HK.dk logo

Anita har taget springet fra ufaglært til faglært

28. november 2016  |  MidtVest  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

49-årige Anita Ida Østergaard Knudsen er blevet faglært salgsassistent efter at have arbejdet som ufaglært hos Silvan i Viborg i fem år. Hun fik 10 ved sin fagprøve.

- Det var under et løntjek hos HK, at jeg blev opmærksom på uddannelsen ”Salgsassistent uden profil”, hvor jeg på bare seks uger kunne blive uddannet salgsassistent, når jeg havde den praktiske erfaring, fortæller Anita, da hun en formiddag tager imod i butikken på Industrivej i Viborg.
Anita kom til Silvan fra et job som dagplejer, og tidligere havde hun arbejdet i en tøjbutik i Viborg i seks år, men hun havde ikke papir på sine færdigheder.
Efter i noget tid at have overvejet, om hun turde at kaste sig ud i uddannelsen, meldte hun sig til – bakket op af varehuschef Morten Jørgensen, der syntes, at et spring fra ufaglært til faglært kunne være det helt rigtige for Anita.
Uddannelsen, som foregik på Viborg Handelsgymnasium, en del af Mercantec, startede 16. maj 2016 og bød på tre gange to ugers undervisning hen over sommeren og efteråret. Torsdag 17. november 2016 kunne Anita gå til mundtlig eksamen efter at have lavet afsluttende fagprøve.
Fagprøven var en opgave om Helly Hansen arbejdstøj, og hvordan opmærksomheden om og salget af arbejdstøjet kunne øges med en shop in shop med tilhørende prøverum.

Eksamen en succesoplevelse

Morten Jørgensen og Anita Ida Østergaard Knudsen

Anita Ida Østergaard Knudsen har fået god støtte og opbakning af varehuschef Morten Jørgensen.

- Jeg var ret nervøs før den mundtlige eksamen. Men da jeg først kom i gang med at snakke, kunne jeg ikke stoppe, og eksamen blev til en succesoplevelse, hvor jeg fik 10, beretter hun.
Anita, der i øvrigt har været arbejdsmiljørepræsentant på sin arbejdsplads de sidste par år, fortæller, at det var godt at lave fagprøven, fordi hun fik lov at fordybe sig i og bruge den teori, hun havde lært på skolen.
- I det hele taget har det været fedt gennem uddannelsen at få koblet noget teori på min praktiske erfaring. Jeg kan bruge den viden, jeg har fået, i dagligdagen i butikken, og så betyder det også noget for mig personligt, at jeg er blevet faglært. Skulle jeg miste mit job, står jeg bedre, når jeg skal søge et nyt. Jeg skal jo være længe på arbejdsmarkedet, og man ved aldrig, hvad fremtiden bringer. Endelig kan det mærkes på lønningsdagen, at jeg får mere end mindstelønnen, forklarer hun.
Anita råder alle til at springe ud i det og uddanne sig.
- De andre elever har været søde at være sammen med, og selv om de har været yngre end mig, har vi kunnet sparre med hinanden. Måske kendte de mere teori, men jeg kunne supplere med min praktiske erfaring. Selvfølgelig har det været hårdt at skulle læse efter ikke at have gået i skole i snart 30 år, men de andre elever har hjulpet mig. Det samme har min mand og tre børn, og min chef har også støttet mig, siger hun.
Anitas søn Dennis Sigaard på 28 år har været en særlig støtte. Han er selv lige blevet færdig med den toårige uddannelse til salgsassistent. Faktisk blev han udlært på moderens arbejdsplads Silvan i Viborg 1. august 2016.

Alle skal udvikle deres kompetencer

- Jeg synes, at alle medarbejdere skal udvikle deres kompetencer - både for deres egen men også for butikkens skyld. Det betyder noget for butikken, at folk kommer hjem med nye input. Jeg kan mærke, at de, der har været afsted på uddannelse, får en større forståelse for hele butikkens drift og generelt udvikler sig, siger varehuschef Morten Jørgensen.
Derfor betaler han gerne de 25 ører i timen eller 600 kroner om året pr medarbejder til Kompetencefoden, hvorfra han fik fuld refusion for Anitas timer, da hun var på skole.
- Selvfølgelig kræver det noget planlægning, når en medarbejder skal afsted på uddannelse, men du får jo længe før at vide, hvornår medarbejderen skal være væk, og så er det jo bare at kalde nogle andre ind, siger han og fortsætter:
- Anita havde fire hele dage til at lave fagprøve. Vi aftalte, at hun kunne dele dem op, som hun ville, så hun kunne sætte sig hjemme, når hun havde behov for det. Og så kan det da godt være, at vagtplanen drillede lidt mere. Men du er nødt til at bakke dine medarbejdere op, for den opbakning får du tilbage igen, siger han.
Morten Jørgensen har da også fortalt om forløbet på kædens intranet med opfordring til, at flere søger Kompetencefonden om hjælp til uddannelse.

Silvan i Viborg har 24 ansatte. Kæden består af i alt 45 butikker og har alt i alt ca. 1300 ansatte.

Fakta om uddannelse

Ifølge Butiksoverenskomsten har du som medarbejder ret og pligt til kompetenceudvikling afpasset efter forholdene i den virksomhed, hvor du arbejder.

Deltager du i branche- og virksomhedsrelevante efter- og videreuddannelser har du ret til én uges frihed pr. år uden løn, når du har været beskæftiget i samme virksomhed i mindst seks måneder. 

Har du været uafbrudt beskæftiget i samme virksomhed i to år, afholder virksomheden kursusafgifter, transport og eventuelt løntab i det omfang, at det offentlige ikke dækker udgifterne til relevante efter- og videreuddannelseskurser.

Efter seks måneders beskæftigelse har du som medarbejder ret til to ugers frihed om året til såkaldt selvvalgt uddannelse. Og du har ret til at spare op i op til tre år, så du eksempelvis kan tage på et seks ugers samlet selvvalgt uddannelsesforløb. 

Job og uddannelse Efteruddannelse Karriereudvikling Kompetencer

Du kan også få vejledning om efteruddannelse


Bestil tid her

Følg HK MidtVest på Facebook


Se facebookside

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk