HK.dk logo

Skamfølelsen er den skjulte faktor i stress

23. januar 2017  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Skam er en følelse, der fylder, når stress eskalerer fra hverdagsfrustrationer til nedbrud, kollaps og sygemelding. Det siger Pernille Steen Pedersen, forsker og forfatter til bogen ”Slip stress ud af skammekrogen”.


Pernille Steen Pedersen fortæller om skam, som en vigtig del stressfølelsen.

Foto: Lisbeth Holten

Arne har konsulteret en  coach og fået at vide, at han skal ”tro på sig selv”, ”sige fra” og ”lade være med at arbejde så meget”. En stor forandringsproces sidste år har betydet mindre tid til kunderne. Det får Arne til at skamme sig. Samvittigheden gør fysisk ondt. Arne kan ikke slippe sin grundighed, så han arbejder efter sin egen målestok. Imens kan hans leder se, hvordan han får det dårligere, mens hun føler sig stadig mere magtesløs - ikke mindst da hun til sidst modtager en stressrelateret sygemelding fra Arne.

Arnes stresshistorie er et virkeligt eksempel i den nye bog ”Slip stress ud af skammekrogen” af cand.scient.pol. Pernille Steen Pedersen, som er baseret på hendes forskning i stressrelateret sygefravær. Gennem fire år har hun interviewet stressramte medarbejdere, ledere til stressramte og været fluen på væggen i en psykologisk- og psykiatrisk klinik.

- Skam er en helt central, men meget overset faktor i nutidens arbejdsliv. Jeg har fundet ud af, at skamfølelsen er den skjulte faktor i stress. Angsten for ikke at være god nok. Angsten for at begå fejl. Angsten for at blive afsløret i at gøre noget forkert, siger hun og kalder opdagelsen af skamfølelsen for en stor ahaoplevelse, som hun stødte på undervejs i sin forskning.

Her fik hun øje på, at hvis afstanden mellem det, vi gerne vil gøre, og det, vi får mulighed for, bliver for stor og ikke bliver håndteret, så kan det udvikle sig til skam og nedbrydende tanker som: Hvornår er der nogen, der finder ud af, at jeg ikke er særlig god? Hvornår afslører de mig i ikke at gøre mit arbejde godt nok?

- Skam går igen i alle brancher og er meget dominerende, også blandt HK'ere, som ofte gerne vil gøre og være noget for andre. Men nogle steder kan de komme til at føle sig ikke værdsat, set og alene - særligt på de arbejdspladser, hvor HK'eren, som ofte gerne vil samarbejde og løfte i flok, er en minoritetsgruppe blandt specialister, fortæller Pernille Steen Pedersen.

Skjold som forsvar

Konflikten mellem ønsker og realiteter går igen i stort set alle de stresssygemeldinger, Pernille Steen Pedersen har fået kendskab til gennem sin forskning.

- Når skammen dominerer, så laver vi et skjold, fordi vi er så bange for at blive afsløret. Så bliver vi svære at nå - både for vores kolleger og vores leder. Vi trækker os, isolerer os, bliver sure eller vrede. Så bliver vi misforstået og får at vide, at vi har nejhatten på, eller at vi er uinteresserede i vores arbejde, selv om det er præcis det modsatte, som er i spil, forklarer Pernille Steen Pedersen og tilføjer: 
- Vi bliver sygemeldte af, at vores egen samvittighed æder os op.

Derfor er det vigtigt at sætte ind, når skamfølelsen opstår, understreger hun. 
- Vi skal finde ud af, hvad der er på spil her. Hvordan kom det dertil, at en kollega måtte smide håndklædet i ringen? I dag sætter vi alt ind, når vi går på arbejde, og det bliver vi nødt til at tage konsekvenserne af. Jeg synes, det er dybt tarveligt, at vi behandler mennesker, som om vi er robotter, der kan afklæde os vores følelser, siger Pernille Steen Pedersen.

To reaktioner på stress

Undervejs i sin forskning har Pernille Steen Pedersen fundet to overordnede reaktionsmønstre på stress. Den ene reaktion er at blive meget nærtagende omkring hårde ord eller kritik fra chefen eller kollegerne. Den anden måde at reagere på er at være følsom og frygte at begå fejl som følge af opgaveindskrænkninger, som gør, at opgaven skal løses mindre grundigt.

- Det betyder, at det, som chefen eller kollegerne kan opleve som brok, faktisk skyldes en dybfølt bekymring hos en stresset medarbejder over ikke længere at være den kollega eller den dygtige medarbejder, man gerne vil være. Hvis der i for lang tid bliver lagt låg på den følelse, så ender pilen med at pege på en selv, fordi ”det kan jo også være, det er mig, der er noget galt med”, forklarer hun.

Her skal lederen tage ansvar for, hvad der lige nu er godt nok, i stedet for at fratage den stressramte opgaver, som bare øger skammen over ikke at slå til, nøjagtig ligesom et andet stor misforstået hensyn til stressramte:
- Det værste, man kan gøre, er at kræve af fagligt dedikerede medarbejdere, at de skal holde op med at være så ambitiøse og bare sige pyt, siger hun.

Stress Arbejdsmiljø

Pernille Steen Pedersen

er cand.scient.pol., ph.d. og ansat på Copenhagen Business School (CBS). Hun forsvarede i 2016 sin afhandling om stress og skam, som danner grundlaget for bogen ”Slip stress ud af skammekrogen”. Hun har desuden stor viden om indsatser mod sygefravær fra 10 år i Beskæftigelsesministeriet og holder foredrag om stressrelateret sygefravær for ledere, medarbejdere og organisationer.

vil du se tidligere numre af bladet?


Gå til bladarkivet

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk