HK.dk logo

Rige kommuner bruger mest på administration

01. december 2016  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Der er stor forskel på hvor mange penge kommunerne bruger på administration, men en analyse fra KORA viser, at rige kommuner bruger mest.

Nogle af de mest velstillede kommuner bruger flere penge på administration end de mindre velstillede. Mens nogle kommuner bruger 12.000 kr. pr. indbygger om året på at drive kommunens administration, bruger andre kommuner kun 7.000 kr. pr. indbygger. Det viser en ny analyse KORA har lavet.

- Vi har udviklet en ny metode, som kan tegne et mere præcist billede af, hvor mange ressourcer kommunerne reelt bruger på administration. Og den viser, at der tegner sig et mønster: velstillede kommuner typisk bruger mere på administration end mindre velstillede kommuner, siger programchef i KORA, Kurt Houlberg, som er en af forskerne bag analysen.

Fattige og rige kommuner har samme behov for administration

Analysen viser, at 70 pct. af forskellene i kommunernes administrative udgifter kan forklares ved forskelle i geografi, befolkningssammensætning og i, hvor økonomisk presset kommunen er. Store kommuner har stordriftsfordele, så jo flere indbyggere der er, jo lavere er administrationsudgifterne pr. indbygger. Desuden er det dyrere at drive den kommunale administration i kommuner, hvor folk bor spredt.

Men KORA's analyse viser også, at økonomisk pressede kommuner har et lavere administrativt ressourceforbrug pr. indbygger. Ikke fordi de fattige kommuner har mindre behov for at bruge penge på administration, de er blot nødt til at sætte tæring efter næring også på administrationsområdet, mens de økonomisk bedre stillede kommuner har mulighed for at bruge flere penge og har et relativt højt administrativt ressourceforbrug.


Se hele analysen her.


Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk