HK.dk logo

Deleøkonomi ændrer arbejdsmarkedet

26. oktober 2016  |  Nordjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Der er mange fordele ved nye virksomhedstyper - men bestemt også ulemper.


Mennesker, der udbyder deres arbejdskraft på platforme, skal have de samme gode rettigheder som alle andre på arbejdsmarkedet.


Af Mette Lyndgaard Pedersen
formand for HK Nordjylland

”Deleøkonomien er fremtiden, og vi kan se, at forbrugerne efterspørger de deleøkonomiske tjenester. Det er kommet for at blive, og det bliver kun større.”

Sådan sagde erhvervsminister Troels Lund Poulsen tidligere på året om regeringens strategi for vækst og deleøkonomi.

Det er på mange måder en både rigtig og fornuftig tanke. For de nye deleøkonomiske tjenester som AirBnb, GoMore og Upwork byder på mange nye og gode muligheder for både forbrugere og lønmodtagere.

Men betyder det, at vi ukritisk skal byde deleøkonomien velkommen?

Nej, selvfølgelig ikke. For mens der er mange fordele, er der bestemt også ulemper ved de nye virksomhedstyper.

Et af de største problemer er, at de deleøkonomiske virksomheder grundlæggende udfordrer den danske arbejdsmarkedsmodel.

I Danmark bliver forhold som arbejdstid, løn, pension og ferie aftalt gennem overenskomster mellem lønmodtagere og arbejdsgivere, men hvordan skal lønmodtagerne sikres, når ansættelse, arbejdsopgaver og løn aftales via digitale platforme? Og hvordan sikrer vi, at freelancere, der hyres via deleøkonomiske platforme, er sikret fx barsel eller løn under sygdom?

HK’s medlemmer ønsker, at vi finder en løsning på problemerne; det ved vi, fordi vi i en undersøgelse har spurgt dem.  Derfor har HK netop holdt en konference om emnet for at høre, hvad danske og internationale eksperter vil råde os og politikerne til. Det er nemlig bydende nødvendigt, at vi får fundet løsninger på de store spørgsmål i takt med, at deleøkonomien bliver en større del af det danske arbejdsmarked.

Mennesker, der udbyder deres arbejdskraft på platforme, skal have de samme gode rettigheder som alle andre på arbejdsmarkedet. Deleøkonomien skal være ensbetydende med fleksibilitet og nye muligheder, og ikke være et sted, hvor arbejdsgivere kan hyre digitale daglejere til underpris.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk