HK.dk logo

- Mystik om vores uddannelse skal væk

21. oktober 2016  |  Nordjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Oplysning er en af hovedopgaverne for administrationsbachelorernes nordjyske landsformand.


- Administrationsbachelorer er generalister, der udfylder et gab mellem akademikere og administrative medarbejdere, siger Lizette Jensen.


29-årige Lizette Jensen fra Nørresundby forstår egentlig godt dem, der har lidt svært ved præcis at definere hvad en ”administrationsbachelor” er – og kan.

Selv forstod hun det først for alvor, da hun var godt i gang med uddannelsen.

Men det manglende kendskab skal der gøres noget ved, mener nordjyden, der siden april har beklædt posten som landsformand for Administrationsbachelorernes Landsforening i HK.

 - Vi skal have afmystificeret vores uddannelse, siger hun.

Siden de allerførste administrationsbachelorer stod med eksamensbeviset i hånden i 2012 er optagelsen på uddannelsen steget støt. Alene 1. september i år startede 600 nye studerende over hele landet på den tre et halvt år lange uddannelse. University College Nordjylland, der står for uddannelsen i den nordjyske landsdel, har i år øget sit optag på uddannelsen til i alt 90 nye studerende.

Alligevel er rigtig mange arbejdsgivere og ansatte i kommuner, regioner og staten stadig usikre på, hvad det egentlig er, de nye kolleger kan, oplever Lizette Jensen, der studerer på uddannelsens 5. semester på UCN i Aalborg og specialiserer sig indenfor vejlednings- og beskæftigelsesområderne.

- Cheferne skal kende til uddannelsen, fordi det er hos dem, vi skal finde job. Og kollegerne skal vide, at vi ikke er sat i verden for at vælte traditionelle kontorassistenter af pinden, forklarer Lizette Jensen.

- Vi er generalister, der udfylder et gab mellem akademikere og administrative medarbejdere, slår hun fast.

Tager ansvar
Lizette Jensen er oprindelig uddannet optikerassistent, men åbningstiderne i butik passede rigtig dårligt med planerne om familieliv.

- Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg så skulle. I min søgen faldt jeg tilfældigt over administrationsbacheloruddannelsen og tænkte straks, at det var lige mig, fortæller hun.

Efter en kompetencevurdering, hvor alle uddannelser og erfaringer tæller med til adgangskravene, startede hun på uddannelsen i september 2013. Undervejs måtte hun tage orlov, da hun blev mor til Nora, der i dag er to år, og den nu et-årige Luka.

Allerede i starten af sin uddannelse blev Lizette Jensen valgt ind i bestyrelsen for Administrationsbachelorernes Landsforening, ABL/HK:

- Jeg har så svært ved at holde min mund. Og min mor har lært mig, at hvis jeg kæfter op, er jeg også nødt til at tage medansvar.

- For mig er ABL/HK nødvendig for at give studerende et talerør. Organisering er nødvendig for at blive hørt. Samtidig handler det om solidaritet, altså at vi står stærkere, når vi er sammen. Vi er kort sagt de studerendes fagforening i forhold til studieliv, uddannelse og levevilkår. Det giver mig energi til arbejdet, siger Lizette.

’Arbejdet,’ det er blandt andet at styrke de studerende ved at skabe ABL/HK-netværk på tværs af årgangene. Og ikke mindst med at organisere de studerende gennem agitation i hverdagen og i mødet med nye studerende på introkurser.

- Vi er ikke farlige
Især opgaven med at oplyse og kvalitetssikre uddannelsen har Lizette sammen med de øvrige seksten medlemmer af bestyrelsen sat sig for at løfte.

- Vi vil gerne vise vores HK-kolleger, at vi ikke er farlige. Vi er jo også HK’ere blot med en anden uddannelse og erstatter ikke de nuværende jobprofiler.

- Vi vil så gerne af med den der ”dem og os”-holdning, siger Lizette.

Vejen til dét går bl.a. gennem de lokale HK-afdelinger og deres netværk af tillidsrepræsentanter på offentlige arbejdspladser.

- Vi er godt i gang med at møde alle HK’s afdelinger. De skal hjælpe os med kontakt til tillidsrepræsentanterne, som kan fortælle om administrationsbachelorerne på arbejdspladserne, fortæller hun.

For måske vigtigst af alt er mødet med bachelorerne på arbejdspladserne.

- Flere og flere kolleger møder jo praktikanter fra uddannelsen på arbejdspladsen, og fra ABL/HK hjælper vi de studerende med at være gode ambassadører. Fordi det er så svært at pinpointe, hvad vi kan, er det vigtigt at vise, at vi ikke er farlige, siger Lizette Jensen.

Flere studerende, der skal i et halvt års praktik på arbejdspladser, betyder, at også arbejdsgiverne får øje på administrationsbachelorerne.

- Økonomisk er vi jo ikke en belastning, fordi vi får SU i praktiktiden. Samtidig får vi mulighed for at vise, hvad vi kan. Det er vigtigt, at studerende giver et godt og positivt indtryk – ikke mindst ved, at det vi kan opfylder et fagligt behov.

Derfor ser ABL/HK det også som en stor opgave at være med til at kvalitetssikre uddannelsen, så den er ens i hele landet og gør administrationsbachelorerne til en stærk profession.

- Vi skal være en anerkendt profession, slår Lizette Jensen fast.

- Det vil være så fedt, hvis man om fem år kan høre bemærkningen: ”Nåååh, en administrationsbachelor!”.


Hvad er en administrationsbachelor?

Uddannelsen som professionsbachelor i offentlig administration – i daglig tale blot ”administrationsbachelor” – varer tre et halvt år og giver indsigt i den offentlige sektors opbygning, finansiering og kompleksitet.

Administrationsbacheloren løser administrative drifts-, planlægnings- og udviklingsopgaver på tværs af professioner og inden for de rammer, der gælder for en politisk styret organisation.

Efter uddannelsens første fælles del specialiserer den studerende sig inden for HR, økonomi, uddannelses- og erhvervsvejledning, beskæftigelsesindsats, velfærd eller skat.

Administrationsbachelorer kan også få job i det private, fx som personalekonsulent, projektkoordinator, uddannelses- og erhvervsvejleder, jobkonsulent eller økonomikonsulent.


Læs mere om uddannelsen

UddannelsesGuiden 

University College Nordjylland 

Administrationsbachelorens fem jobprofiler

Administrationsbachelorernes Landsforening, ABL/HKSend besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk