HK.dk logo

10 gode råd til nytårsforsæt på jobbet

22. december 2016  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Nytåret er en oplagt mulighed for at sætte nye mål for dit arbejdsliv. Louise Theil, som er leder af Karrieretelefonen i HK, giver dig her 10 gode råd til, hvordan du kan spore dig ind på det helt rigtige nytårsforsæt

Savner du nye arbejdsopgaver? Eller ville du ønske, du var bedre til at møde til tiden? Det kan somme tider være svært at samle mod til at søge nye veje eller til at bryde med gamle vaner. Ikke desto mindre er det vigtigt, at du udvikler dig selv og din faglighed.

- Når du sætter et mål om, at du fx gerne vil starte på en efteruddannelse, eller at du ønsker mere faglig udfordring i dit arbejde, tager du styringen over, hvilken retning du ønsker dit arbejdsliv skal bevæge sig i. Og nytåret er en oplagt mulighed for at sætte nye mål for din sociale såvel som din faglige udvikling, forklarer Louise Theil, der er leder af Karrieretelefonen, som er et tilbud, hvor HK’s medlemmer kan få sparring om retningen i deres arbejdsliv og kompetenceudvikling.

Louise Theil giver dig her 10 gode råd til, hvordan du sporer dig ind på, hvad dit nytårsforsæt anno 2017 skal være, og hvordan du herefter kommer i mål med dit forsæt.

 1. Få et overblik: Start med at skab dig et overblik over, hvilke kategorier dit arbejdsliv består af. Det kan fx være dine faglige arbejdsopgaver, det sociale fællesskab med dine kollegaer, den tid du bruger på dit arbejde eller din løn. Når du har overblikket, har du nemlig mulighed for at vurdere, hvor tilfreds du er med de forskellige kategorier og finde ud af, hvor du skal sætte ind. 

 2. Sæt et konkret mål: Før du formulerer dit nytårsforsæt, er det en god ide at have in mente, at forsættet bør være konkret og målbart, så du ved årets udgang kan vurderer, om du har nået dit mål. Spørg dig selv: Hvad vil jeg gerne blive bedre til? Og hvad vil jeg have ud af mit mål?

 3. Formuler et positivt nytårsforsæt: Det er vigtigt, at dit forsæt har en positiv klang, og at formuleringen lægger op til noget, du gerne vil, fremfor noget du ikke vil. Det kan fx starte med ”Jeg vil gerne prøve kræfter med mindst tre opgaver indenfor online marketing” eller ”Jeg vil gerne starte på en efteruddannelse”. På den måde undgår du, at dit forsæt bliver et negativt løfte, du skal anstrenge dig for at overholde, og i stedet bliver en motiverende faktor, der minder dig om, hvad der er vigtigt for dig i dit arbejdsliv. 

 4. Derudover er det en god ide at formulere et motiverende nytårsforsæt, der tager udgangspunkt i noget, som gør dig glad. Stil derfor dig selv spørgsmålene: Hvilke typer opgaver kan jeg virkelig godt lide? Hvad er vigtigt for mig, når jeg er på arbejde?
  Skriv dit forsæt ned: Noter dit nytårsforsæt i din notesbog, og hængs post-it-sedler op på din computerskærm, eller sæt en alarm på din telefon, der minder dig om dit mål og husker dig på, at du skal handle på det. Derudover kan det være en god ide, at du deler dit nytårsforsæt med andre, og øver dig i at sige det højt - det kan være med til at forpligte dig og fastholde din motivation.
   
 5. Undersøg dine muligheder: Når du har formuleret et positivt og konkret nytårsforsæt, kan du gå i gang med at undersøge dine muligheder for at indfri dit mål. Hvem kender du, der kan hjælpe dig? Hvor kan du skaffe mere viden? Hvilke af dine ressourcer og evner kan du trække på her? Du kan også ringe til HK’s karrieretelefon på 33304460 – telefonen har åbent hver mandag mellem klokken 14 og 17. Fra 1. februar 2017 er den åben mandag-fredag kl. 13-16.

 6. Sæt en tidshorisont: Tænk over, hvornår du ønsker at være i mål med dit nytårsforsæt. Hvis dit forsæt fx er, at mindst halvdelen af dine arbejdsopgaver skal bestå af intern kommunikation, så sæt fx et delmål om, at du har fået mindst en ny arbejdsopgave indenfor intern kommunikation, når kalenderen viser april 2017. 

 7. Overvej dine forhindringer: Det er muligt, at du vil møde forhindringer på vejen mod dit mål. Derfor er det en fordel, hvis du på forhånd er opmærksom på udfordringerne, så du kan forberede dig på, hvad du stiller op. Hvis du fx ønsker at påbegynde en efteruddannelse, er det vigtigt, at du afstemmer med dig selv, din familie, dine kolleger og din chef, om hvordan det kan passe ind. Lav eventuelt en aftale med en god kollega, som kan støtte dig undervejs, hvis motivationen skulle dale. 

 8. Planlæg dit mål: Forandringer kommer ikke af sig selv, og hvis dit nytårsforsæt fx er, at du gerne vil have tre nye arbejdsopgaver inden udgangen af 2017, er det en god ide at planlægge, hvordan du vil gøre det. Du kan fx indkalde din chef til et møde, hvor du deler dine ønsker. Opsøg de kollegaer, som arbejde med den type opgaver, du ønsker, og vær nysgerrig. Det er de daglige og ugentlige små handlinger, der skal bringe dig i mål. Lad det ikke blot blive ved drømmene. 

 9. Hav kortsigtede delmål: Hvis du sætter dig et langsigtet mål om fx at skifte job, kan det være en god ide at sætte kortsigtede delmål, så du ikke kører sur i det eller får en følelse af, at dit nytårsforsæt er for uoverskueligt at indfri. Du kan fx sætte et delmål om, at du skal holde dig opdateret på, hvilke ledige job du kunne have interesse i, og dernæst sætte et delmål om, at du skal sende mindst to jobansøgninger om måneden.

 10. Fokuser på, hvor meget du har nået: Når du vurderer, hvor langt du er nået i forhold til at indfri dit nytårsforsæt, så kig altid bagud og se på, hvor meget du faktisk har gjort og opnået, fremfor hvor meget du mangler. Det kan nemlig virke demotiverende hele tiden at fokusere på, hvad du mangler i stedet for at se på, hvad du rent faktisk har nået. 

Karrieretelefonen

Du kan også ringe til HK’s karrieretelefon på 33304460 - telefonen har åbent hver mandag mellem klokken 14 og 17. Fra 1. februar 2017 kan du ringe mandag-fredag mellem kl. 13-16. Dygtige karrierevejledere sidder klar ved telefonerne og kan hjælpe dig med, hvordan du udvikler dig i dit arbejdsliv. Fx ønsker om nye opgaver, forberedelse til MUS, hvis du ønsker at skifte job, kompetenceafklaring, spørgsmål om efteruddannelse og meget mere.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk