HK.dk logo

Peder er med til at gøre en forskel for sine kolleger

30. november 2016  |  MidtVest  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Som arbejdsmiljørepræsentant føler Peder Knudsen, at han er med til at gøre en forskel for sine kolleger i STARK, Holstebro, og så udvikler hvervet ham personligt.

- Jeg er en udpræget holdspiller, og det betyder meget for mig, at mine kolleger har nogle gode rammer. Som arbejdsmiljørepræsentant føler jeg, at jeg kan være med til at gøre en forskel, og det er fedt, når jeg kan mærke, at kollegerne synes, at de har det godt på arbejdspladsen.
Sådan siger 51-årige Peder Knudsen, der har været arbejdsmiljørepræsentant siden 2003.

Tog imod udfordring

Peder Knudsen

- Jeg har fået nogle værktøjer til at tackle problemer på arbejdspladsen, som jeg også kan bruge i mit privatliv. Jeg er gået fra at være medlem af flinkeskolen og sige ja og amen til at turde sige fra og stå fast på mine holdninger, siger Peder Knudsen.

Da den tidligere arbejdsmiljørepræsentant hos STARK ønskede at stoppe efter 20 år, blev Peder spurgt af kollegerne, om hvervet kunne være noget for ham. Han sagde ja til udfordringen, stillede op og blev valgt og genvalgt, og det har han ikke fortrudt. 
En arbejdsmiljørepræsentant er på valg hvert andet år.
- Som AMR lærer du at sætte fokus på nogle ting og får mange ting at vide om arbejdsmiljøet, som folk ikke tænker over. Og så er det personlighedsudviklende at være AMR.
- Jeg har fået nogle værktøjer til at tackle problemer på arbejdspladsen, som jeg også kan bruge i mit privatliv. Jeg er gået fra at være medlem af flinkeskolen og sige ja og amen til at turde sige fra og stå fast på mine holdninger, beretter han.

Godt rustet

Peder Knudsen har som arbejdsmiljørepræsentant været på lovpligtig uddannelse. Desuden har han været på kursus i arbejdsmiljø hos HK. Begge dele har han fået meget ud af, synes han.
- Du lærer alt det lovpligtige stof og bliver godt rustet til opgaven som arbejdsmiljørepræsentant, fortæller han.
Hos STARK bliver arbejdsmiljøet vægtet rigtigt højt. Der er arbejdsmiljøkonsulenter, der kører rundt til de i alt 90 butikker i kæden og screener forretningerne, inden Arbejdstilsynet kommer på besøg. Der er tre arbejdsmiljøkonsulenter i Danmark.
- Vi er en arbejdsplads, hvor der kan ske ulykker, hvis vi ikke er gode til at forebygge, og så er STARK engelsk ejet, og vores ejere er meget opmærksomme på sikkerhed. Det er vægtet højt, at arbejdet foregår sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Eksempelvis går kollegerne, der normalt sidder i butikken, med sikkerhedsveste, og alle har sikkerhedsfodtøj på, når de færdes på lageret, forklarer han.
Peder Knudsen har i en årrække siddet med i det centrale arbejdsmiljøudvalg i STARK. I butikken i Holstebro er der 35 medarbejdere, som gerne griber fat i ham, hvis de føler, der er problemer med arbejdsmiljøet. 
Peder Knudsen har gjort det til en vane med jævne mellemrum at tage en tur rundt på arbejdspladsen og spørge kollegerne, om alt er, som det skal være.
- For år tilbage var der af og til problemer med det psykiske arbejdsmiljø. I dag handler det mere om fysiske og praktiske problemstillinger. 
- Det kan være medarbejdere, der har en forkert arbejdsstation eller et trucksæde, der skal skiftes. Der kan også være problemer med træk. Som så mange andre tømrerhandler er vores forretning knopskudt, og det kan være, at der ikke er blevet etableret et ordentligt vindfang, når der er blevet bygget til.
- Sidste år flyttede vi et ekspeditionsområde for at få det ind i selve butikken i stedet for, at det lå i forbindelse med kontorerne, og det har givet nogle udfordringer med støj, hvor vi har forsøgt at dæmpe lyden med akustiklofter, beretter han.

Den svære samtale

Som arbejdsmiljørepræsentant har Peder Knudsen oplevet at måtte tage nogle svære samtaler med kolleger.
- Du skal være god til at lytte. Der er nogle ting, du kommer til at opleve som AMR, der kan være barske, men det skal ikke afskrække interesserede i at stille op. Det er meget givende, når ting lykkes, og man når resultater, understreger han.

- Jeg vil anbefale, at man som AMR tager et bisidder-kursus. Jeg var på kursus for et par år siden og synes, det har hjulpet mig. Det kan være svært at opleve folk, som er meget kede af det. I sådanne tilfælde kan du som bisidder være kollegaens garant for sammen med ledelses-repræsentanten, at det foregår ordentligt. Ikke alle ønsker dog at have én med, siger han.

Arbejdsmiljørepræsentant - noget for dig?

Som arbejdsmiljørepræsentant skal du være med til at udvikle arbejdsmiljøet og forebygge, at du og dine kolleger ikke kommer til skade eller bliver syge som følge af arbejdet.

 Dine opgaver bliver blandt andet:

  • At deltage i planlægningen af arbejdspladsvurderingen (APV) og bidrage til den årlige arbejdsmiljødrøftelse.
  • At deltage i forebyggelse af arbejdsskader og sygefravær
  • At rådgive din arbejdsgiver om konkrete arbejdsmiljøproblemer

Du skal blive arbejdsmiljørepræsentant, fordi du vil være med til at gøre en forskel for dine kolleger. 

Du skal have lyst til at medvirke til at skabe rammerne for trivsel, arbejdsglæde, sundhed og gode fysiske forhold i virksomheden. Men der er også masser af muligheder for, at du kan udvikle dig fagligt og personligt. Hvervet styrker dine kompetencer inden for blandt andet forhandling, kommunikation og samarbejde.

Nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter skal gennemføre den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse senest tre måneder efter valget. Uddannelsen tager tre dage. 

Det første år har du ret til to dages supplerende uddannelse og herefter halvanden dags supplerende uddannelse årligt. Din arbejdsgiver har pligt til at sørge for, at du bliver tilbudt uddannelse, og skal betale de omkostninger, der er forbundet med den.

Du skal give HK besked, når du er blevet valgt som arbejdsmiljørepræsentant, så du med det samme kan drage nytte af HK’s tilbud. HK har specialudviklet kurser og konferencer for arbejdsmiljørepræsentanter, og vi holder dig opdateret med den nyeste arbejdsmiljøviden og giver mulighed for dannelsen af netværk.

Har du behov for råd og vejledning, kan du altid kontakte din lokale HK-afdeling.

Arbejdsmiljørepræsentant Arbejdsmiljø

Gør en forskel på jobbet og
Udvikl dig personligt


Bliv tillidsvalgt

Følg HK MidtVest på Facebook


Se facebookside

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk