HK.dk logo

Nullermænd hober sig op på HK-arbejdspladser

05. januar 2017  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

En del HK/Privatmedlemmer oplever, at rengøringsniveauet på deres arbejdsplads er for lavt. Det viser en webundersøgelse fra HK/Privat.

NullermandHar kontorets gulvpaneler fået en grålig nuance på grund af det lag støv, der er faldet? Eller har du i løbet af de sidste seks måneder kunne betragte, hvordan nullermanden til højre for dit skrivebord er vokset til tredobbelt størrelse?

Så er du ikke den eneste. Knap én ud af fem HK/Privatmedlemmer svarer nemlig, at de oplever, at rengøringsniveauet på deres arbejdsplads er for lavt. Det viser en webundersøgelse fra et nyhedsbrev, sendt ud af HK/Privat, hvor 1.015 medlemmer har svaret.

- Det er rystende, at så mange oplever et utilstrækkeligt rengøringsniveau. Og det er vigtigt at understrege, at det er arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at der er rent på arbejdspladsen i sådan en grad, at forholdene er sundhedsmæssigt forsvarlige, forklarer Heidi Lisette Bille, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat.

Snavs på arbejdspladsen har konsekvenser
Ifølge Heidi Lisette Bille kan det have negative konsekvenser for de ansattes velbefindende, helbred og arbejdsevne, hvis der ikke er rent på arbejdspladsen.

- Et ringe rengøringsniveau forringer luftkvaliteten og kan give hovedpine, koncentrationsbesvær, øge risikoen for infektioner samt give astma- og allergianfald. Vi bruger meget af vores tid på arbejdspladsen, og det er derfor rigtig vigtigt, at der er rent, understreger hun.

Da de negative konsekvenser ligeledes har indflydelse på de ansattes arbejdsindsats og produktivitet, er det derfor også i arbejdsgiverens økonomiske interesse, at rengøringsniveauet er tilstrækkeligt.

Gå til din arbejdsgiver eller arbejdsmiljørepræsentant
Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du henvender dig til din arbejdsgiver eller din arbejdsmiljørepræsentant med dine observationer, hvis du oplever, at rengøringsniveauet er for lavt.

- Det er ikke meningen, at der skal være beskidt på en arbejdsplads, og du skal derfor ikke føle dig som et brokkehoved, når du påpeger den manglende rengøring, forklarer Heidi Lisette Bille.


Sådan undgår I klamme kontorer

Selvom det er arbejdsgiveren, der har det overordnede ansvar for rengøringen på din arbejdsplads, er det vigtigt, at du også selv gør noget for at undgå snavs i kontorlandskabet. Arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat Heidi Lisette Bille giver dig her fem gode råd.

1. Tal med din arbejdsgiver eller med arbejdsmiljørepræsentant
Forklar din arbejdsgiver eller arbejdsmiljørepræsentant, at rengøringsniveauet ikke er ordentligt, og kom med konkrete eksempler på, hvor det især halter. Du kan derudover foreslå, at der i samarbejde med rengøringsfirmaet bliver lagt en rengøringsplan, så I er sikre på, der bliver gjort noget ved problemet. Husk også at få rengøringsplanen til at omfatte øvrige lokaler såsom kopirum, arkivrum med videre, hvor støvet typisk hober sig op.

2. Ryd op, og hold orden i dine ting

Find ud af hvilke dage, der bliver gjort rent på dit kontor og de områder, du har ansvaret for, og sørg for, at der er ryddet op på de pågældende dage, så rengøringspersonalet kan komme til at gøre ordentligt rent. Derudover bør du undgå at have mange papirbunker, da sådan nogle samler støv.

3. Luft ud
Det er en rigtig god ide at lufte ud - frisk luft giver nemlig mindre støv, og så forbedrer det samtidig luftkvaliteten. En god tommelfingerregel er at lufte ud to gange om dagen i tre til fem minutter. Når det er skrevet, er det selvfølgelig vigtigt, at der bliver taget hensyn til folk med astma og allergi, da de kan have andre behov med hensyn til udluftning i de forskellige pollensæsoner.

4. Indret rengøringsvenligt
Møblér kontoret, så det er nemt for rengøringspersonalet at komme til. For at undgå støv kan I også samle ledninger i lukkede kabelskinner på vægge eller borde. Derudover kan det være en god ide at skaffe en dørmåtte til indgangen ved jeres arbejdsplads, så I minimerer den mængde af skidt og møg, I slæber med ind på kontoret.

5. Vælg rengøringsvenligt inventar ved nyindkøb
Når der skal købes nyt inventar og nye kontormøbler til din arbejdsplads, bør det være noget, som er nemt at gøre rent. Du kan derfor gøre din arbejdsgiver og arbejdsmiljørepræsentant opmærksom på, at det med hensyn til rengøring er en fordel med skabe og reoler, som kan lukkes, og at det samtidig er en god ide at undgå tæpper, tykke gardiner og polstrede møbler, da det kan være med til at øge mængden af støv. Og hvis I skal have nyt eller udskifte ventilationssystemet, er det en god ide at vælge et med pollen- og støvfilter, og at I samtidig husker at skifte filtrene regelmæssigt.

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem