HK.dk logo

Udliciteringer giver dårligere løn- og arbejdsforhold

08. december 2016  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

De ansatte kommer til at betale prisen, hvis den nye regering lykkes med at få privatiseret flere offentlige velfærdsydelser.

Den nye trepartiregering har som et af sine mål, at den offentlige sektor skal fylde mindre i fremtiden. Regeringen har til formålet endda oprettet et helt nyt ministerium for offentlig innovation. Som et af midlerne til nå sit mål vil regeringen, som tidligere omtalt, konkurrenceudsætte flere velfærdsområder, så flere opgaver bliver flyttet fra det offentlige over på private hænder.

Men når offentlige opgaver bliver udliciteret, er der særligt en gruppe, der betaler prisen, nemlig medarbejderne. Mere udlicitering giver nemlig højere arbejdstempo, lavere løn, flere sygedage og lavere jobtilfredshed. Det viser en stor undersøgelse af effekterne ved udlicitering af offentlige opgaver.

Undersøgelsen er udført i samarbejde mellem KORA, Københavns Universitet og Roskilde Universitet og viser ifølge programleder Ulf Hjelmar fra KORA, at udlicitering oftest fører til forringelser i løn- og arbejdsvilkår.

Færre ansatte – flere korttidskontrakter

Programlederen forklarer, at forskerne har fundet frem til fire forskellige punkter, hvor medarbejderne bliver påvirket af udliciteringen.

- Der er klare indikationer på, at der bliver færre medarbejdere og mindre erfarne medarbejdere. Man ser også en højere grad af korttidskontrakter og mere fleksible arbejdsforhold, siger Ulf Hjelmar til Ugebrevet A4 om det første punkt.

Højere arbejdstempo og dårligere helbred

Dernæst er der ifølge programlederen klare indikationer på forringede arbejdsbetingelser efter udlicitering

- De forværrede arbejdsforhold kommer især til udtryk i form af højere arbejdstempo og højere produktionskrav, men til dels også forhold omkring sygdom og ferie. Enkelte studier har vist, at medarbejdere får flere sygedage og forværret helbred efter udlicitering, siger Ulf Hjelmar til Ugebrevet.

Et lavere lønniveau efter udlicitering og færre goder ud over lønnen er karakteristisk for det tredje punkt, mens punkt fire handler om medarbejdertilfredshed, hvor resultaterne imidlertid ikke er éntydige.

Arbejdsmiljø Løn Politik

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Gæt og vind i vores julekalender

Meld dig til i dag

Gæt og vind i vores julekalender


Meld dig til i dag

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk