HK.dk logo

Stærk appel fra arbejdsmarkedets parter overhørt: Ingen ekstra kontrol af skattesnydere

12. december 2016  |  HK Stat  |  HK SKAT  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Virksomheder, der bevidst snyder i skat, har alt for frit spil, og det går ud over alle de ærlige virksomheder. Det mener Dansk Erhverv, Dansk Byggeri, Danske Revisorer og LO, der i en usædvanligt skarp appel opfordrede regeringen til at øge kontrollen med snyderne.

’Virksomheder, der bevidst snyder i skat og udfører sort arbejde, opnår en urimelig konkurrencefordel i forhold til de lovlydige virksomheder. Det bør der rettes op på. På Folketingets bord ligger om en investeringsplan for et nyt skattevæsen. Planen indeholder mange positive elementer og adresserer de store udfordringer, som Skat står over for. Men planen, som den ser ud nu, sikrer ikke en tilstrækkelig og fair skattekontrol.’

Med de ord bad Dansk Erhverv, Dansk Byggeri, Danske Revisorer og LO i november regeringen om at styrke indsatsen mod virksomheder, der snyder. 

Lizette Risgaard: aftale sikrer slet ikke kontrol

Men midt i regeringsrokaden blev parternes appel overhørt, og det gav skuffelse hos LO-formand Lizette Risgaard. 

- Det er en lidt skuffende aftale, som primært tager hånd om de allerstørste skandalesager, EFI og ejendomsvurderingerne. Derimod sikrer den slet ikke Skat de nødvendige resurser til kontrol og inddrivelse. Det er afgørende for danskernes tillid til hinanden og til velfærdssamfundet, at vi kan stole på, at alle betaler det rigtige – hverken for meget eller for lidt – i skat. Og at pengene rent faktisk kommer i kassen. Derfor kan vi ikke leve med et Skat, der ikke fungerer, siger Lizette Risgaard.

Staten taber tocifret milliardbeløb – hvert år

Regeringens plan tilfører 5 milliarder kroner til Skat over de næste 4 år, men samtidig fortsætter besparelserne med at skære ned i Skat. Og der er slet ikke afsat penge til at standse snyderne, advarer parterne bag brevet, som endvidere lyder:

’Skat har kun kapacitet til at kontrollere cirka 23.000 virksomheder årligt, selvom Skat selv har konstateret, at 10 procent eller 70.000 danske erhvervsdrivende og virksomheder bevidst snyder. Staten lider på den konto hvert år et tab på et tocifret milliardbeløb som følge af moms- og skattesnyd. 

Det er en regning, som almindelige lovlydige danskere og virksomheder betaler i form af højere skatter og afgifter og/eller færre investeringer i uddannelse og velfærd. Oveni kommer, at de virksomheder, der spiller efter reglerne, risikerer at blive udkonkurreret af dem, som enten ikke sætter sig ordentligt ind i reglerne eller bevidst snyder.

Vi skal derfor opfordre regeringen og partierne bag dette års finanslov til at sikre, at vi i Danmark er i stand til at føre en fair virksomhedskontrol. Disse hensyn er ikke tilgodeset i den foreliggende investeringsplan.’ 

I HK Stat mener formand Rita Bundgaard, at det er på tide, at politikerne lytter langt mere til deres medarbejdere – de statsansatte.

- Vores medlemmer knokler for at sikre borgere og virksomheder en retfærdig og lige skattebehandling, men hver eneste dag må de lade svindel passere. Selv om de rapporterer det til ledelsen, kan de ikke gøre noget. Det er uholdbart for vores velfærdssamfund, og det er helt uforståeligt, at regeringen ikke ville lytte, når så mange parter i fællesskab advarer om, at snydere har for let spil, siger Rita Bundgaard.

 

Fakta Besparelserne i Skat: fra 10.700 til 6.067 årsværk

Anders Fogh Rasmussens VK-regering besluttede i 2005 at fusionere den kommunale og statslige skatteforvaltning. Samtidig blev der opstillet mål om at reducere personalet med 40 procent fra cirka 10.700 årsværk i 2005 til cirka 6.400 årsværk i 2012. 

Samtidig besluttede politikerne at etablere én landsdækkende enhedsforvaltning, hvor man samlede forvaltningen af skatter, afgifter, told mv. Personalereduktionerne blev hovedsageligt blev gennemført inden for ”indsatsområdet”. 

Det fremgår af finansloven for 2016, at Skats samlede årsværksforbrug i 2013 var 6.438 og i 2014 var 6.091 årsværk. Skatteministeriet har oplyst, at det samlede årsværkforbrug i Skat i 2015 var 6.067.  

Det fremgår af ”Et nyt skattevæsen”, at der i de kommende år skal tilføres flere medarbejdere til Skat, så der samlet vil være omkring 1.000 medarbejdere mere i 2020 end i dag. (Den plan er dog ikke fuldt finansieret, red.)

Kilde: Rigsrevisionen

 


SKAT

flere Nyheder om skat


Eksplosion i sager om økonomisk kriminalitet

25. maj 2021  | HK Stat  | HK SKAT

Antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet er mere end femdoblet i løbet af de seneste 10 år. Det viser en analyse fra FSR – danske revisorer. Svindlere har haft det for let, fordi kontrollen er blevet svækket gennem mange år, og stigningen er stærkt foruroligende, mener revisorerne.


Enestående oprustning af skattekontrollen

04. marts 2021  | HK Stat  | HK SKAT

Skattestyrelsen skal frem til 2023 rekruttere op mod 3.000 nye medarbejdere i mindst 24 danske byer. Det er en helt enestående rekruttering og en vigtig oprustning i staten, mener HK Stat.


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk