HK.dk logo

Borgerne er tilfredse med størrelsen på deres kommune

04. januar 2017  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

De danske kommuner blev ikke for store med kommunalreformen, og nærdemokratiet fungerer så nogenlunde, lyder det fra danskerne.

Den 1. januar var det ti år siden, kommunalreformen blev foldet ud. Reformen betød blandt andet, at mange af de daværende 271 kommuner blev slået sammen i større enheder til i dag 98 kommuner. Dengang udtrykte mange bekymring for, om de nye kommuner ville blive for store, og om nærdemokratiet ville lide skade.  

Bekymringerne har imidlertid været nærmest grundløse. De danske kommuner har nemlig en passende størrelse. Sådan lyder det i hvert fald fra størstedelen af vælgerne i en ny meningsmåling, Norstat har foretaget for Altinget.

Pænt tilfredse vælgere

75 procent af vælgerne svarer ifølge undersøgelsen, at deres kommune i dag har en passende størrelse. 14 procent mener, deres kommune er for stor, mens tre procent mener, den er for lille. 

Noget lavere tilfredshed er der med det lokale demokrati ude i kommunerne. Her svarer 40 procent, at det lokale demokrati fungerer godt eller meget godt. 31 procent svarer hverken godt eller dårligt, mens 13 procent svarer, at nærdemokratiet fungerer dårligt eller meget dårligt, viser undersøgelsen.

Ekspert dumper lokaldemokratiet

Professor i Statskundskab ved Aarhus Universitet, Søren Serritzlew, ser ingen umiddelbare gevinster for lokaldemokratiet efter kommunalreformen. 

- Noget tyder tværtimod på negative konsekvenser. Når vi ser på svarene i kommunerne, der er blevet større, er den politiske selvtillid faldet, i hvert fald på kort sigt, siger Søren Serritzlew til Altinget.Politik Jura

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt


Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk