HK.dk logo

Hver anden ung snydes for løn under sygdom

08. december 2016  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Næsten halvdelen af de unge, der arbejder i supermarkeder, får ikke løn, når de er syge, selvom de har krav på det. Det er noget svineri, mener HK.

Selvom funktionærloven siger, at du har krav på løn under sygdom, er der ikke garanti for, at du faktisk får det. Det viser tal fra Jobpatruljen, der i sommers talte med mere end 3.000 unge i fritidsjob.

Hele 46,7 procent af de unge, der arbejder i købmand eller supermarked, får ikke løn, selvom de er berettiget til det. Det er en markant stigning siden 2015, hvor tallet ‘kun’ var 37,4 procent.

- Det er noget svineri, lyder den prompte reaktion fra HK Handels faglige chef Kim Jensen.

- Det er arbejdsgiverens ansvar at kende til funktionærlovens bestemmelser. At de vil synke så lavt som at snyde unge mennesker, det synes jeg, er utilstedeligt, siger han.

Det er arbejdsgiverens ansvar at kende til funktionærlovens bestemmelser. At de vil synke så lavt som at snyde unge mennesker er utilstedeligt
- Kim Jensen, faglig chef i HK Handel

Chefer forsøger at smutte udenom

Så snart de unge har en kontrakt på mere end 8 timer om ugen, har de krav på løn under sygdom. Det er bestemt i funktionærloven. Men en del chefer forsøger sig med en smutvej.

- Desværre prøver mange arbejdsgivere at omgå funktionærloven ved at ansætte de unge på kontrakter uden fast timetal. På den måde tror de, at de slipper for at betale løn under sygdom, ligesom de tror, at der ikke er noget opsigelsesvarsel. Men det er forkert. Så snart de unge i gennemsnit, over en passende periode, har mere end 8 timer om ugen, så hører de under funktionærloven, såfremt de naturligvis udfører arbejde, der er omfattet af funktionærloven,” fortæller Merete Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel.

Hun fortæller desuden, at mange unge har ikke-funktionær-kontrakter uden faste timetal, selvom de i praksis altid arbejder mere end 8 timer ugentligt, og derfor rent faktisk kan være funktionærer.

Unge kender ikke deres rettigheder

Merete Hansen peger på, at mange unge er i tvivl om deres rettigheder og derfor ikke ved, at de skal have løn under sygdom.

- De unge er ikke på arbejde hver dag, så de integreres ikke i arbejdspladsens dagligliv og får derfor ikke den naturlige oplæring i deres rettigheder af de voksne kollegaer. Samtidig er der færre, der står i fagforening i dag end tidligere, fortæller hun.

Hun suppleres af faglig chef Kim Jensen:

- Jeg vil kraftigt opfordre arbejdsgiverorganisationerne til at informere deres medlemmer om, at de altså skal overholde de unges rettigheder. Samtidig er det vigtigt at vi rejser sagerne juridisk, når der er basis for det, understreger han.

Få hjælp, hvis du er i tvivl, om du bliver snydt

Når du er ung i arbejde, kan du få hjælp, hvis du er i tvivl om reglerne eller har spørgsmål til din ansættelse. HK Handel organiserer blandt andet butiksansatte, og som medlem kan du bl.a. få gratis rådgivning af HK Handels konsulenter. Du kan også få mere af vide om dine rettigheder ved at besøge Jobpatruljens hjemmeside på www.jobpatruljen.dk

Løn, ferie og sygdom

Har du ret til løn under sygdom? 


Løn Sygdom Funktionærloven Fritidsjob

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk