HK.dk logo

Sig av hvis du vil have erstatning

21. november 2016  |  Østjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Klag over smerterne med det samme! Sådan lyder opfordringen fra Indira Lilholt, der kæmpede i årevis for en arbejdsskadeerstatning, fordi hun bed smerterne i sig i stedet for at sige av.

Indira Lilholt

Mapper med papirer om arbejdsskadesagen fylder godt hjemme hos Indira Lilholt. Fordi hun så tiden an og håbede på at smerterne ville gå væk af sig selv, har det taget mange år og undersøgelse at få anerkendt arbejdsskaden

For seks år siden var Indira Lilholt på teambuilding med sin arbejdsplads. En del af programmet var at ride på heste og det blev enden på hendes evne til at arbejde.

- Hesten smed mig af og jeg slog mig så meget, at jeg i dag er på førtidspension, fortæller hun.

Men vejen til at få anerkendt arbejdsskaden har været lang og slidsom. ’Systemet’ har igen og igen betvivlet, om det er faldet fra hesten, der er årsag til skaden.

- Jeg har det helt grundlæggende sådan, at jeg helst vil arbejde. Jeg vil ikke være syg. Derfor fulgte jeg lægernes råd om lige at se tiden an og håbede, at det gik over. Og det er årsagen til, at systemet har stillet spørgsmålstegn ved, om skaden stammer fra mit fald, eller jeg har fået den på en anden måde, der ikke har noget med arbejdet at gøre, siger hun.

Derfor har hun en klar opfordring til alle medlemmer af HK.

- Hvis du får en arbejdsskade, så sig AV! meget højt med det samme. For det er åbenbart kun de smerter, du har klaget over straks, der kan komme i betragtning som en del af din arbejdsskade, forklarer hun ud fra egen erfaring.

Indira Lilholt blev kørt på skadestuen. Hun kunne ikke huske, om hun havde været bevidstløs, så lægen satte kryds ud for nej. Hun havde smerter i skulderen, der var så stærke, at hun ikke mærkede smerter andre steder i kroppe. Derfor var det kun skulderen, hun nævnte, da lægen spurgte og skrev i journalen. 


Kamp mod systemet

Hun blev sendt hjem med besked om ikke at være alene og blive vækket jævnligt, for at sikre, at hun var ved bevidsthed. Efter en enkelt sygedag og en weekend i smerter, kontaktede hun egen læge.

- Jeg ringede til ham og han opfordrede til at jeg så det an i nogle dage. Jeg havde jo været på skadestuen. Så jeg tog lidt mere smertestillende og var pinlig berørt over, at jeg ikke var i stand til at arbejde, husker hun.

Men fordi hun ikke mødte op hos lægen, ikke fik skrevet i journalen, at hun havde smerter i både skulder og ryg, ikke gav udtryk for, at noget var helt galt, så stillede Arbejdsmarkedets Erhvervssikring spørgsmålstegn ved, om skade stammede fra faldet eller om hun havde fået skaden på en anden måde.

- Det blev en lang kamp, hvor alt, hvad jeg sagde blev betvivlet. Undersøgelser viste, at jeg ikke bare havde skadet min skulder, men også min ryg. Selv om jeg blev erklæret 80 procent uarbejdsdygtig, så ville de stadig ikke anerkende, at hele skaden skyldes, at jeg faldt af en hest i min arbejdstid. For som de sagde: man kan jo også få en prolaps ved at rejse sig forkert fra en stol, siger Indira Lilholt.

Derfor opfordrer hun alle, der kommer til skade på jobbet til at tjekke alle papirer fra det offentlig; læse grundigt, hvad lægerne skriver i journalerne, så man har sikkerhed for, at alle smerter og henvendelser er dokumenteret; have nogen med til undersøgelser, som kan være kritiske og kan hjælpe med at få alt skrevet ind i journalerne; klage over alle smerter og gå til lægen hele tiden.

HK: det er vigtigt at fortælle om alle smerter

HK Østjylland har hjulpet Indira Lilholt med at føre arbejdsskadesagen og socialrådgiver Steffen Friis er ikke overrasket over forløbet.

- Vi ser desværre indimellem, at vores medlemmer ikke får fortalt om alle følger af deres skade. Når de ikke gør det, er der risiko for, at de ikke får anerkendt skaden fuldt ud simpelthen fordi alt ikke er skrevet ind i journalerne. Derfor er det vores anbefaling, at man forbereder sig grundigt, inden man har møde med sin læge eller speciallæge. Skriv ned, hvilke følger du har af skaden og sørg for, at lægen skriver det ind i journalen, siger han.

Indira Lilholt er i dag førtidspensionist. Hun er gået fra en indtægt på den gode side af 40.000 kroner om måneden og et aktivt liv, til en indtægt på omkring 1500 kroner om måneden og et liv, hvor smerter fylder det meste af dagen.

- Jeg er ikke dansk statsborger og derfor får jeg ikke så meget udbetalt af det offentlige. Derfor har det haft store økonomiske konsekvenser for mig og min familie, at jeg ikke længere kan arbejde. Og det undrer mig virkelig, at det danske system er bygget op på en måde, så man mistænker alle for at snyde sig til en erstatning eller pension i stedet for at ville arbejde. For mig at se, er systemet designet på en måde, så man virkelig skal kende sin vej rundt i det, hvis man skal have en retfærdig behandling. I stedet for at bruge energien på at komme tilbage til arbejde, skal man rende lægerne på dørene og sige av hele tiden. Det forstår jeg ikke, siger hun.

Arbejdsskade

FLERE LOKALE
NYHEDER fra østjylland


LÆS DEM HER

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk