HK.dk logo

HK Stat: Regeringens skønmaleri af udflytning holder ikke

19. oktober 2016  |  HK Stat  |  Jakob Groth Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Regeringens plan om at flytte 3.900 job fra hovedstaden til andre dele af landet er godt et år efter lanceringen en tredjedel i mål, forklarede erhvervs- og vækstministeren og skatteministeren på pressemøde, hvor der også blev varslet nye flytninger internt i hovedstaden. Men regnestykket hænger stadig ikke sammen, og det kommer til at koste arbejdspladser, mener HK Stats næstformand.

Udflytningen af statslige arbejdspladser fra hovedstaden til resten af landet går efter planen. I hvert fald ifølge ophavsmændene i regeringen. Det understregede både erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Povlsen (V), og skatteminister, Karsten Lauritzen (V), flere gange på et fælles pressemøde i dag, hvor de skulle gøre status godt et år efter præsentationen af deres flytteplan Bedre Balance.

- Det går efter planen. Vi holder den økonomiske ramme, der er fastlagt, og der er endda en positiv ekstra gevinst, blandt andet på grund af billigere husleje udenfor hovedstaden. Derfor forventer vi en årlig ekstra gevinst på mellem 100 og 150 millioner kroner, forklarede Karsten Lauritzen på pressemødet, der blev holdt hos Statens Administration, som er flyttet til Hjørring fra København.

Den billigere husleje skal først og fremmest findes hos de arbejdspladser, der flytter ud af hovedstaden. Men de to ministre fortalte også, at en række statslige arbejdspladser i hovedstaden, som egentlig ikke er en del af udflytningen, alligevel gør klogt i at finde flyttekasserne frem, for nu skal der også flyttes rundt indenfor hovedstaden for at sikre, at det er de billigste adresser, der bliver brugt.

Det var bestemt ikke det, HK Stats næstformand, Peter Raben, havde håbet på at høre, og han forudser, at disse arbejdspladser nu også kommer til at blive plaget af uro.

- Jeg er lettet over, at der ikke blev varslet endnu en udflytning. Til gengæld er det en rigtig dårlig nyhed, at der nu er en masse statsansatte, der bliver en del af et flyttecirkus i hovedstaden. Jeg har selv prøvet det, og også selvom man ikke flytter langt væk, skaber det stadig en del uro på arbejdspladsen, og det er der selvfølgelig aldrig brug for, men særligt ikke nu oveni de mange flytninger ud af hovedstaden, lyder det fra Peter Raben.

Forudser fyringer

Han føler sig heller ikke forført af regeringens skønmalerier om, at de holder sig inden for deres økonomiske ramme. For ifølge regeringen selv kommer den samlede regning for udflytningen til at lyde på knap en milliard kroner. Alligevel har de kun sat 400 millioner kroner af til flytningerne i 2016, 120 millioner kroner i 2017 og 60 millioner kroner i 2018. Dermed sender regeringen altså en regning på omkring 400 millioner kroner afsted til ministerierne.
Og Peter Raben er overbevist om, hvordan de vil finde det beløb.

- Det er oplagt, at ministerierne vil finde pengene ved at fyre medarbejdere og ved ikke at genbesætte en del af de stillinger, der bliver ledige. Det er selvfølgelig værst for dem, der bliver afskediget, men det er også skidt for de resterende kolleger, der får læsset flere opgaver over på sig. Så regeringen forsøger i den grad at tone de økonomiske konsekvenser med udflytningen ned, mener HK Stats næstformand.

Peter Raben understreger dog samtidig, at HK Stat ikke ønsker en tilbagerulning af udflytningen, da det blot vil skabe yderligere problemer ude på de statslige arbejdspladser.

- Det handler om mennesker – nogle er flyttet fra hovedstaden med deres job og familie til et nyt sted i Danmark, og andre har fået én af de stillinger, som allerede er flyttet ud af hovedstaden. Og det vil være helt urimeligt over for dem at sætte dem i en situation, hvor de bliver tvunget til at sige op eller flytte, mener Peter Raben, der samtidig glæder sig på vegne af dem, der har fået glæde af de udflyttede stillinger.

- Det er naturligvis positivt for dem, der får sig et job i en nyetableret statslig styrelse. Og det afgørende for HK Stat er at sikre de bedste vilkår for både dem, der flytter med, dem der mister jobbet og dem, der får et nyt job i staten, siger han.


Udflytning

Nyheder om udflytning


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk