HK.dk logo

HK'erne skal være digitale frontløbere

06. oktober 2016  |  HK Kommunal  | 

Den teknologiske udvikling tager for alvor fart nu. Og hvis HK’erne tør eksperimentere med de teknologiske muligheder, kan de være med til at forme deres job i fremtiden. Det stod krystalklart efter HK Kommunals store medlemskonference Fag & Fremtid.

Hvis man ikke vidste bedre, kunne man tro, at man var havnet på en it-messe. Overalt hørte man samtaler om digitale assistenter, kunstig intelligens, databaser og robotter, ligesom man kunne se HK’ere hoppe rundt i et virtuelt univers, styre en robot eller få data ind gennem øjet med Google-briller.

Det var imidlertid ikke en it-messe, men derimod HK Kommunals fagkonference Fag & Fremtid, som 3. og 4. oktober i Aarhus gjorde hele 850 medlemmer klogere på, hvordan de nye teknologier påvirker deres job i fremtiden. Ud over det overordnede teknologi-tema var der også fagspecifikke oplæg inden for de mange områder, som HK Kommunals medlemmer beskæftiger sig med.

Og skal man tro de mange oplægsholdere og eksperter, så tager den teknologiske udvikling først nu for alvor fart med så store datamængder og så mange muligheder, at det næsten ikke er til at fatte.


Lys fremtid for HK'erne

Udviklingen vil også få stor betydning for de offentligt ansatte. Jobbene vil forandre sig, og nye muligheder vil opstå. Og i den sammenhæng tegner det lyst for HK’erne, pointerede Bodil Otto, formand for HK Kommunal, da hun sammenfattede konferencen over for deltagerne:

- Offentlige arbejdspladser skal turde eksperimentere med de teknologiske muligheder. Og i den sammenhæng er I vigtige, for I er eksperterne på jeres arbejdsplads. I sidder nemlig med mange af de opgaver, der kan udvikles og digitaliseres. Så I skal interessere jer for den teknologiske udvikling, være nysgerrige og modige, sagde Bodil Otto, og understregede, at HK’erne ikke skal være bange for at miste deres job, fordi nye vil opstå, og fordi teknologi som for eksempel digitale assistenter frigør kræfter til at beskæftige sig med kerneopgaven.

Bodil Otto lagde også stor vægt på betydningen af kompetenceudvikling:

- Det er vigtigt, at I uddanner jer, så I føler jer rustet til den digitale fremtid.

Vi skal undgå kold teknologi

Professor Anders Hvid, medstifter af Dare Disrupt, der var en af hovedtalerne på konferencen, er heller ikke bange for HK’erne fremtid:

- HK’erne er om nogen i søgelyset, når vi taler ny teknologi. Men jeg vil gerne understrege, at man ikke automatiserer HK’ernes job. Man automatiserer deres opgaver. Og både arbejdsgiverne og HK’erne har et ansvar for at skabe løsninger, der er afbalancerede mellem mennesker og teknologi. Hvor man også fastholder det menneskelige aspekt, så det hele ikke ender i kold teknologi, sagde Anders Hvid.

Robotter til regnskaber

En af de deltagere, der fik god inspiration på konferencen, var Dennis Rasmussen, økonomimedarbejder i Center for Bo-området, Socialpsykiatrien, Aarhus Kommune:

- Det var spændende at høre om, hvordan man kan bruge robotter i forbindelse med budgetter og regnskaber. Det gav et godt indblik i fremtiden i forhold til mit arbejdsområde. Jeg fik også inspiration til, hvordan man kan lave videokonferencer med sagsbehandlere ude på bostederne.

Marianne Heilskov, miljøtekniker og arbejdsmiljørepræsentant i Brønderslev Kommune, så spændende muligheder i en digital assistent:

- Jeg har fået inspiration til, hvordan jeg kan digitalisere mange af mine rutineopgaver som for eksempel alt det, der skal tastes ind i databaser om miljøforhold hos landmændene, notater med videre. Jeg skal jo ud i marken og lave mit arbejde og ikke sidde på et kontor med en computer. I dag bruger jeg alt for meget tid på at taste, så det vil være skønt, hvis en digital assistent kunne klare det for mig.

Modigt af HK ikke at stikke hovedet i busken

Nikolaj Sonne fra DR-programmet ”So ein ding” rundede Fag & Fremtid af med en tour de force i de teknologiske muligheder og roste HK Kommunal for at gå så positivt ind i debatten om den teknologiske fremtid.

- Det er modigt af HK Kommunal ikke at stikke hovedet i busken, for vanvittig mange jobfunktioner vil forsvinde i fremtiden. Men nye vil opstå, hvis I griber alle de fantastiske muligheder, som teknologien fører med sig.

Fag & Fremtid 2016

Fag & Fremtid 2016


Nu indtager robotterne kommunekontoret

23. november 2016  | HK Kommunal

Kontorrobotterne kommer! I København klarer robotter allerede dele af løn- og personaleadministrationen. Frigjorte ressourcer skal bruges på at højne kvaliteten af ydelserne, mener HK Kommunal.


Fag og fremtid - det blev til mere end én vinder

19. oktober 2016  | MidtVest

HK MidtVest fik 100 besvarelser på spørgsmålet ”Hvad gør dig glad på jobbet”, da afdelingen gæstede Fag & Fremtid, og har nu kåret fire vindere af konkurrencen.


Hent slides fra Fag & Fremtid

11. oktober 2016  | HK Kommunal

Vi har samlet næsten alle oplægsholdernes slides. Få inspiration og bliv klogere her.


Video: Hvordan vil fremtidens teknologier påvirke dit job?

05. oktober 2016  | HK Kommunal

Der vil uden tvivl stadig blive flere og flere funktioner, der bliver automatiserede, men HK’erne på årets Fag og fremtid, frygter ikke fremtidens teknologier.


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-17

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk