Vi opdaterer it-systemerne

Vi opdaterer vores it-systemer i dag 5/12-20 kl. 08.30- 17.00, du kan derfor opleve, at du ikke kan logge ind i dette tidsrum.

Vi beklager ulejligheden.

HK.dk logo

Frivillige fortrænger ordinært ansatte

20. oktober 2016  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Stadigt flere borgere bruger deres fritid på at arbejde frivilligt for kommunerne, det er bekymrende, mener HK Kommunal.

Det er blevet populært for kommunerne at inddrage frivillige i forskellige opgaver. Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) står bag en ny undersøgelse, der kortlægger samarbejdet mellem kommuner og frivillige. I rapporten svarer fire ud af fem fagchefer i landets kommuner, at de inden for det seneste år har haft et særligt fokus på at opbygge nye samarbejdsaftaler med frivillige.

Kun hver 20. fagchef vurderer, at kommunens samarbejde med civilsamfundet er begrundet i et ønske om at spare penge eller være mere omkostningseffektive.

Men den køber HK Kommunals næstformand, Mads Samsing, ikke.

- Jeg synes, at det er yderst foruroligende, at det frivillige arbejde, bliver organiseret i kommunerne. Det kan godt være, at fagcheferne siger, at det ikke handler om at spare penge, men det er pudsigt, at antallet af årsværk for biblioteksassistenter faldt med 15 % fra 2009 til 2014, mens antallet af frivillige på bibliotekerne er blevet fordoblet i samme periode. Der bliver lagt mere end 2000 frivillige timer på bibliotekerne. Om ugen. Det bekymrer mig, siger Mads Samsing.

Selvfølgelig er det ikke i alle tilfælde, der sker en fortrængning af ordinært ansatte. Men det sker.

Kommunen sparer penge

Rapporten viser, at opfindsomheden er stor, når det gælder frivilligt arbejde. Tømning af skraldespande, lektiehjælp til skoleelever og opførelse af cykelsti og legepladser er alt sammen noget, som frivillige hjælper til med i landets kommuner.

Selv om de fleste fagchefer svarer, at det først og fremmest handler om at skabe tillid mellem borger og kommune, så er der også en mulig økonomisk gevinst.

Hver 20. fagchef i undersøgelsen vurderer, at kommunen sparer penge på, at frivillige løser opgaver. Og en tredjedel har en forventning om, at samarbejdet med de frivillige på sigt skal nedbringe kommunens udgifter.

- Som udgangspunkt er jeg egentlig positivt indstillet i forhold til øget samarbejde mellem den offentlige sektor og borgerne, men samarbejdet skal ikke give problemer andre steder. Selvfølgelig er det ikke i alle tilfælde, der sker en fortrængning af ordinært ansatte. Men det sker. Og det sker i en række tilfælde mere af hensyn til økonomi end gode hensigter om inddragelse af frivillige og civilsamfund. Det er ikke i orden, siger Mads Samsing.


Spilleregler og politik

HK Kommunal har arbejdet meget med frivillige i den offentlige sektor. Sammen med en række andre organisationer har vi blandt andet vedtaget nogle spilleregler for frivillige.

Download spillereglerne (pdf)

Download HK Kommunals politik for frivilligt arbejde (pdf)


Har du en god historie, du gerne vil læse i kommunalbladet?


Send os dit tip

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk