HK.dk logo

Kommuner tolker 225-timersreglen vidt forskelligt

14. december 2016  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Nogle kommuner fritager tre ud af fire ledige for kravet om seks ugers arbejde om året, mens det i andre kommuner forholder sig omvendt. Der kan være gode forklaringer på de kommunale udsving, mener beskæftigelsesministeren.

Godt 60 procent af 95.000 borgere er på landsplan blevet undtaget for 225-timersreglen, der blev vedtaget i forbindelse med den omdiskuterede aftale om kontanthjælpsloftet. Det fremgår af en ny opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der indgår i et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Der er imidlertid stor forskel på, hvordan de enkelte kommuner håndterer de skærpede krav til borgere på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationshjælp. Udgangspunktet for 225-timersreglen er, at borgerne skal skaffe sig mindst seks ugers arbejde om året, hvis ikke de vil risikere at blive trukket i kontanthjælp. 

I nogle kommuner som Hvidovre, Randers eller Holstebro fritager jobcentrene mere end 75 procent af borgerne for 225-timersreglen. I den anden ende af spektret finder man kommuner som Kerteminde og Struer, hvor mindre end hver femte kontanthjælpsmodtager bliver fritaget for reglen.

Kommunerne vurderer individuelt

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) tager de store forskelle mellem kommunernes tolkning af loven med sindsro. 

- Det er kommunerne, der kender vurderingen i de enkelte sager og foretager de individuelle vurderinger. Vi følger naturligvis samtidig udviklingen tæt, skriver beskæftigelsesministeren til Altinget.dk.

Forceret lovgivning

225-timersreglen blev vedtaget den 17. marts af et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. Og de kommunale jobcentre fik kun 14 dage til at implementere de nye regler, som trådte i kraft 1. april i år.

Intentionen med 225-timersreglen har været, at de kontanthjælpsmodtagere, der kan arbejde, reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet. Man kan imidlertid blive undtaget fra arbejdskravet, hvis kommunen vurderer, at borgerens arbejdsevne ikke rækker til at arbejde 225 timer inden for et år.Social og beskæftigelse Ydelse og borgerbetjening Arbejdsmarked

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk