HK.dk logo

Martin tog stoffer på sin arbejdsplads

03. januar 2017  |  MidtVest  | 

Martin Fritzen siddende på en trappe op ad en slidt dør.

Martin Fritzen læser i dag til pædagog i Slagelse. Desuden har han udgivet bogen "Fra narkoman til rollemodel" og underviser på skoler og i virksomheder.

I 13 år var butiksuddannede Martin Fritzen narkoman, og han tog dagligt stoffer på sin arbejdsplads.

- Langt flere, end vi aner, bruger rusmidler i forbindelse med arbejdet. For hver 100 medarbejdere i en virksomhed vil fem statistisk set være afhængig af piller, stoffer eller alkohol, fortæller Martin Fritzen, der i 2010 blev stoffri og i dag læser til pædagog i Slagelse.
Desuden har han udgivet bogen ”Fra narkoman til rollemodel” og underviser på skoler og i virksomheder. 
Tirsdag 21. februar 2017 besøger han HK MidtVest, hvor han fortæller om sit liv som narkoman, og hvordan han i årevis tog stoffer på sine skiftende arbejdspladser, uden nogen opdagede noget.
Begyndte at tage stoffer i dagligvarebutik
Martin Fritzen kom som 19-årig i lære i en dagligvarebutik. Her begyndte han at tage smertestillende medicin og stoffer, som fik ham til at føle, at han fik mere energi på jobbet. 
For at sponsorere sit stofmisbrug, tog Martin af kassen. Det blev opdaget, at han stjal fra sin arbejdsplads, og han blev fyret og måtte færdiggøre sin uddannelse på en tankstation. Men oplevelsen afholdt ham ikke fra at tage stoffer. 
Stofmisbruget fortsatte de kommende år – også da han fik job på nogle af Danmarks største medievirksomheder, hvor han solgte firmaernes forskellige produkter over telefonen.
Kombinerede piller med amfetamin
- Jeg kunne nemt spise et mix af 20 til 30 forskellige piller om dagen kombineret med amfetamin. Inden for salgs- og marketingsverdenen skal der være høj performance, og folk bliver belønnet for deres resultater, og jeg følte, at stofferne var med til at øge mit energiniveau, fortæller Martin.
Stofferne blev typisk indtaget på toilettet, eller han kunne sige til chefen, at han lige skulle ned i kiosken efter en cola. Mens, han var væk, kunne Martin nå at hæve penge og besøge en pusher. 
På nogle af arbejdspladserne var der også andre medarbejdere, der tog stoffer, og de kunne aftale at gå ud i frokostpausen og spise sandwich, men i virkeligheden tog de stoffer sammen. Var de til firmafester, blev der også indgået aftaler om, hvem der havde stoffer med, og hvor de skulle indtages.
Misbrug en varm kartoffel
- Jeg tror, at årsagen til, at jeg ikke blev konfronteret med mit misbrug var, at det kan være svært at opdage på en arbejdsplads med mange ansatte, og så er der mange ledelser, der ikke ved, hvordan man håndterer det. Der er tale om en varm kartoffel, og det kan være svært at sige til en medarbejder: Jeg tror, du tager stoffer. For sæt nu, at det ikke er tilfældet, siger Martin.
- På den ene af arbejdspladserne fortalte Martin selv sin chef, at han var misbruger, da han skulle på et fem ugers afvænningsforløb. Det viste sig, at chefen havde haft en mistanke om, at noget var galt men ikke hvad, beretter han.
- Der er en kæmpe lomme af mennesker, som går rundt og har et misbrug, som man ikke tager hånd om. Jeg har talt med både sygeplejersker, lastbilchauffører og afdelingsledere i supermarkeder, der har taget eller tager stoffer på deres arbejdspladser. Og når jeg i dag som underviser og foredragsholder taler med HR-afdelinger om at komme ud, synes de alle, emnet er vigtigt. Men ingen har efterfølgende hyret mig, og det er ærgerligt, når jeg ved, at der sidder HR-afdelinger, som ikke ved, hvordan de skal håndtere medarbejderes misbrug, siger han.
Meld ærligt ud
Martin Fritzen opfordrer både arbejdsgivere og arbejdstagere til at melde ærligt ud og tage hånd om problemet.
- Har man et misbrugsproblem, kan man gå til sin HR-afdeling og i al fortrolighed bede om hjælp. Det kan også være en anden, som man har tillid til på arbejdspladsen. 
- Arbejdsgiverne skal også turde italesætte et misbrug. Som misbruger ville jeg gerne have haft, at min arbejdsgiver var kommet og havde sagt: Jeg er bekymret for dig. Den direkte tilgang kan virke forløsende, når du som misbruger har løjet i lang tid. Og bliver problemet bragt op, kan der blive indgået en aftale om et behandlingsforløb, hvor misbrugeren kan blive på arbejdspladsen, hvilket er vigtigt. For er man ude i et misbrug, er arbejdet og kontakten til kollegerne måske det eneste, som giver mening i tilværelsen, forklarer Martin.

I alt nåede Martin Fritzen i løbet af sit misbrug at være ansat i over 30 forskellige virksomheder. Selv om misbruget ikke blev opdaget af arbejdsgiverne, kunne han ikke blive ret længe ad gangen i et job. Som en direkte årsag af misbruget havde han nemlig et stort fravær, idet han ofte meldte sig syg som følge af at have indtaget enten for få eller for mange stoffer.

Se mere om misbrug på arbejdspladsen

HK opfordrer til dialog

Hos HK opfordrer arbejdsmiljøpolitisk rådgiver Nanna Sars Schewitsch til dialog om rusmidler på arbejdspladsen.

- Generelt er det HK’s holdning, at arbejde og alkohol eller stoffer i hverdagen normalt ikke hører sammen. Når HK’s medlemmer oplever, at deres kolleger eller chefen har et misbrugsproblem, opfordrer vi til, at der bliver taget en dialog på arbejdspladsen om problemet. I andre tilfælde kan det være mere relevant, at dialogen går gennem tillidsrepræsentanten, der kan drøfte problematikken med ledelsen, siger hun.

Sådan spotter du en misbruger

Ifølge Martin Fritzen kan følgende være tegn på, at din kollega har et misbrug.

  • Stort sygefravær på fredage og mandage.
  • Hurtigt snakkende.
  • Dårlig til at lytte.
  • Kan ikke sidde stille.
  • Humørskifte, raserianfald eller pludselig ekstrem forandring i adfærd.
  • Går fra at være soigneret til at være usoigneret.
  • Kommer hele tiden for sent.
  • Holder meget lange frokostpauser eller løber mange ærinder og forsvinder fra fællesskabet.

Send besked til forfatter


Annuller

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk