau fra IBM, da han præsenterede og viste, hvad robotten kan gøre.

Kommer med anbefalinger til handling

På få sekunder kan Watson gennemlæse og forstå millioner af dokumenter, love, forskningsrapporter og bekendtgørelser og omdanne det til viden, som kan bruges til at træffe kvalificerede beslutninger.

Faktisk kommer den med direkte anbefalinger til, hvad man bør gøre.

For eksempel bruges Watson allerede nu til kræftbehandling på Rigshospitalet, hvor den baggrund af ekstreme mængder data anbefaler, hvilken behandling der vil være den bedste til patienten.

Mange opgaver ligger lige for

Og i USA har et advokatfirma ansat robotten Ross – som bygger Watsons software – til at forberede sager ved at lave informationssøgning i tidligere domme, retspraksis, love osv.

Men som Anders Quitzau forklarer, så kræver det ikke megen fantasi at overføre den funktion til den offentlige forvaltning.

Mange sager og opgaver i HR/personale, byggesagsbehandling, kommuneplans-området mv kan klares ved kunstig intelligens, der finder viden for medarbejdere, der i stedet kan bruge sin tid på borgerkontakten og service udadtil.

Rent lavpraktisk så afventer man dog, at Watson lærer at tale dansk. Men ifølge planen starter robotten på danskkurser i 2018, og herefter kan den gøre sit indtog i den kommunale og regionale forvaltning.

Læs flere historier fra Fag & Fremtid her (Link er udløbet pr. 22/10 2020) 

 

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk