HK.dk logo

Borgerne oplever dårligere velfærd

11. januar 2017  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Siden kommunalreformen er kvaliteten af den borgernære service faldet, mener danskerne, der samtidig er nogenlunde tilfredse med den velfærd, der nu engang er. Forsker peger på, at velfærdsforringelser skyldes krise og statslige sanktioner.

Den borgernære velfærd i landets kommuner er blevet ringere eller i bedste fald uændret efter ti år med den kommunalreform, der blandt andet betød, at 271 kommuner blev barberet ned til i dag 98 kommuner. Det mener i hvert fald borgerne i en måling, Norstat har foretaget for Altinget.

Knap fire ud af ti svarer ifølge målingen, at den borgernære service er blevet ringere de seneste ti år, mens hver tredje mener, den er på samme niveau. Kun otte procent oplever, at den nære velfærd er blevet bedre.

Forringelser skyldes ikke reform

Kommunalreformen er imidlertid ikke den toneangivende årsag til de oplevede forringelser af den borgernære velfærd. Det vurderer Kurt Houlberg, der er programchef ved forsknings- og analyseinstituttet Kora.

Forringelserne handler ifølge programchefen i højere grad om, at der først kom en økonomisk krise, der var med til at slå mange kommuners budgetter ud af kurs. Herefter indførte staten en række sanktioner over for kommunerne, der skulle tvinge dem til at holde styr på økonomien.

Alene fra 2009 til 2014 førte den øvelse til, at kommunerne reducerede deres samlede velfærdsudgifter med over 11 milliarder kroner, forklarer Kurt Houlberg til Altinget.

Til trods for, at mange borgere melder om dårligere velfærd over årene, så mener lige så mange, at den offentlige service anno 2016 fortsat er ’god’ eller ’meget god’.Jura

Nyheder

Sådan udnytter man idrætsfaciliteter bedst

25. oktober 2021  | HK Kommunal

Et pilotprojekt viser, at man ved hjælp af registrering af aktivitet via ophængte kameraer ved idræts-, fritids-...


Snyd med NemID er tredoblet

25. oktober 2021  | HK Kommunal

En rapport fra Politiet viser, at antallet af anmeldelser for snyd med NemID er tredoblet fra 2017-20


Tandpersonale kan blive syge af tandslibning og polering

25. oktober 2021  | HK Kommunal

Langvarig eksponering af støv og partikler fra tandslibning og polering kan have en skadelig effekt på...


Mange har fået aftaler om hjemmearbejde

18. oktober 2021  | HK Kommunal

Erfaringer fra tiden med corona har ført til mange nye lokale aftaler om muligheden for hjemmearbejde, viser en...


Læs flere nyheder

Følg hk kommunal på facebook

Find os her

Følg hk kommunal på facebook


Find os her

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk