HK.dk logo

Flere unge kommer til skade på fritidsjobbet

10. november 2016  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Efter flere år med positive tendenser er antallet af unge, der er kommet til skade på jobbet, igen steget. Arbejdsgiverne gør for lidt for at instruere de unge, mener HK Handel.

Foto: Kim Wendt

Bliv klogere

Branchearbejdsmiljørådet for detailhandel, der bistår detailhandelsbranchen med information og vejledning om arbejdsmiljø, har bl.a. vejledninger om reglerne omkring unges arbejdsmiljø samt en lang række instruktionsmaterialer, tjeklister og værktøjer til hjælp for instruktionen af de unge.

Da Jobpatruljen i sommer var rundt i landet for at snakke med ungarbejdere om deres rettigheder på arbejdspladsen, stod det klart, at der stadig er alt for mange unge, der kommer til skade på jobbet.

Det dokumenterer en analyse af interviews med de mere end 3.000 unge, som Jobpatruljen har talt med. Heri fremgår det, at der var 4,1 procent af de unge indenfor supermarkeder og købmænd, der har fået en arbejdsskade, mod 3,6 procent året før.

- Det er en dårlig start på et langt arbejdsliv at få en arbejdsskade. Det kan jo få store konsekvenser på lang sigt, hvis man f.eks. løfter forkert og skader ryggen. Hvis man får permanente skader og gener, kan det få stor betydning for både livskvalitet og fremtidige jobmuligheder. Det er voldsomt for et ungt menneske, siger Merete Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel.

Hun tilføjer:

- Som arbejdsgiver har man et ansvar for at passe på de unge. Hver eneste arbejdsskade er en arbejdsskade for meget.

Dårlige instrukser

Undersøgelsen viser også, at mange arbejdsgivere stadig ikke giver de unge instruktioner i, hvordan de undgår arbejdsskader. Næsten hver tredje ung, 32,3 procent, fortalte Jobpatruljen, at deres chef ikke havde vist dem, hvordan de undgår at komme til skade under arbejdet.

- Det er chefernes pligt at sikre et ordentligt arbejdsmiljø og forhindre arbejdsskader. De skal for eksempel sørge for, at de unge ikke løfter for meget, arbejder med farlige maskiner eller bruger maskiner og tekniske hjælpemidler forkert, siger Merete Hansen.

Hun fortæller, at det ofte er instruktionen og det efterfølgende opsyn med de unge, der glipper.

- Det er en stor udfordring, at mange unge ikke får en ordentligt instruktion. Det er en skærpet pligt for arbejdsgiverne, når de har unge under 18 ansat.

Gode forbilleder

Arbejdsmiljøkonsulenten peger på, at der er brug for gode forbilleder på arbejdspladsen.

- Arbejdsgiverne skal løbende følge op på instruktionen, så de unge ikke tillægger sig nogle dårlige vaner. Det kan f.eks. gøres ved, at andre voksne på arbejdspladsen holder et vågent øje med de unge. Der er brug for en god arbejdsmiljøkultur, hvor de voksne er gode rollemodeller. På den måde kan de unge se, hvordan arbejdet skal udføres på en sikker og forsvarlig måde, for eksempel hvordan man løfter korrekt og husker at bruge tekniske hjælpemidler, siger Merete Hansen.

Det siger loven

Det fremgår af arbejdsmiljølovens §16 og §17, at arbejdsgiveren har ansvar for at instruere medarbejderne i, hvordan arbejdet udføres uden fare for den ansattes helbred.

Læs mere hos Arbejdstilsynet

Kend dine rettigheder, når du har et fritidsjob

Her kan du se mere om Jobpatruljen


Fritidsjob Fritidsjobber

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk