HK.dk logo

Fik 90.000 for fyring for fagforeningsmedlemsskab

20. december 2016  |  IMI  |  Rani Bech Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Eva ville have en overenskomst og fik kollegerne til at melde sig ind i fagforeningen. Det kostede hende jobbet, men det blev dyrt for hendes tidligere arbejdsgiver – et omstridt metro-selskab


– Det har været en hård tid, men jeg er glad for, at jeg gjorde, hvad jeg gjorde. Jeg ville gøre det igen, hvis det skulle være. Jeg kan ikke holde ud at se folk blive behandlet så dårligt, siger Eva. FOTO: Mark Knudsen

Det var på sprogskolen, Eva lærte om det danske arbejdsmarked, og hvordan fagforeningerne fungerer i Danmark. Hun er født og opvokset på en mindre ø i Sydeuropa, hvor temperamentet, reglerne og kulturen adskiller sig en del fra det danske ditto. Til gengæld er det tæt på det italienske, så det var Italien, hun søgte til, da hun skulle i gang en uddannelse. Den viste sig ikke at være helt det, Eva havde håbet på. Det var Danmark derimod, opdagede hun på en weekendtur til landet.


Hjemme igen søgte hun på nettet for at finde ud af alt muligt om Danmark. Samfundet, kulturen og befolkningen. Hun besluttede sig for, at det var der hendes fremtid lå, droppede studiet, og fik et job som aupair i Storkøbenhavn. Så gik de første tre måneder med det, og derefter ville der sikkert vise sig noget godt, håbede Eva.

Det gjorde der på en måde også. Hun er medlem af en facebookgruppe for italienere i Danmark, og der var et opslag med en stilling til en, der kunne tale italiensk. Eva søgte det.

– Jeg blev ringet op af chefen, som ville vide lidt mere om mig og inviterede mig til en jobsamtale. Den foregik på en byggeplads ved Fisketorvet. Det var meget rodet og utjekket. Det viste sig, at de søgte en tolk. Jeg sagde, at det ikke var mig. Jeg havde kun boet i Danmark i otte måneder og havde ikke de kompetencer, en tolk skal have. Så spurgte hun i stedet om, jeg så havde kendskab til bogholderi. Jeg var meget ærlig og sagde, at jeg heller ikke kunne det, fortæller Eva.

På trods af de mange manglende kompetencer fik hun jobbet som sekretær i Cipa, en underentreprenør til den københavnske metro, der sidste år var centrum i en kontroversiel sag om arbejdsvilkår. Virksomheden måtte punge ud med 22 millioner kroner i bod og efterbetaling til underbetalte medarbejdere. Det er den hidtil største sag om efterbetalinger. 

Og det var ikke noget, chefen lagde skjul på. Tværtimod.

– Hun sagde, at det var vigtigt, at de fulgte lovgivningen og fik styr på tingene efter sagen med 3F, siger Eva.

Hun blev tilbudt en månedsløn på 9.000 kroner for 20 timer om ugen. Men Eva huskede alt, hvad hun havde lært om den danske model og lønforhandlinger. Så hun fik forhandlet lønnen op på 12.000 kroner. Men kollegernes generelle arbejdsvilkår var langt fra, hvad hun havde lært om det danske arbejdsmarked.

– Så jeg fik forhandlet lønnen op på 12.000 kroner, siger hun.


Styr på tingene efter 3F-sag

Det var ikke det eneste i kollegernes arbejdsvilkår, der ikke stemte overens med det, Eva havde læst og hørt om det danske arbejdsmarked.

– De fik ikke særlig meget i løn og skulle arbejde til klokken 19 eller 20, så de havde ikke mulighed for at gå på sprogskole. De vidste ikke noget om mulighederne, og hvordan man gør ting i Danmark. Det er ikke nemt at være i et land, hvor man ikke kan sproget. Så er der ikke ret god mulighed for at forbedre sine forhold. Og de var bange, for hvis de mistede jobbet, ville de også miste deres bolig og alt andet, fortæller Eva. 

Hun kunne ikke bære at være vidne til de dårlige forhold. Og da en konsulent fra 3F jævnligt kom forbi på virksomheden i forbindelse med en overenskomst for medarbejderne på byggepladsen, spurgte hun ham på dansk, om medarbejderne på kontoret også kunne blive beskyttet af fagforeningen.

– Jeg ville gerne have, at der skulle være nogle gode rammer for os alle sammen – ikke kun for mig, siger Eva.

3F-konsulenten henviste hende til HK. Eva blev medlem og fik en lang snak med en medarbejder i HK it, medie & industri Hovedstaden om, hvilke muligheder der var for at lave en overenskomst. Hun fortalte kollegerne om sin snak med fagforeningen.

– Seks af dem meldte sig ind i HK for at få en overenskomst. De var meget bange for, om deres medlemskab ville få konsekvenser for dem, men de var også meget spændte på, om der nu endelig var mulighed for at forbedre arbejdsvilkårene, siger Eva.

Frygten blev til virkelighed

Men en lørdag i september sidste år blev kollegernes frygt til virkelighed.

– Jeg var ikke på arbejde, men de begyndte at spørge folk, om de var medlem af en fagforening og hvem, der havde sagt, at de skulle være det. Om søndagen fik jeg besked om, at jeg ikke skulle komme på arbejde mandag til onsdag, fordi der var nogle problemer. Jeg mødte alligevel ind for at tale med min chef. Hun insisterede på, at det ikke var et problem, at vi havde meldt os ind i fagforeningen, men hun sagde også, at jeg ikke skulle komme på arbejde igen, før jeg gav hende navnene på de andre medlemmer af HK, siger Eva, som ikke angav kollegerne.

Fire dage senere blev hun fyret. Cipa afviste, at det havde noget at gøre med hendes medlemskab af fagforeningen. Kollegerne fik besked på ikke at omgås eller tale med Eva overhovedet.

– I begyndelsen var de kede af det på mine vegne og ville gerne trodse forbuddet om at være venner med mig. Vi måtte bare gøre det i smug. Men så blev nogle af dem fyret som følge af hele historien. Så nu er der ikke længere nogen af dem, der vil tale med mig. Jeg har forsøgt at komme i kontakt med dem, men ingen svarer mig, siger hun.

I mellemtiden bragte HK sagen for både byretten og Arbejdsretten, fordi det er i strid med både foreningsfrihedsloven og hovedaftalen mellem LO og DA (som Cipa som medlem af Dansk Byggeri er omfattet af) at afskedige medarbejdere, fordi de melder sig ind i en fagforening. Sagen endte dog for nylig med et forlig, der altså kostede Cipa 90.000 kroner.

Eva er et opdigtet navn. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

Er du OK Arbejdsmarked Organisering Overenskomst HK-medlemmer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk