HK.dk logo

Pisk virker ikke i beskæftigelsesindsatsen

06. december 2016  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Ledige på kontanthjælp kommer ikke tættere på job hverken ved at blive trukket i ydelse eller gennem andre sanktioner.

Kontanthjælpsmodtagere kommer ikke tættere på arbejdsmarkedet ved at få en sanktion, der reducerer kontanthjælpen. Det viser Beskæftigelsesministeriets nye analyse (Link virker ikke pr. 17. juli 2018) af sanktionsreglernes effekt på beskæftigelsesområdet.

Omkring 100.000 gange sidste år blev en ledig på enten kontanthjælp eller uddannelseshjælp trukket i ydelse. Enten fordi de udeblev fra aktivering, missede et møde eller i det hele taget ikke efterlevede de krav, lovgivningen stiller til ledige.

Afskrækkende regime

Men sanktionerne gør ingen forskel i forhold til at skubbe ledige tættere på job, viser analysen, der imidlertid kun sammenligner beskæftigelsesfrekvensen for ledige, der sanktioneres, med ledige, som ikke sanktioneres. Derfor er det uklart, om eksistensen af sanktionssystemet i sig selv har en afskrækkende effekt.

Den nye effektanalyse fra Beskæftigelsesministeriet er en opfølgning på kontanthjælpsreformen fra 2014. Her vedtog et flertal i Folketinget en række ændringer af sanktionsreglerne. Blandt andet blev der indført skærpede sanktioner mod jobparate og uddannelsesparate ledige, som gentagne gange ikke efterlever rådighedsforpligtelserne. 

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) holder i den kommende tid en række temamøder med kommunerne. Her vil styrelsen med udgangspunkt i de forskellige undersøgelser ifølge Altinget.dk komme med anbefalinger til, hvordan kommunerne kan forbedre håndteringen af sanktionsreglerne. 

 


Social og beskæftigelse

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk