HK.dk logo

HK Stat: Regeringens skønmaleri af udflytning holder ikke

19. oktober 2016  |  HK Stat  |  Jakob Groth

Regeringens plan om at flytte 3.900 job fra hovedstaden til andre dele af landet er godt et år efter lanceringen en tredjedel i mål, forklarede erhvervs- og vækstministeren og skatteministeren på pressemøde, hvor der også blev varslet nye flytninger internt i hovedstaden. Men regnestykket hænger stadig ikke sammen, og det kommer til at koste arbejdspladser, mener HK Stats næstformand.

Udflytningen af statslige arbejdspladser fra hovedstaden til resten af landet går efter planen. I hvert fald ifølge ophavsmændene i regeringen. Det understregede både erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Povlsen (V), og skatteminister, Karsten Lauritzen (V), flere gange på et fælles pressemøde i dag, hvor de skulle gøre status godt et år efter præsentationen af deres flytteplan Bedre Balance.

- Det går efter planen. Vi holder den økonomiske ramme, der er fastlagt, og der er endda en positiv ekstra gevinst, blandt andet på grund af billigere husleje udenfor hovedstaden. Derfor forventer vi en årlig ekstra gevinst på mellem 100 og 150 millioner kroner, forklarede Karsten Lauritzen på pressemødet, der blev holdt hos Statens Administration, som er flyttet til Hjørring fra København.

Den billigere husleje skal først og fremmest findes hos de arbejdspladser, der flytter ud af hovedstaden. Men de to ministre fortalte også, at en række statslige arbejdspladser i hovedstaden, som egentlig ikke er en del af udflytningen, alligevel gør klogt i at finde flyttekasserne frem, for nu skal der også flyttes rundt indenfor hovedstaden for at sikre, at det er de billigste adresser, der bliver brugt.

Det var bestemt ikke det, HK Stats næstformand, Peter Raben, havde håbet på at høre, og han forudser, at disse arbejdspladser nu også kommer til at blive plaget af uro.

- Jeg er lettet over, at der ikke blev varslet endnu en udflytning. Til gengæld er det en rigtig dårlig nyhed, at der nu er en masse statsansatte, der bliver en del af et flyttecirkus i hovedstaden. Jeg har selv prøvet det, og også selvom man ikke flytter langt væk, skaber det stadig en del uro på arbejdspladsen, og det er der selvfølgelig aldrig brug for, men særligt ikke nu oveni de mange flytninger ud af hovedstaden, lyder det fra Peter Raben.

Forudser fyringer

Han føler sig heller ikke forført af regeringens skønmalerier om, at de holder sig inden for deres økonomiske ramme. For ifølge regeringen selv kommer den samlede regning for udflytningen til at lyde på knap en milliard kroner. Alligevel har de kun sat 400 millioner kroner af til flytningerne i 2016, 120 millioner kroner i 2017 og 60 millioner kroner i 2018. Dermed sender regeringen altså en regning på omkring 400 millioner kroner afsted til ministerierne.
Og Peter Raben er overbevist om, hvordan de vil finde det beløb.

- Det er oplagt, at ministerierne vil finde pengene ved at fyre medarbejdere og ved ikke at genbesætte en del af de stillinger, der bliver ledige. Det er selvfølgelig værst for dem, der bliver afskediget, men det er også skidt for de resterende kolleger, der får læsset flere opgaver over på sig. Så regeringen forsøger i den grad at tone de økonomiske konsekvenser med udflytningen ned, mener HK Stats næstformand.

Peter Raben understreger dog samtidig, at HK Stat ikke ønsker en tilbagerulning af udflytningen, da det blot vil skabe yderligere problemer ude på de statslige arbejdspladser.

- Det handler om mennesker – nogle er flyttet fra hovedstaden med deres job og familie til et nyt sted i Danmark, og andre har fået én af de stillinger, som allerede er flyttet ud af hovedstaden. Og det vil være helt urimeligt over for dem at sætte dem i en situation, hvor de bliver tvunget til at sige op eller flytte, mener Peter Raben, der samtidig glæder sig på vegne af dem, der har fået glæde af de udflyttede stillinger.

- Det er naturligvis positivt for dem, der får sig et job i en nyetableret statslig styrelse. Og det afgørende for HK Stat er at sikre de bedste vilkår for både dem, der flytter med, dem der mister jobbet og dem, der får et nyt job i staten, siger han.

Se Peter Raben i DR2 Dagen, hvor han sammen med Djøf kommenterer regeringens pressemøde om udflytning. Indslaget kommer cirka 33 minutter inde i udsendelsen.


Udflytning

Nyheder om udflytning


Statsrevisorer vil have grundig undersøgelse af udflytning

13. oktober 2017  | HK Stat

Hvad er konsekvenserne når 3.900 statslige arbejdspladser flytter? Hvad betyder en flytning for driften? Hvad er de samlede omkostninger? De spørgsmål skal Rigsrevisionen nu undersøge. HK Stat-formand ser frem til svarene, men efterlyser her og nu-evaluering, før næste flytterunde begynder.


Staten anker dom om, hvor langt ansatte skal følge med jobbet

22. august 2017  | HK Stat

HK Stats formand undrer sig over, at staten er så optaget af at få slået fast, hvor langt en medarbejder skal acceptere at lade sig flytte rundt.


Grønlandske søkort havareret i udflytning

16. august 2017  | HK Stat

Produktionen af vigtige søkort til Grønland er gået fuldstændig i stå efter flytningen af Geodatastyrelsen til Aalborg. Det skriver Politiken. Regeringen beskyldes for løftebrud.


HK vinder principiel sag om, hvor langt statsansatte skal følge med jobbet

11. august 2017  | HK Stat

183 kilometer længere ud og hjem og en fordobling af rejsetiden er mere, end en statsansat skal tåle, når hendes arbejdsplads flytter. Det fastslår byretten i Randers i ny dom i principiel sag, rejst af HK Stat. Tålegrænsen er med til at afgøre, om en ansat mister dagpenge, hvis hun ikke flytter med jobbet, fx fra Viborg til Hjørring.


Staten flytter – se hvor mange, der vil med

22. juni 2017  | HK Stat

Bag tallene: 232 stillinger er flyttet til Hjørring. 7 er flyttet med, og det svarer til 3 procent af medarbejderne. Samtidig er 46 ud af 51 medarbejdere flyttet med Arbejdstilsynet eller pendler nu til arbejde i Slagelse.


HK Stat: Uansvarligt at udpege styrelser som prøveballon

10. maj 2017  | HK Stat

Hold politiske børnehavedrillerier inden for Christiansborgs tykke mure. Ude i virkeligheden gør de stor skade, siger Rita Bundgaard om 5 V-politikeres forslag om at udflytte 3 navngivne styrelser fra København i en fart.


Trend: Sverige overvejer at udflytte 10.000 statsarbejdspladser

10. februar 2017  | HK Stat

Sverige overvejer at træde i Danmarks fodspor og udflytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden og ud i landet. Anlæg nye arbejdspladser i provinsen i stedet for at udflytte eksisterende, lyder det fra den svenske fagforening ST.


- Må vi be' om en anden tone, tak!

29. december 2016  | HK Stat

Med forsøg på at indføre flyttepligt for alle statens HK’ere og kurser for chefer i at håndtere såkaldte low performere provokerede Moderniseringsstyrelsen i 2016 både statens HK’ere og deres formand. Rita Bundgaard opfordrer arbejdsgiverne til at lægge stilen om.


Har du fået ny kontrakt med bredt ansættelsesområde?

21. december 2016  | HK Stat

Hvis din arbejdsplads som følge af regeringsdannelsen er blevet berørt af ressortomlægning, og du har fået ny ansættelseskontrakt, skal du være opmærksom på, om der står i den, at du har "bredt ansættelsesområde". Er det er tilfældet, råder HK Stat dig til straks at kontakte din HK-afdeling.


Ingen chefer vil med NaturErhverv-styrelsen til Als

29. november 2016  | HK Stat

83 HK-ansatte og i alt op mod 200 medarbejdere i NaturErhvervstyrelsen fik torsdag deres fyreseddel. 25 medarbejdere og ingen chefer vil flytte med. Det store videntab er dybt bekymrende, for det kan koste dyrt, advarer HK Stat.


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk