HK.dk logo

Tåler robuste mennesker mobning bedre?

21. november 2016  |  HK Stat  | 

Indtil for nylig har man troet, at robuste folk lettere kan klare at blive udsat for mobning. Men ny forskning afkræfter den formodning.

- Der har været hypoteser om, at folk med høj robusthed tåler mobning bedre end andre. Det er overhovedet ikke sådan, siger professor Ståle Einersen og viser et diagram, der illustrerer, at mennesker med lav robusthed hurtigere bliver påvirket af mobning, men at robuste folk i det lange løb tager lige så meget skade som mindre robuste typer. 

Dette faktum fandt Ståle i et forskningsprojekt, som vakte opsigt, fordi resultatet stred mod tidligere undersøgelser. Forskerne var også selv forbløffede over resultatet og tænkte ifølge Ståle, at det måtte være forkert. Derfor målte de robusthed på mange måder, og konklusionen var den samme: Robusthed er ikke en vaccination mod de negative helbredseffekter af mobning. Ståle konstaterer: 

- Det er dynamit, der smides ind i dit hus. Ingen er genetisk forberedt på aggression og udstødelse fra de nærmeste – fx kolleger. Vi er nok bedre forberedt på aggression fra fjender.

Der findes ikke en offerpersonlighed

Ståle arbejder med mobberamte på en klinik. Her møder han tit forestillingen om, at robuste mennesker ikke bukker under for mobning: 

- De siger: ’Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er uforståeligt. Jeg er stærk.’ Alle tror, de er unikke – at de må være den eneste i verden, der har oplevet det.

Der findes i øvrigt ikke en typisk offerpersonlighed, fortæller Ståle – igen med udgangspunkt i sin forskning.

- Vanskelig personlighed er meget udbredt – men det er nogenlunde lige udbredt blandt mobningsramte og andre. Halvdelen af befolkningen er vanskelig. Man kan ikke lede fra en vanskelig personlighed til mobning. Ansatte med psykiske problemer som angst og depression har noget større risiko end andre for at rapportere mobning, men hvad der er forklaringen på dette, vides endnu ikke.

Alle bør have en handlingsplan mod mobning

Alle arbejdspladser bør have en mobbepolitik og en plan, siger Ståle. Har man ikke det, ved medarbejderne ikke, hvordan de skal reagere, hvis de oplever eller observerer mobning. Og så er der risiko for passivitet. 

Planen skal opridse arbejdspladsens forventninger til de ansatte: Hvordan man omgås, og hvad der er uacceptabel adfærd. Og skitsere en fast procedure, som følges, hvis reglerne ikke overholdes. Der skal være grænser, forudsigelighed og klarhed. 

Se Videncenter for Arbejdsmiljøs interview med Ståle Einarsen og få håndfast inspiration til en handlingsplan mod mobning:

 

Hvordan soner man mobning?

Når handlingsplanen er fulgt, og hvis en faktaundersøgelse har afklaret, at der har fundet mobning sted, er det tid til at give offeret en undskyldning. Men det er ikke mobberen, der skal give den, siger Ståle:  

- En undskyldning fra arbejdsgiveren fungerer ekstremt godt. Det er ligesom et klanklagesystem. Den øverste i hierarkiet er ansvarlig. At den lille idiot giver en undskyldning har ingen værdi. Men når klanlederen giver en undskyldning, vil den lille idiot ikke gøre det igen. Idioten kan undskylde. Det er en frivillig sag. Lederen skal.

En undskyldning kan synes at være et pauvert plaster på såret. Men det virker, bedyrer Ståle:

- Den mobbede lider gerne af selvtvivl og usikkerhed: ’Er det mig, der er gal på den?’ En undskyldning kan hjælpe, fordi lederen indrømmer, at mobningen har fundet sted. Og at han eller hun ikke har indset det og håndteret det. Det kan man faktisk blive frisk af.

Fakta om Ståle Einarsen

Ståle Einarsen er professor i arbejds- og organisationspsykologi ved Bergen Universitet. Han forsker i mobning, arbejdsmiljø og ledelse, underviser i psykosocialt arbejdsmiljø på virksomhedskurser og arbejder på en klinik for mobbeofre. Han holdt i oktober et engageret foredrag om forebyggelse og håndtering af mobning på en temadag arrangeret af Dansk Erhverv og BAR Kontor. Artiklen her er baseret på dette foredrag. 


Læs også: Mobbeforsker: Mobning er ikke en udfordring – det er et problemMobning og chikane Ledelse

Læs Mere om mobning


Sagsbehandlere hænges ud i læserbreve og på Facebook

08. november 2017  | HK Kommunal

Mere end hver tredje ansatte i et jobcenter har oplevet, at de selv eller en kollega er blevet hængt ud på sociale medier eller i læserbreve. "En uhyggelig udvikling," siger HK Kommunals næstformand.


4 tip til at klare grimt kundesprog

09. oktober 2017  | Midt

Fire ting, du kan gøre, når du bliver overfuset i butikken:


”Hvordan kan du holde dig selv ud?”

09. oktober 2017  | Midt

Den gode tone skal genfindes i butikkerne:


Straffen for chikane af sagsbehandler blev sat op

21. august 2017  | HK Kommunal

Respektpakken viser sin hårdhed. Straffen for verbal tilsvining af en medarbejder er blevet skærpet, efter at en sag fra Tønder Kommune nu har været i Landsretten.


”Det sker, at kunder kaster med ting”

22. juni 2017  | HK Handel

Næsten tre ud af fire oplever at blive overfuset eller svinet til af vrede kunder. Men de fleste konflikter kan opdages, før de eskalerer, siger mæglingsekspert.


Howdy! Hvordan går det?

24. april 2017  | HK Stat  | HK SKAT

Hver 15. dag skal trivselsappen Howdy have at vide, hvordan du har det. Det har fået medarbejderne i Skat Inddrivelse til at være mere opmærksomme på deres trivsel, fortæller fællestillidsrepræsentant Liselotte Reistrup.


Vidner kan komme mobning til livs

20. december 2016  | HK it, medie & industri

Næsten tre ud af fire tillidsvalgte til inspirationsdagen har været vidne til mobning på et eller andet tidspunkt. Mobning foregår i et dårligt arbejdsmiljø, og ledelsen har det overordnede ansvar for at forebygge og håndtere det, men du kan også være med til at forhindre og håndtere mobning


Mobbeforsker: Mobning er ikke en udfordring – det er et problem

21. november 2016  | HK Stat

Professor advarer mod at bruge metoder, der er skabt til udvikling, mod mobning.


Er det slut med sprællemænd i TDC-selskaberne?

11. maj 2016  | HK Service Hovedstaden

HK Service Hovedstaden arbejder målrettet på at få overenskomst med TDC-selskaberne Telmore og Fullrate. 18. maj 2016 mødes vi med ledelsen og håber, at vi kan finde en form, hvor de ansatte ikke længere skal betale prisen for den billige telefoni.


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk