HK.dk logo

Kora laver anbefalinger til gældsrådgivning

23. januar 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Markedet for gældsrådgivning er enormt og beskrives bedst, lige nu, som et virvar af offentlige, private, frivillige og kommercielle udbydere. Kora har analyseret markedet, har en række anbefalinger – blandt andet bedre landsdækkende koordinering og styring.

Borgere, der har problemer med at få privatøkonomien til at hænge sammen, kan i dag få hjælp fra forskellige tilbud om økonomi- og gældsrådgivning. 

Hjælpen er typisk gratis og kommer fra en bred række af aktører, fx kommuner, boligforeninger, banker og frivillige organisationer.

Men der er en enorm variation i forhold til rådgiveres kompetencer, tilgængelighed, service og ikke mindst kvalitet.

KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning) har nu afdækket tilbuddene og kommer på den baggrund med anbefalinger til den fremtidige forankring og kvalitetsudvikling.

Bedre gældsrådgivning

KORA har identificeret 7 centrale elementer, som fremtidens økonomi- og gældrådgivning bør imødekomme for at sikre kvalitet og effektivitet i rådgivning:

  1. Tilgængelighed, så borgere i hele landet har en overkommelig afstand til et personligt møde
  2. Kontakt med målgruppen, hvor man gennem synlighed, netværkspleje og opsøgende arbejde når ud til borgere med behov.
  3. Uvildighed af kreditorinteresser og myndigheder, hvilket er nødvendigt for borgernes tillid til rådgivningen.
  4. Kvalitetssikring, så de rette kompetencer og rammer er til stede i forhold til den enkelte borgers behov for rådgivning. 
  5. Kontinuitet i forhold til finansiering er vigtigt for at opretholde en stabil stab og kunne arbejde systematisk med kvalitetsudvikling.
  6. Diversitet og fleksibilitet. Forskellige målgrupper har behov for forskellige tilbud. Det kan derfor være en fordel at have forskellige tilbud, der både kan være udkørende til private hjem, satellitter i boligområder eller et åbent tilbud på en konkret adresse.
  7. Helhedsorienteret rådgivning. Det vil derfor være hensigtsmæssigt at arbejde for en sammenhæng til andre sociale indsatser.

5 modeller for fremtidens gældsrådgivning

KORA har fem mulige modeller for fremtidig forankring, der forholder sig forskelligt til de syv nævnte centrale elementer.

Tre af modellerne arbejder dog med en landsdækkende koordinering og styring, og den vil ifølge Kora i højere grad imødekomme de centrale elementer. 

Det drejer sig om:

  • En NGO-baseret paraplyorganisation
  • En partnerskabsmodel mellem kommuner, almene boligorganisationer og frivillige organisationer
  • En uafhængig landsdækkende statslig organisationSocial og beskæftigelse Ydelse og borgerbetjening Administration

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk