HK.dk logo

Jobbet som skolesekretær er i rivende udvikling

28. november 2016  |  MidtVest  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Skolesekretærernes arbejdsdag er i forandring. Flere og flere opgaver kommer til, og det kræver uddannelse at følge med forandringerne.

- Vi har rigtig mange hatte på i løbet af en dag.
- Ja, nogle gange kan jeg slet ikke huske, hvad jeg har lavet, når jeg kommer hjem. Så meget forskelligt har jeg haft gang i.
Ordene kommer fra Irene Cortnum Aaberg og Margit Buskbjerg, begge 53 år.
De har siden starten af nullerne arbejdet som skolesekretærer på henholdsvis Storåskolen, en specialskole med 160 elever fra 0.-10. klasse, og den almindelige folkeskole Sønderland, der har 625 elever fra 0.-9. klasse. Begge skoler ligger i Holstebro.
Irene Cortnum Aaberg kom fra det private arbejdsmarked, hvor hun arbejdede med eksport og IT, til Storåskolen i 2001. Margit Buskbjerg kom til Sønderland i 2004 efter at have været bogholder i Musikteatret Holstebro.

Store forandringer

Irene Cortnum Aaberg og Margit Buskbjerg

- Efter vi har fået flere opgaver, kan det være svært at fordybe sig, så kunsten er at vurdere, hvad der er vigtigt i dag, fortæller Irene Cortnum Aaberg (Til venstre) og Margit Buskbjerg.

- Der er sket rigtigt meget, siden jeg startede som skolesekretær. Da jeg begyndte på skolen, renskrev jeg chefens breve på en skrivemaskine, og fakturaerne var på papir. I dag er der indført IT, og vi får alle fakturaer elektronisk, fortæller Margit.
Margit tager sig ikke kun af regnskab og bogføring men også af budgetlægning og budgetopfølgning, hun følger op på lønudviklingen, laver kørselsregnskab, fraværsrapport til afdelingslederen, holder elevsystemet TEA ajour og tager sig af indskrivningen af elever i januar. 
Der er også hende, der opretter prøver og efterfølgende indrapporterer karakterer til Uddannelsesparathed og Optagelse.dk. Hun laver også eksamensbeviser. Hun opdaterer skolens intranet i samarbejde med IT-lærerne, og hun finder lærervikarer i det elektroniske Trio-system og sørger for, at de får løn.
Margit sidder også med udfærdigelsen af kontrakter, når der skal ansættes nye medarbejdere på skolen og tager sig af indhentelse af børneattester. Og så køber hun hæfter, mapper med mere - alt andet end bøger - ind til skolen.

Dejligt med afvekslende arbejde

Irene har mange af de samme opgaver.
Desuden er der på Storåskolen specialkørsel af visiterede elever, og den står Irene for planlægningen af i samarbejde med vognmanden. Når kørslen med jævne mellemrum skal i udbud, er det Irene, der forbereder udbuddet.
- Og så nørder jeg meget med intra sammen med to kolleger, hvor jeg er den primære administrator. Desuden er jeg ansvarlig for skolens hjemmeside, fortæller hun.
- Det er spændende, at arbejdet er så afvekslende, og du får i den grad lov at præge din egen hverdag, siger hun.
Irene og Margit fremhæver også begge kontakten til eleverne på skolen som noget rigtigt positivt.
- Dejlige smil, friske kommentarer, en tegning til opslagstavlen og hjælp til eleverne er med til at gøre hverdagen god. Og det ville jeg nødig være foruden, fortæller Irene.

Kræver uddannelse

De mange nye opgaver, der møder skolesekretærerne, kræver imidlertid både omstillingsparathed, prioritering af opgaver og uddannelse.
- Efter vi har fået flere opgaver, kan det være svært at fordybe sig, så kunsten er at vurdere, hvad der er vigtigt i dag, fortæller Margit og Irene.
- Og så kræver det, at man hele tiden følger med. Man kan ikke bare sætte sig ned og hvile på laurbærrene.
Både Margit og Irene er afsted på kurser, når der eksempelvis kommer ny IT-programmer, og de har også været på Kommunom-uddannelse.
- Kommunen er ret god til at udbyde kurser, så man kan komme på workshop, fortæller de.
Irene har desuden for nylig afsluttet en koordinator-uddannelse hos Teknologisk Institut.
- De færdigheder, jeg har tilegnet mig, er virkelig nogle, jeg kan bruge. Der var meget omkring kommunikation. Som skolesekretær møder jeg mange forskellige mennesker i hverdagen og sidder i et felt mellem ledere og personale, og jeg er blevet skarpere på, at det er vigtigt, hvordan vi kommunikerer med hinanden. 
- Jeg er blevet bedre til at tage den svære samtale. Og jeg har også kunnet bruge det, jeg har lært omkring positiv psykologi og er blevet bedre til at være glad for det, jeg når i en travl hverdag på arbejdet, siger hun.

Arbejdsmarked Digitalisering Job og uddannelse Karriereudvikling

Lær nyt!
ta' et kursus, når du har tid - også hjemme i sofaen


Se vores Online-kurser

Følg HK MidtVest på Facebook


Se facebookside

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk