HK.dk logo

Tillidsrepræsentanterne skal have større beskyttelse

23. januar 2017  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Det skal være dyrere at skille sig af med en tillidsrepræsentant. For det er for nemt for især store virksomheder at betale, hvad det koster at komme af med en tillidsvalgt, ledelsen ikke bryder sig om. Det mener fire tillidsrepræsentanter, som HK/Privatbladet har talt med.


Grafik med hænder, der beskytter tillidsrepræsentanter.

Illustration: Morten Voigt

Når du bliver valgt af dine kolleger til at forvalte dine kollegers faglige interesser og tage de slåskampe, det måtte kræve, så er du særligt beskyttet imod fyring. Det bestemmer HK/Privats overenskomster.

Men beskyttelsen skal være endnu bedre. Det er et af de krav, som HK/Privat stiller med ved overenskomstforhandlingerne i 2017, som blev indledt 4. januar. For hvor langt rækker beskyttelsen egentlig? HK/Privatbladet har talt med en række tillidsrepræsentanter, som alle bakker op om, at det er nødvendigt med øget beskyttelse.

- Mens jeg har været tillidsrepræsentant i knap fem år, er der blevet afskediget to tillidsrepræsentanter og en arbejdsmiljørepræsentant. Så der tegner sig et kedeligt mønster, fortæller én og fortsætter:
- Jeg tror, at det handler om, at når man bliver for dygtig til at forhandle og finde fejl, så er man truet. Jeg arbejder i et stort internationalt selskab, og her betyder det altså ikke noget som helst for virksomheden, at de skal betale 12 måneders løn, hvis de vil af med en tillidsrepræsentant. Måske skal der en ekstra økonomisk straf oveni - fx at man skal betale et tilsvarende beløb til tillidsrepræsentantens forbund. Selv om jeg også godt kan tvivle på, at det vil gøre en forskel for de helt store virksomheder.

Selvcensur fra tillidsrepræsentanten

Samme vurdering lyder fra en anden tillidsrepræsentant, som også er ansat i en større international virksomhed med over 1.500 ansatte.
- Jeg ville allerhelst have skrevet i overenskomsterne, at vi slet ikke kunne fyres, men det krav kommer vi nok ikke langt med. Men for de store virksomheder bør det være sindssygt dyrt. Uanset hvor mange hundredtusinder af kroner det måtte koste dem, tror jeg da, at de ville afskedige mig, hvis de syntes, jeg var en idiot, siger hun.

Det er ikke sådan, at hun går rundt til dagligt og føler sig truet eller bange. Men bevidstheden om, at beskyttelsen ikke er så beskyttende, sætter alligevel sine spor.

- Der er nok en grad af selvcensur, i forhold til hvordan jeg fx kommunikerer til mine kolleger. Jeg passer på, at jeg ikke jokker i spinaten og kommer til at provokere ledelsen.

Samme oplevelse har en tredje tillidsrepræsentant.
- Kan jeg egentlig sige, hvad jeg mener? Jeg vil jo også godt være her i morgen. Jeg har siddet til møder, hvor jeg har sagt ting og efterfølgende tænkt, at det var måske lidt uheldigt. Men det har heldigvis ikke haft konsekvenser endnu, siger han og fortsætter:
- Det største problem i min verden er, at der ikke længere er så stor respekt for fagforeningerne, og at tillidsrepræsentanten derfor er svagere. Det gør det nemmere at skalte og valte med regler og ansættelsesvilkår. Det skal have langt større konsekvenser, hvis en tillidsrepræsentant - i hvert fald på en større virksomhed - reelt skal være helt beskyttet. Måske en kollektiv straf til arbejdsgiverforeningerne, hvis man afskediger en tillidsrepræsentant.

Opsparing til omskoling

En fjerde tillidsrepræsentant har inden for de senere år oplevet, at en tredjedel af tillidsrepræsentanterne er væk. Ledelsen har meldt ud, at de ønsker færre tillidsrepræsentanter.

- Virksomheden har bare betalt det, det kostede.
Han har ikke oplevet, at det har handlet om, at tillidsrepræsentanterne har været for kritiske. Begrundelserne har først og fremmest handlet om, at nogle opgaver er bortfaldet. Og heri ligger et selvstændigt problem, mener han.

De fleste tillidsrepræsentanter har et job at passe på virksomheden ved siden af hvervet. Men tillidshvervet tager tid. Det er klart, at man er mere væk fra sin primære funktion, og det derfor kan være sværere at holde sig up to date med sin faglighed. Det kunne derfor være en idé, at man i overenskomsterne havde en særlig opsparing for tillidsrepræsentanter til efteruddannelse og omskoling.

OK2017 Tillidsrepræsentant

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk