HK.dk logo

Arbejdsmarkedsforsker: Billede af sovende statsansatte er en fornærmelse

27. oktober 2016  |  HK Stat  |  Jakob Groth Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Moderniseringsstyrelsens møder om "low performers" er et signal om, at staten er klar med en ny aggressiv arbejdsgiverpolitik, siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

Et signal om en ny aggressiv arbejdsgiverpolitik. Sådan sagde arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, da han 27. oktober 2016 om morgenen blev interviewet i P1 om Moderniseringsstyrelsens møder om "low performers" i staten. På møderne er statslige chefer inviteret til at høre om, hvordan de kan skille sig af med medarbejdere, der ikke præsterer. 

Det er der ikke i sig selv noget galt i, men når statens personalekontor viser billeder af sovende medarbejdere, er det en fornærmelse, mener Henning Jørgensen. 

- Det, at man indkalder sine chefer til at blive rustet til situationer, hvor der kan komme afskedigelser, er der jo ikke noget forgjort i, siger han og understreger samtidig, at han godt forstår kritikken af Moderniseringsstyrelsens retorik.

Læs på Rita Bundgaards blog: Low performers? How low can you go?

- Måden, det bliver fremstillet på, har nogle skævheder i sig, som jeg godt kan forstå, at der fra lønmodtagerorganisationer bliver reageret på. Billedet af 5 personer, der på række sidder og sover ved skriveborde, er jo nærmest en fornærmelse af offentligt ansatte, siger Henning Jørgensen med henvisning til et af billederne, der blev brugt på møderne.

På kanten af loven om ligebehandling

Moderniseringsstyrelsen hævder på møderne, at det generelt for organisationer gælder, at 10 procent af medarbejderne præsterer for lavt. Men det tal kender arbejdsmarkedsforskeren ikke til.

- Jeg ved ikke, hvor de får de 10 procent fra. Det ved jeg ikke, om der findes noget belæg for. Så det er et signal om en ny aggressiv arbejdsgiverpolitik, der er klar fra statens side, siger Henning Jørgensen til P1.

Læs også: Rita Bundgaard: Jeg har fået nok af statens bøllemetoder

Han forklarer, at man som arbejdsgiver skal kunne komme af med en medarbejder, hvis vedkommende viser sig at være uegnet til jobbet. Hvis ikke det er tilfældet, skal man have en anden saglig begrundelse for at fyre vedkommende, og der er det som arbejdsgiver vigtigt at sørge for, at der ikke er skævheder i forhold til ligebehandlingsloven. Man må med andre ord ikke forskelsbehandle – og her bevæger Moderniseringsstyrelsen sig på kanten, vurderer Henning Jørgensen.

- Man spotter en særlig gruppe – de kalder dem low performers – et begreb, der hverken indgår i overenskomstbestemmelser, i lovgivning eller i forvaltningsretlige spilleregler. Så der indfører man noget nyt, som der for mig at se ikke er baggrund for at gøre. Det rigtige havde været at tage alle interessenter med.

Lovmedholdeligheden af at indføre sådan et begreb kan man godt stille spørgsmålstegn ved, siger Henning Jørgensen.

 

 

Arbejdsmarked Arbejdsmiljø

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk