HK.dk logo

Digitalisering og automatisering – mulighed eller katastrofe?

12. oktober 2016  |  Sjælland Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Der er fuld fart på udviklingen og digitaliseringen. Job og uddannelser forsvinder, og nye opstår. Er dine kompetencer ajour, eller har du brug for en opgradering?


Personer, der arbejder ved computere

Nogle tænketanke, herunder Cevea og Kraka, mener, at 800-900 tusinde job vil blive automatiseret eller udfaset inden for de kommende 5-10 år. Andre, bl.a. Teknologisk Institut, mener ikke, at antallet bliver i den størrelsesorden, men udfordringen er de enige i.

Gennem tiden er job løbende blevet udviklet, så gamle kompetencer er blevet forældet, og nye er opstået. Alligevel har der altid været nye opgaver, der skulle klares, og behovet for arbejdskraft har været stigende.

 Uanset hvilket antal job, der rammes af udviklingen, bliver vores opgave at svare på, hvilke kompetencer vores medlemmer skal gå efter, så de er klar til og attraktive for fremtidens arbejdsmarked, siger Kurt Jørgensen, formand i HK Privat Sjælland.

Hvilke kompetencer skal fremtidens medarbejder så have?

Kurt forventer, at rutineprægede produktions- og administrative opgaver vil blive klaret digitalt i fremtiden. De vil formentlig blive automatiseret af applikationer, og de ansattes opgave bliver at kunne udvikle og betjene disse apps samt at kunne forstå IT-infrastruktur. Vi skal være digitalt kompetente. 

Fremtidens arbejdsmarked vil være kendetegnet ved at være en del af netværk. Derfor vil det også være en vigtig kompetence, at man kan skabe relationer og opbygge og bruge netværk.
Man skal kunne lære og skabe lærende miljøer mellem mennesker og maskiner – være nysgerrig og kunne validere data. Desuden skal man være entreprenør og hele tiden kunne udvikle. Her er der brug for evnen til at kunne optimere egne arbejdsprocesser, både på individ- og virksomhedsniveau.

Kurt Jørgensen:

– Udviklingen kører allerede i højeste gear, og vi kan se, at den almindelige kontoruddannelse på det offentlige område er ved at blive udfaset til fordel for en uddannelse som administrationsbachelor i offentlig administration. En helt anden type uddannelse, der svarer bedre til fremtidens opgaver på området.

– Det er arbejdsmarkedets parter og uddannelsesinstitutionernes opgave at forstå og formulere de kompetencekrav, der opstår lige om lidt. Vi skal have udviklet de faglige uddannelser og relevante efter- og videreuddannelsestilbud, der bliver behov for. Dette skal foregå i tæt samarbejde mellem virksomheder, medarbejdere, organisationer og uddannelsesinstitutioner.

– Hvis vi forstår og formår at løse opgaven, vil det give os rigtig mange muligheder for udvikling og vækst.
Hvis ikke – ja, så bliver det nærmest en katastrofe for arbejdsmarkedet og for vores medlemmer, fastslår Kurt.

Efteruddannelse Kompetencer Uddannelse Udvikling

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk