HK.dk logo

Tyske erfaringer til fynske HK’ere

24. oktober 2016  |  Midt Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

En større gruppe tillidsrepræsentanter fra HK Kommunal Midt drog til Berlin og lærte en masse om arbejdsmarkedsforhold, politik og udfordringer hos vores nabo sydpå – og tog en masse interessante perspektiver med tilbage til det fynske.

   - Der sker mange ting på det tyske arbejdsmarked, som vi kan lære meget af – og som vi skal sikre os, at vi er på forkant af. For i Tyskland har udviklingen ført mange såkaldte ”working poor” med sig. Det er tyskere, der skal knokle med flere små deltidsjobs for at få tingene til at hænge sammen. På den positive side arbejder Ver.di med en forbedring af arbejdsmiljøet i det tyske sundhedsvæsen, hvor man har forhandlet sig frem til normeringer i forhold til antallet af patienter, fortæller Pia Tørving, der som sektorformand for HK Kommunal Midt deltog i turen til Berlin.
   - Hos Ver.di. fik vi indsigt i nogle meget interessante tyske erfaringer blandt andet med deres forhandlingsmetoder, og vi gav samtidig Michael fra Ver.di nogle tanker og ideer, som de kan arbejde videre med. For eksempel til hvordan de kan forbedre deres organisationsgrad. Hele gruppen havde en yderst interessant dialog med vores tyske kollega, siger Pia Tørving.

Intensiv og inspirerende tur

Tillidsrepræsentanter fra HK Kommunal på studietur til Berlin

Tillidsrepræsentanter fra HK Kommunal Midt på studietur til Berlin. Sektorformand Pia Tørving er nr. 3 fra venstre i første række.

Når HK Kommunal Midt indbyder gruppen af tillidsrepræsentanter til en så intensiv tur som turen til Berlin, så giver det både inspiration og nyttigt netværk på tværs af arbejdspladser:
   - Vi kørte som altid et effektivt program på turen til Berlin, hvor vi ikke bare fik ny viden med os, men hvor vi også fik netværket, udvekslet erfaringer og havde en fantastisk dialog om tingene. Jeg er ikke i tvivl om, at alle deltagere har taget en masse inspiration med sig hjem. Det gælder både til arbejdet som tillidsfolk på de enkelte arbejdspladser og i vores mere overordnede samarbejde om at lægge en linie for arbejdet i HK Kommunal Midt, fortæller Pia Tørving og fortsætter:  

I sidste ende gør det os endnu bedre til at sætte medlemmernes dagsorden i det daglige, og måske kan vi sammen inspirere endnu flere til at være med i det vigtige tillidsarbejde på vores arbejdspladser.

Deltagernes indtryk af turen

Studieturen på besøg hos Ver.di til indsigt i nogle meget interessante tyske erfaringer, blandt andet med deres forhandlingsmetoder.

Studieturen på besøg hos Ver.di til indsigt i nogle meget interessante tyske erfaringer, blandt andet med deres forhandlingsmetoder.

Mette Hansen, fællestillidsrepræsentant for HK’erne i Assens Kommune:
   - Jeg har rigtigt mange gode indtryk med hjem fra turen. Så mange at endda kan være lidt svært lige at sætte få ord på. Besøget hos Verdi satte da nogle tanker i gang omkring det at tænke normeringer i forhold til antal patienter. Om det så i et eller andet omfang også kan overføres til det administrative? Har endnu ikke fundet svaret, da vi jo ikke har specifikke sagsantal, men mere dækker hele områder og så ”bare” skal løse de opgaver, der er forbundet med områderne. Og så var det i øvrigt lidt sjovt at se, at deres slogan ligger så tæt på vores! Besøget på Sachsenhausen har også gjort stort indtryk, og det er bestemt et sted, jeg skal besøge igen på et tidspunkt, hvor der er mere tid til at gå i dybden.

Jens Christian Larsen, administrativ specialist i Svendborg Kommune:
   - Kollegialt samvær i gruppen af tillidsrepræsentanter på tværs af kommuner og region styrker det fremtidige samarbejde. Vi besøgte på turen en række interessante steder, der gav os interessant indsigt. Det gælder for eksempel vores besøg på den danske ambassade i Berlin, fagforbundet Ver.di, koncentrationslejren Sachsenhausen og den tyske rigsdag.
   - Vi hørte bl.a. om udfordringer med en kommende frihandelsaftale, som sætter arbejdsmarkedet under pres. Om pensionsforhold, ringe pensionsopsparinger og store årgange på vej på pension. Den politiske situation, hvor CDU/CSU sidder på det hele, og folk protesterer ved at stemme på det nye højreparti AFD (Alternative für Deutschland). Vi hørte også om privatisering af sundhedssystemet, hvor private aktører putter profitten i lommen (Caymann Island) i stedet for at bruge pengene til pleje/sundhed.
   - I forhold til det tyske arbejdsmarked hørte vi om de tyske overenskomster, der indeholder bemandingsstandarder, om Hartzreformer, om at vi alle bliver daglejere uden sikkerhedsnet (Uber, AirBnB, Liferando). I Tyskland bliver der samtidig arbejdet på at at opnå fordele kun for organiserede.

Helle Bang Andersen, fællestillidsrepræsentant for HK’erne i Fredericia Kommune:
   - Mine oplevelser i Berlin har ført nogle tanker med sig: Hvordan gør vi det samarbejde, der er mellem de europæiske fagforeninger, til noget vi kan anvende lokalt? Michael fra Ver.di nævnte EPSO, men hvad er der i det for os? Og hvordan kan vi gøre hinanden stærkere på tværs af grænser? Hvordan kunne vores faglige forsikringssystem eller pensionssystem anvendes i tyske fagforbund - til at styrke dem?
   - Når tyskerne mangler arbejdskraft om få år og derfor gerne vil have flygtningene, hvorfor mon så kvinder almindeligvis arbejder deltids? Hvordan kunne fagbevægelsen styrke sig, i Tyskland, med børnehaver? 3F har jo gjort det.
   - Hvordan kan vi i Danmark bruge aftalen om mindstebemanding som for sygeplejersker i Tyskland? Ved Dansk Socialrådgiverforening snakker man antal sager pr. mand. Men kunne vi også lægge hovederne i blød? Kunne vi udveksle ideer og tanker med Michael? For eksempel omkring Vertrauensperson contra tillidsrepræsentant.
   - Jeg synes godt, at jeg kan blive lidt mismodig i mine tanker omkring den faglige kamp i Danmark, hvis ikke vi får vendt danskernes holdning til den danske model. Vi skal forstå at stå sammen. I den nuværende danske debat om pensionsalder og måske mange menneskers egen opsparing, så man kan gå tidligere på pension, end politikerne ønsker, hvad betyder det for folkepensionen, og skal vi på sigt tænke tyske forhold med pensionen for mindstelønninger? Jeg synes, turen til Tyskland har sat mange tanker igang.

Uffe Hvidkær, tillidsrepræsentant i Nyborg Kommune:
   - Jeg synes, at det var spændende at komme tæt på Tysklands historie og aktuelle situation, som virkelig sætter tingene i et større perspektiv. Der var gode besøg med dialog-muligheder på den danske ambassade og hos fagforeningen Verdi. God og engageret guide som fortalte levende om Berlin og historien. Det var spændende at se og opleve Rigsdagen. KZ Sachsenhausen er skræmmende vigtigt at huske på. I en tid, hvor vi stadig også oplever intolerance og ekstremisme. Alle burde jo bare være folkeambassadører og have fokus på interesse-fælleskaber og alt det, der binder os sammen på tværs af lande og kulturer og roller etc.

"Den danske delegation"

"Den danske delegation"

Tillidsrepræsentant Arbejdsmarked

Få tips, tricks, nyheder og hør om kommende arrangementer:


HK Midts Facebookside


se alle de fordele 
du kan få glæde
af som hk-medlem 


HK Medlemsfordele

har du tjekket
om vi har et spæn-dende arrangement på vej?


kommende arrangementer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk