HK.dk logo

Vemodigt farvel til unik og historisk arbejdsplads

20. december 2016  |  IMI  |  Rani Bech Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Den sidste mønt er præget i Danmark, og på årets sidste dag, ryger også den sidste danske pengeseddel igennem maskinen i Danmarks Nationalbank. Over 40 ansatte i trykkeriet har mistet en ganske særlig arbejdsplads


Den grafiske tekniker tjekker om oblaten (det skinnende hologram på pengesedlerne) sidder fast. Det gør han ved putte et stykke tape henover og se, om oblaten følger med, når han river det af igen. FOTO: Mark Knudsen

Den dag, det amerikanske valg skulle afgøres, var der også et pressemøde i København om en historisk beslutning, der blev truffet to år tidligere. Der er blevet produceret mønter i Danmark i mere end 1000 år. I skrivende stund er der 14 dage til, at den sidste krone bliver præget her i landet. Og nytårsaften ruller den sidste pengeseddel ud af maskinen i Danmarks Nationalbank.

– Det kom jo som et chok for os alle sammen. Vi troede, at den danske krone skulle trykkes i Danmark til tid og evighed. Derfor var vi dybt rystede. Jeg har været her i 21 år og troede, at jeg skulle være her 10 år mere, indtil jeg skal på pension. Det var overraskende, chokerende og rigtig ærgerligt. Jeg blev ked af det, siger en grafisk tekniker, som er anonym på grund af nationalbankens retningslinjer for sikkerhed.


Ingen opbakning uden for murene

De ansatte i pengetrykkeriet ligger nemlig inde med en meget værdifuld viden, som kan udgøre en trussel for dem. Men den viden og ekspertise er lige om lidt fuldstændig værdiløs. Sådan føles det i hvert fald for dem, der har den.

– Jeg er tekniker og har stået for vedligeholdelse og servicering. Så jeg satser på, at jeg kan få et nyt job, hvor jeg kan bruge det. Men mange af os kan ikke rigtig bruges nogen steder, så det er meget svært. Det bliver problematisk. Vi er specialister, men det kan man ikke bruge nogen steder. Så vi er virkelig nervøse over, hvordan der ser ud i den virkelige verden, siger teknikeren.

Han og kollegerne havde regnet med en større reaktion og opbakning fra verdenen uden for nationalbankens tykke mure.  

– Jeg havde et håb om, at den danske befolkning ville vende sig mod det og kræve, at produktionen blev i Danmark – eller at politikerne ville sige ”Det kan fandeme ikke være rigtigt”. Men der var bare helt stille. Når jeg fortæller det til nogen, så ved de ikke engang, at der er truffet en beslutning om, at vi ikke længere skal trykke penge i Danmark, siger teknikeren.

Og nu er løbet, med hans egne ord, kørt.

– Vi lukker til nytår. Jeg har været med til at sætte de sidste to seddelproduktioner i gang. Det er virkelig vemodigt. Jeg har været sindssyg stolt af at have været her. Det er en god og spændende arbejdsplads, så det er er med sorg i sindet, at jeg skal forlade det her sted, siger han, der begyndte med at lave cylinderbearbejdning, hvorefter han blev operatør og siden hen tekniker.

– Og så kom den kongelig mønt ind. Så skulle vi til at slå mønt. Nu står jeg ved oblatmaskinen. Jeg har lavet rigtig mange forskellige ting herinde. 

Fra værdifuld til værdiløs

I to år har han sammen med kollegerne kunnet se frem til arbejdsløsheden. Omkring tidspunktet for beslutningen om udlicitering fik seks trykkere et nyt job.

– Det var en katastrofe for produktionen. Så fik vi tre nye kolleger ind og hjælpe – og lidt bonus og bedre forhold. Til gengæld har vi alle sammen skrevet under på, at vi vil blive her til slutningen. Så vi har ikke kunnet gå i gang med jobsøgningen. Det har været svært for os alle sammen. Det der med, at man har været skidegod til noget. Vi har alle hver vores kamp med at lægge fremtidsplaner og finde ud af, hvad der skal ske.

De første seks måneder af 2017 skal teknikeren være med til at pakke maskinerne ned – enten til salg eller til skrot. Og så skal han prøve noget for ham helt nyt.

– Jeg må begynde det nye år med jobsøgning og skal til at lære at skrive et CV. Jeg har jo ikke søgt et job i over tyve år. Det er lidt forfærdeligt – at gå fra at være stolt og have masser af selvtillid og så til ikke at være noget værd. Det bliver virkelig svært, siger han. 

Fag og Fremtid Forandringer i arbejdslivet Arbejdsmarked Opsigelse Udflytning

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk