HK.dk logo

Elever er win-win

23. januar 2017  |  HK Stat  |  HK Trafik & Jernbane  | 

Dennis Alex Jørgensen

'DSB er ejet af staten. Dermed har alle danskere en aktie i DSB', står der på statsbanernes hjemmeside. - Netop derfor må DSB tage ansvar og åbne et spor for kontorelever igen. Vores tillidsrepræsentanter og tidligere elevansvarlige står klar til at tage i mod og lære dem op, siger formand for HK Trafik & Jernbane Dennis A. Jørgensen. Foto: Peter Thornvig

I DSB står tillidsfolk og gamle elevansvarlige klar, når virksomheden igen beslutter at tage i mod nye elevers friske pust. I Banedanmark, der lægger skinner til DSB's tog, kan man slet ikke undvære sine elever.

DSB går glip af mange fordele, når virksomheden ikke uddanner elever. Det mener HK Trafik & Jernbane. Som mange andre statslige arbejdspladser har DSB store årgange på vej på pension i de kommende år, og med elever kan man forme fremtidens arbejdskraft, mener formand Dennis A. Jørgensen.

Læs også: HK: DSB svigter sit samfundsansvar, når de ikke vil uddanne elever

- Rigtigt planlagt vil det være en win-win situation for alle. Vi ved fra Banedanmark, at det typisk er over halvdelen af eleverne, som efterfølgende får fast arbejde i virksomheden. Vores tillidsrepræsentanter og tidligere elevansvarlige i DSB står klar til at tage i mod elever og lære dem op, understreger Dennis A. Jørgensen.
En af dem, der er klar til kontorelever, er Gitte Delfs. Hun har base på DSB’s hovedkontor i Taastrup og var en af de elevansvarlige på kontorområdet for det sidste hold elever, som blev færdige i august 2010.

- Man vil gerne tage ulønnede praktikanter, men ikke elever. Jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke bidrager til den samfundsmæssige pligt, det er at uddanne elever. I DSB har vi både mange specialiserede opgaver, og man kan virkelig lære noget om overblik. Et eksempel er DSB’s økonomi, hvor jeg er sikker på, at eleverne ville kunne lære noget, de kunne bruge også andre steder, hvis der ikke er plads til dem i DSB, når de er færdige, siger Gitte Delfs. Hun er ikke bange for, at elever tager for meget tid fra opgaverne. 

- Selvfølgelig koster det kræfter at uddanne, men efterhånden som eleverne lærer, kan de selv klare flere og flere opgaver. Vi har også et samfundsansvar, og vi kan jo forme elevernes kompetencer, så de matcher de specialiserede funktioner, vi har i DSB. Vi er i hvert fald klar til at tage elever igen, siger hun.  

Elevvejleder i Banedanmark: Elever kommer med nyt syn på tingene

Og DSB behøver ikke opfinde de koblede drivhjul igen, understreger HK Trafik & Jernbane. I Banedanmark er der nemlig en klar køreplan for elever, som DSB kan lade sig inspirere af. Og erfaringerne er gode, fortæller fællestillidsrepræsentant for HK’erne i Banedanmark Anitta Kristensen.

- Vi kunne ikke undvære vores elever. De kommer med friske øjne, og når de skal tilbage på skolen savner vi dem. I starten var det selvfølgelig en læringsproces for organisationen. Det er nyt for de fleste at lære fra sig, og det skal man lige vænne sig til. Man skal kunne give opgaver og ansvar fra sig, for ellers lærer eleven jo ikke noget, og der skal være plads til at lave fejl. Men til gengæld får vi nye perspektiver og mulighed for at ansætte folk, der allerede har et netværk i organisationen og kender opgaverne, siger hun.

Ministerier har kvoter for antallet af elever

I 2016 skulle statens arbejdspladser stille mindst 2.012 fuldtidspraktikpladser til rådighed. En kvoteordning betyder, at hvert ministerområde er forpligtet til at levere et antal praktikpladser. Fx skulle Justitsministeriet i 2016 levere 262 elev- eller praktikpladser, Uddannelses- og Forskningsministeriet 435 og Forsvarsministeriet 444 pladser. Transport- og Bygningsministeriets kvote lyder på 71 pladser, men DSB er sammen med blandt andre Folkekirken, efterskoler og private gymnasier undtaget fra pligten til at tage elever.


Trepartsaftale skal skaffe mindst 8.000 lærepladser

8.000-10.000 flere praktik- og elevpladser, en bonus til virksomheder, der tager flere elever og bedre økonomi for ufaglærte arbejdsløse, der vælger at tage en uddannelse inden for områder, hvor der er størst mangel på arbejdskraft. Det var nogle af hovedresultaterne af den trepartsaftale om uddannelse, der i august blev indgået mellem fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen.

- Vi har lagt taktikken til side og ladet logikken råde, og derfor har vi nu en stærk aftale, som kan være med til at gøre Danmark stærkere. Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i august ifølge Altinget.dk.

- Det her er en kæmpe sejr for os alle: Er du ung og vælger en erhvervsuddannelse, hvor der er mangel på arbejdskraft, er du sikret en praktikplads, sagde LO's formand Lizette Risgaard.Samfundsansvar i DSB

Det er DSB's ambition, at bæredygtige, kollektive rejseformer skal være danskernes naturlige valg. Men vores ansvar rækker langt videre. Det omfatter også et socialt, etisk og miljømæssigt ansvar for vores medarbejdere, samarbejdspartnere, interessenter og øvrige omverden. (Kilde: dsb.dk).Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk