HK.dk logo

En god chance for et kompetenceløft

23. januar 2017  |  HK Kommunal Hovedstaden  |  Berit Andersen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Nye kompetenceprofiler skal hjælpe den enkelte medarbejder til at vokse, både fagligt og personligt.

For HK'erne på bibliotekerne i Københavns Kommune står tiden lige nu i uddannelsernes tegn – og har gjort det nogen tid. Til at hjælpe sig på vej, har de fået hele otte kompetenceprofiler, som de kan bruge i arbejdet med at løfte sig selv og deres fag på biblioteksområdet.

– Alle medarbejdergrupper har været med til at udarbejde disse profiler. Og jeg ser det som en rigtig god mulighed for os som HK'ere til at skærpe vores faglige identitet og komme til at stå endnu stærkere på vores fødder, siger Merete Andersen, fællestillidsrepræsentant for 600 HK'ere i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune.

På kommunens 20 biblioteker arbejder ca. 100 HK'ere. Mange af dem har i løbet af det seneste år fået nye eksamener i hus, flere er i gang og endnu flere på vej. Og uddannelserne/kurserne omfatter både Voksenpædagogisk Grundkursus, diplomuddannelser m.fl.


Et værktøj til udvikling

Merete Andersen, Kultur og Fritid Københavns kommune

Fællestillidsrepræsentant Merete Andersen, Kultur og Fritid

Kompetenceprofilerne er blevet til som led i en offensiv og langsigtet strategi for smarte investeringer i kernevelfærden, der skal gøre kommunen i stand til at betjene alle de borgere, som er og kommer til byen. Det har skabt store forandringer på bibliotekerne det seneste par år. Både i måden at betjene borgerne på og organisere arbejdet. Det har kostet job. Men nu er besparelserne slut, og tiden er kommet til en opkvalificering af alle medarbejderne – hvilket der også er sat penge af til.

– De mange profiler sender et signal til omverdenen om, hvor mange ting vi skal kunne som HK'ere i dag og fremover. Og så er det også tanken, at de skal bruges på arbejdspladserne som et værktøj til kompetenceudvikling, siger Merete Andersen og nævner som eksempel, at de kan bruges som konkret udgangspunkt for MUS-samtaler.

Hun håber således, at kompetenceprofilerne kan hjælpe den enkelte med at finde ud af, hvad der interesserer én, og hvor man vil hen med sit arbejdsliv om tre eller fem år.

– Det handler i bund og grund om at bevare sin værdi på et arbejdsmarked, der er i evig forandring. Og så handler det om at vokse både fagligt og personligt. Jeg ser profilerne som en enestående chance for at kunne dygtiggøre sig i lige netop det, man brænder for, lyder det fra fællestillidsrepræsentanten, der opfordrer alle sine kolleger til at stille sig selv spørgsmålene: Hvad er jeg stærk i? Hvad kan jeg blive bedre til? Hvad har jeg lyst til? Og så ellers bare komme i gang …

Go for it. Man bliver glad, fagligt stærkere og udvikler sig – ofte også på det personlige plan, som hun siger.

De 8 profiler på bibliotekerne i København

I løbet af de senere år har HK Kommunal i samarbejde med KL fået udarbejdet kompetenceprofiler for forskellige administrative faggrupper. På biblioteksområdet blev det til tre profiler. Men dem har man i Københavns Kommune udvidet til at omfatte i alt otte:

  1. administratoren
  2. forvaltningseksperten
  3. læringskonsulenten
  4. informationsspecialisten
  5. materialespecialisten
  6. projektlederen
  7. serviceformidleren
  8. kulturskaberen

Kompetencer

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk