HK.dk logo

Tåler robuste mennesker mobning bedre?

21. november 2016  |  HK Stat  | 

Indtil for nylig har man troet, at robuste folk lettere kan klare at blive udsat for mobning. Men ny forskning afkræfter den formodning.

- Der har været hypoteser om, at folk med høj robusthed tåler mobning bedre end andre. Det er overhovedet ikke sådan, siger professor Ståle Einersen og viser et diagram, der illustrerer, at mennesker med lav robusthed hurtigere bliver påvirket af mobning, men at robuste folk i det lange løb tager lige så meget skade som mindre robuste typer. 

Dette faktum fandt Ståle i et forskningsprojekt, som vakte opsigt, fordi resultatet stred mod tidligere undersøgelser. Forskerne var også selv forbløffede over resultatet og tænkte ifølge Ståle, at det måtte være forkert. Derfor målte de robusthed på mange måder, og konklusionen var den samme: Robusthed er ikke en vaccination mod de negative helbredseffekter af mobning. Ståle konstaterer: 

- Det er dynamit, der smides ind i dit hus. Ingen er genetisk forberedt på aggression og udstødelse fra de nærmeste – fx kolleger. Vi er nok bedre forberedt på aggression fra fjender.

Der findes ikke en offerpersonlighed

Ståle arbejder med mobberamte på en klinik. Her møder han tit forestillingen om, at robuste mennesker ikke bukker under for mobning: 

- De siger: ’Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er uforståeligt. Jeg er stærk.’ Alle tror, de er unikke – at de må være den eneste i verden, der har oplevet det.

Der findes i øvrigt ikke en typisk offerpersonlighed, fortæller Ståle – igen med udgangspunkt i sin forskning.

- Vanskelig personlighed er meget udbredt – men det er nogenlunde lige udbredt blandt mobningsramte og andre. Halvdelen af befolkningen er vanskelig. Man kan ikke lede fra en vanskelig personlighed til mobning. Ansatte med psykiske problemer som angst og depression har noget større risiko end andre for at rapportere mobning, men hvad der er forklaringen på dette, vides endnu ikke.

Alle bør have en handlingsplan mod mobning

Alle arbejdspladser bør have en mobbepolitik og en plan, siger Ståle. Har man ikke det, ved medarbejderne ikke, hvordan de skal reagere, hvis de oplever eller observerer mobning. Og så er der risiko for passivitet. 

Planen skal opridse arbejdspladsens forventninger til de ansatte: Hvordan man omgås, og hvad der er uacceptabel adfærd. Og skitsere en fast procedure, som følges, hvis reglerne ikke overholdes. Der skal være grænser, forudsigelighed og klarhed. 

Se Videncenter for Arbejdsmiljøs interview med Ståle Einarsen og få håndfast inspiration til en handlingsplan mod mobning:

 

Hvordan soner man mobning?

Når handlingsplanen er fulgt, og hvis en faktaundersøgelse har afklaret, at der har fundet mobning sted, er det tid til at give offeret en undskyldning. Men det er ikke mobberen, der skal give den, siger Ståle:  

- En undskyldning fra arbejdsgiveren fungerer ekstremt godt. Det er ligesom et klanklagesystem. Den øverste i hierarkiet er ansvarlig. At den lille idiot giver en undskyldning har ingen værdi. Men når klanlederen giver en undskyldning, vil den lille idiot ikke gøre det igen. Idioten kan undskylde. Det er en frivillig sag. Lederen skal.

En undskyldning kan synes at være et pauvert plaster på såret. Men det virker, bedyrer Ståle:

- Den mobbede lider gerne af selvtvivl og usikkerhed: ’Er det mig, der er gal på den?’ En undskyldning kan hjælpe, fordi lederen indrømmer, at mobningen har fundet sted. Og at han eller hun ikke har indset det og håndteret det. Det kan man faktisk blive frisk af.

Fakta om Ståle Einarsen

Ståle Einarsen er professor i arbejds- og organisationspsykologi ved Bergen Universitet. Han forsker i mobning, arbejdsmiljø og ledelse, underviser i psykosocialt arbejdsmiljø på virksomhedskurser og arbejder på en klinik for mobbeofre. Han holdt i oktober et engageret foredrag om forebyggelse og håndtering af mobning på en temadag arrangeret af Dansk Erhverv og BAR Kontor. Artiklen her er baseret på dette foredrag. 


Læs også: Mobbeforsker: Mobning er ikke en udfordring – det er et problemMobning og chikane Ledelse

Læs Mere om mobning


Tillader jeres kultur sexchikane?

28. februar 2018  | HK Stat

Seksuel chikane er et stærkt tabuiseret arbejdsmiljøproblem, der handler mere om magt og krænkende omgangsformer end om seksuel tiltrækning. En ny bog beskriver fænomenet, omfanget og følgerne – og giver anbefalinger til forebyggelse.


Seksuel chikane er også en del af HK’ernes arbejdsliv

30. januar 2018  | HK Privat

7 procent af HK/Privats medlemmer har oplevet seksuel chikane, viser ny undersøgelse fra Epinion. I langt de fleste tilfælde sker det uden konsekvenser for krænkerne


Det siger loven om seksuel chikane

29. januar 2018  | HK Privat

Sexchikane er ulovligt, og ingen må udsættes for det. Samtidig har arbejdsgivere ansvar for at sikre, at sexchikane ikke sker på arbejdspladsen.


Flere slags seksuel chikane

29. januar 2018  | HK Privat

Seksuel chikane kan vise sig på flere måder, men I HK ser vi typisk to typer: Noget for noget-chikanen og det seksuelt chikanerende miljø.


Vis, at du siger stop til seksuel chikane

29. januar 2018  | HK Privat

Sæt ikonet for Stop seksuel chikane på din profil på Facebook


At stoppe seksuel chikane er et fælles ansvar

29. januar 2018  | HK Privat

Seksuelle krænkelser foregår desværre på vores arbejdspladser. Også blandt HK’ere. Det er ikke bare en usund kultur i film- og teaterbranchen, som #Metoo især har haft fokus på. Det er et arbejdsmiljøproblem, som alt for mange lever med.


Sådan tackler du seksuel chikane

29. januar 2018  | HK Privat

Her får du en lille guide til, hvad du kan gøre, og hvornår du bør reagere, hvis du bliver udsat for seksuel chikane.


11 medlemmer, der har været udsat for seksuel chikane på en arbejdsplads, fortæller

29. januar 2018  | HK Privat

En arm hen over brysterne, en tunge i øret, grimme ord og trusler er nogle af de oplevelser, som HK/Privatmedlemmer kan fortælle om.


Seksuelle krænkelser blandt HK/Privats medlemmer

29. januar 2018  | HK Privat

Knap hvert sjette kvindelige medlem - 17 procent – har på et eller flere tidspunkter i deres arbejdsliv fået uønskede seksuelle tilnærmelser. 7 procent svarer, at de vil betegne det, de har oplevet, som decideret seksuel chikane. For mændene er tallene henholdsvis 6 procent og 3 procent.


Stop seksuel chikane

29. januar 2018  | HK Privat

Hvert sjette kvindelige HK/Privat-medlem har oplevet uønskede seksuelle tilnærmelser i deres arbejdsliv. Der sker sjældent noget med krænkeren, og meget få sager får et retsligt efterspil. Arbejdsgiverne skal stå langt mere til ansvar for al chikane, der sker på arbejdspladsen, mener HK/Privat


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk