HK.dk logo

Cloud og databehandlere giver panderynker

28. november 2016  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen

Datasikkerheden var i fokus, da Netværket for IT- og Digitaliseringsmedarbejdere holdt temadag om, hvor sikkerheden typisk halter, når Datatilsynet er på inspektion. Flere gav udtryk for, at de nok lige skal hjem og tjekke op på kontrol og aftaler.

Skyen eller Cloud er begyndt at blive brugt ude i diverse grene af forvaltningerne til at lægge dokumenter og materiale til fælles brug – typisk hvor myndighed/institution samarbejder med borgere, forældre eller børn.

Men lige så smart og smidigt det er, ligeså problematisk kan det være for datasikkerheden.

Det var en af de pointer, som Farshid Shaikhrezai fra Datatilsynet havde med, da han holdt oplæg for Netværket for IT- og Digitaliseringsmedarbejdere ved et netværksmøde i Århus.

På den efterfølgende debat stod det klart for mange af de 50 deltagere, at det var noget, man vist lige skal hjem og undersøge nærmere.

Har vi styr på databehandlere??

Det samme gjorde sig gældende med eksterne databehandlere. Altså når leverandører af systemer og dataydelser har med en myndigheds data at gøre.

I hvert fald kunne Farshid Shaikhrezai konstatere, at det var et af de punkter, hvor Datatilsynet ofte bemærkede fejl og mangler.

Det handlede fx om, at aftalerne ikke blev opdateret hvert år, eller at der ikke blev foretaget kontroller hos den eksterne dataleverandør.

Hvordan bliver sikkerheden forankret lokalt?

Netværksmødet sluttede med, at konkrete faglige problemstillinger, spørgsmål og udfordringer hos de enkelte deltagere blev taget op – med input og råd fra salen.

En udfordring var fx, hvordan man sikrede, at regler for datasikkerhed nåede helt ud i den yderste gren af forvaltningen.

Her lød erfaringerne blandt andet på:

  • Vi bruger decentrale superbrugere til at sikre sidemandsoplæring
  • Vi bruger, at alle nyansatte skal kvittere for, at de har set en instruktionsvideo
  • Vi har en lille test i datasikkerhed, som skal bestås af alle nyansatte

Hvilke informationer videregives på telefon?

En anden udfordring lød på, hvilke instrukser andre kommuners callcentre har for at tjekke, om det reelt er den rigtige person, der ringer og får følsomme oplysninger over telefonen.

Næste netværksmøde er endnu ikke programsat, men der kom en del forslag til emner og oplæg, som tovholdere i netværket nu ser nærmere på. 

Og husk at deltagelse på netværksmøderne. De er gratis for medlemmer af HK Kommunal.

Vi spurgte to deltagere, hvad de har fokus på

På mødet spurgte vi to af deltagerne, hvad de har fokus på i deres daglige arbejde derhjemme.

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk