HK.dk logo

Du kan godt hvis du vil

14. december 2016  |  Østjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Eksamensangst og mangel på tid. Undskyldninger er der nok af, når HK’erne skal forklare, hvorfor de ikke har været på skolebænken i årevis. Mød fem, der gjorde det alligevel.

Frygen for at studere forsvandt

Hver anden torsdag er der undervisning på skolen.


De læser Ledelse i praksis – Forandringsledelse på Erhvervsakademiet i Aarhus, hver anden torsdag. Og i december har de fornøjelsen af en eksamen. Men inden de kom så langt, var der masser af bekymringer, forklaringer og undskyldninger for at holde sig langt væk fra skolebænken.

- Jeg har altid tænkt: Lad de unge komme til, de har jo brug for det! Og så tænkte jeg, nej, hvorfor det denne gang? Nej, Gurli, nu skal du kast dig ud i det. Nu skal du prøve, man kan kun blive klogere, fortæller Gurli Thomasen, der er en af fem administrative medarbejdere på VIA University College i Aarhus, der meldte sig til uddannelsen.

En anden af de fem er Rasmus Møller Jensen. Det er fire år siden han sidst var under uddannelse og derfor var han bekymret for, om han kunne finde ud af at læse igen.

- Per automatik tænker man måske på de mange forhindringer, der er undervejs. Men det, som har hjulpet mig meget er at tænke på de positive aspekter af det. Altså, hvad har jeg brug for i min hverdag og hvad håber jeg og regner jeg med at få ud af at melde mig. Så i stedet for at fokusere på alt det arbejde, der ligger derhjemme og den daglige trummerum, så prøver jeg at vende det til det positive, siger han.

For Ann-Lie Højgaard Jakobsen var det bekymringer om mangel på tid, der fik hende til at vakle.

- Det er klart, at lektier var noget af det, der bekymrede mig rigtig meget med to børn og hund og hus og have. Men det er jo en prioritering. Selvfølgelig er der lektier, men det er ikke en umulig opgave. Så blev gulvet ikke lige vasket den dag og vinduerne blev ikke pudset, men så fik jeg læst lektier og så sker der nok heller ikke noget ved det, siger hun. 


Vi lærte at studere

Det var da også kun indtil de mødte op til undervisning første gang, at bekymringerne stod i kø.

- Den der frygt for at skulle i gang med at læse. Kan man nu forstå det og kan man overhovedet finde ud af at læse? Det havde de tænkt på, dem der har lavet forløbet, så noget af det første vi talte om var, hvordan det er at studere, hvordan man læser. Det gode ved sådan et skoleforløb er jo, at når man kommer hen til underviseren, så gennemgår man det, man har læst, så hun er sikker på, at alle har forstået det, fortæller Dorthe Bay Sørensen.

Og netop bøgerne og det at læse den slags litteratur har været en udfordring.

- Jeg var positivt overrasket over selve undervisningsgangen, men da jeg skulle læse i bogen første gang kunne jeg overhovedet ikke finde ud af det. Jeg tog bogen og så læse jeg og så tænkte jeg: det her fatter jeg ikke noget af. Jeg prøvede igen dagen efter og læste 10 minutter og prøvede på alle mulige måder. Til sidst fandt jeg ud af, at jeg skulle læse højt for mig selv. Så jeg læste 100 sider højt for mig selv, bare for at noget af det sad fast. Nu har jeg lært det, siger Tenna Daugbjerg, mens hun griner højt og Gurli Thomasen supplerer:

- Vi har fået bøger, hvor der er langt mellem punktummerne, der er ikke så mange billeder og de, der er, er grafer. Men det har været fantastisk. Det er længe siden, at jeg har taget en uddannelse sidst, så det har været en udfordring at skulle læse den slags. Det er virkelig faglitteratur og på et andet plan, end jeg har læst tidligere. Men det har ikke været svært på den måde, forklarer hun. 

Opfordrer alle til at studere

Frygen for at studere forsvandt

Alle fem er enige om, at det har været både tiden og udfordringerne værd at tage en uddannelse.

- Det, der er så fedt ved det, det er, at det er praksisnært. Eksempler fra hverdagen, vi kobler teorier på. Det giver en større forståelse for ens omverden og en selv. Det at vide, hvad jeg selv synes, hvordan jeg reagerer og får noget konstruktiv feed back. Det har været guld værd, siger Ann-Lie Højgaard Jakobsen.

Også Rasmus Møller Jensen har allerede fået glæde af det, han har lært.

- Jeg synes, jeg har fået mange værktøjer, som jeg kan bruge i mit daglige arbejde. Jeg sidder i en studieadministration og der er meget samarbejde med både undervisere og studerende. Så jeg skal samarbejde med mange forskellige typer og det at få nogle værktøjer til at kunne gøre mit arbejde bedre og undgå nogle konflikter, det kommer både mig og min arbejdsgiver til gode, fordi jeg gør mit arbejde bedre eller hurtigere.

Og så er der jo lige den der eksamen. Heller ikke den er længere så stor en udfordring for de fem, at det kan få dem til at blive væk fra uddannelse en anden gang.

- Det er så mange år siden, at jeg har været til eksamen, så jeg ved ikke, om jeg er en af dem, der har eksamensangst. Jeg tror det ikke. Vi har afleveret problemformulering til vores underviser og det giver ro, at hun sender respons tilbage. Der bliver selvfølgelig givet en karakter, men det er jo ikke det, det kommer an på. Det er jo, at vi får udviklet os og vi kommer derfra med noget i bagagen, som vi kan arbejde med til hverdag, siger Dorthe Bay Sørensen.


Kompetencer Efteruddannelse

HK ØSTJYLLAND
PÅ FACEBOOK


Besøg os her

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk